Στον έλεγχο των τραπεζών και σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης αναμένεται να υπαχθεί, πλέον, ο ΔΟΛ, όπως γράφει το ειδικό για τα μέσα ενημέρωσης site typologies.gr.
Η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να φέρει στο προσκήνιο, αντί του Ιβάν Σαββίδη που είχε υποβάλλει συγκεκριμένη πρόταση, άλλους επιχειρηματίες, όπως τους “αντιπάλους” Γιάννη Αλαφούζο και Βαγγέλη Μαρινάκη. Κατά το typologies.gr, αυτό είναι μία εξέλιξη που ίσως ευνοείται στο παρασκήνιο από τη Ν.Δ, δεδομένου ότι οι επιχειρηματίες αυτοί πρόσκεινται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άλλωστε, πέραν της διάσωσης του Οργανισμού, είναι προφανές πως υπάρχει κι ένας παρασκηνιακός ανταγωνισμός για τον “πολιτικό έλεγχο” του ΔΟΛ. Τα τελευταία χρόνια τα μέσα ενημέρωσης του Οργανισμού έχουν μετακινηθεί από την παραδοσιακή γραμμή υπέ της “δημοκρατικής παράταξης” υπέρ των μνημονιακών πολιτικών και στάθηκαν “φιλικά” τόσο στην κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, όσο και, τελευταία, στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Για τις εξελίξεις στον ΔΟΛ γράφει και ο πρώην αρθρογράφος του Οργανισμού Γιώργος Λακόπουλος διατυπώνοντας μία διαφορετική άποψη- Διαβάστε την…
Βασίλης Μουλόπουλος: Πολύ λίγες, πλέον, οι ελπίδες για τον ΔΟΛ
Γράφει το typologies.gr:
Θρίλερ με το ΔΟΛ μετα και την απόρριψη της πρότασης του Ιβάν Σαββίδη και το άρθρο του Σταύρου Ψυχάρη περί επικείμενου λουκέτου στο ΔΟΛ . Ο Ιβάν Σαββίδης έδειξε ενδιαφέρον ώστε να αποκτήσει μερίδιο στον υπό κατάρρευση οργανισμό, όμως οι τράπεζες θεωρούν πως η πρότασή του δεν καλύπτει όλες τους τις απαιτήσεις και εμφανίζονται σχεδόν έτοιμες να καταθέσουν την αίτηση στα δικαστήρια περί υπαγωγής του ΔΟΛ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, ορίζοντας ειδικό εκκαθαριστή (Grand Thornton). Σε μια τέτοια περίπτωση το δικαίωμα επιλογής επενδυτή περνάει απο τη σημερινή διοίκηση και την κυβέρνηση, στις τράπεζες και σε επενδυτές φλερτάρουν με την αντιπολίτευση.
Στις συζητήσεις που έγιναν οι εκπρόσωποι του Ι. Σαββίδη ζήτησαν «κούρεμα» των δανειακών υποχρεώσεων του ΔΟΛ στο 80%, Και επιπλέον να μην αναληφθεί ευθύνη για τα προσωπικά δάνεια του Σ. Ψυχάρη, που εντάχθηκαν στην επιχείρηση. Οι τράπεζες απάντησαν πως μπορούν να δεχθούν «κούρεμα» ως και 60% και θεώρησαν την πρόταση Σαββίδη ως μη ολοκληρωμένη. Το ΔΣ της Alpha Bank έλαβε την απόφαση να προχωρήσει στον ορισμό ειδικού εκκαθαριστή στο ΔΟΛ θέτοντας την επιχείρηση σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης από τη Δευτέρα και εκκρεμεί η θέση του ΔΣΣ της Εθνικής Τράπεζας. Στο σημείο αυτό την περασμένη Παρασκευή ξεκινήσαν νέες συζητήσεις στην κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσης. Παρά το οικονομικό αδιέξοδο στο ΔΟΛ, η είσοδος επενδυτή με παράλληλο κούρεμα των δανείων φαντάζει «ελκυστική» σε πολιτικό επίπεδο εξαιτίας της θέσης που έχει το συγκρότημα και επιπλέον λόγω και τη συμμετοχής στο MEGA. Αν υπερισχύσει η άποψη της Alpha Bank τότε ο ΔΟΛ θα περάσει στον έλεγχο της Grand Thornton, η οποία θα πρέπει να βρει επενδυτή η να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης εντός διμήνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι τράπεζες και όσοι από το ΔΟΛ δεν επιθυμούν την είσοδο Σαββίδη, στο ΔΟΛ, θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να βρουν επενδυτή, χτυπώντας την πόρτα στο συγκρότημα ΣΚΑΙ και το Γιάννη Αλαφούζο και στο Βαγγέλη Μαρινάκη.
Όμως ο ΔΟΛ δεν διαθέτει πρόσβαση στα μετρητά, γεγονός που σημαίνει πως είναι ανοικτό το ενδεχόμενη της κατάρρευσης. Υπάρχει κατατεθειμένη η πρόταση για μια “ενδιάμεση συμφωνία” με τις τράπεζες ώστε να αποδεσμεύουν χρήματα και να πληρωθούν εργαζόμενοι και προμηθευτές.