Σύμφωνα με διάφορες εκδοχές λεξικών “φέσι” είναι “το μεγάλο χρέος που αφήνει κάποιος ανεξόφλητο”. Η λέξη έχει, προφανώς, αρνητική χροιά, καθώς υπονοεί εκείνον που σκοπίμως αφήνει ανεξόφλητο κάποιο χρέος. Ήτοι, είναι κακοπληρωτής, έχει, να πληρώσει αλλά δεν το κάνει.
Σήμερα η Καθημερινή κυκλοφόρησε με βασικό θέμα τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία οι απλήρωτοι φόροι για το 2016 ανήλθαν στα 13,9 δισ. Τα ίδια στοιχεία επικαλείται και η Αυγή που φιλοξενεί το θέμα στην πρώτη της σελίδα, υπό τον τίτλο ” Στα 95,29 δισ. τα “φέσια” προς το Δημόσιο”.
Είναι, όμως, “φέσια” αυτά τα 95,29 δισ.; Είναι, δηλαδή, οφειλές κάποιων που έχουν να πληρώσουν αλλά δεν το κάνουν. Προφανώς, μεταξύ όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, υπάρχουν και αρκετοί που είναι κακοπληρωτές. Όταν, όμως, η Αυγή χαρακτηρίζει “φέσια” το σύνολο των οφειλών, δείχνει να μην κατανοεί πως η πλειονότητα των Ελλήνων φορολογούμενων δεν πληρώνει γιατί, απλώς, δεν έχει να πληρώσει.
Μετά από μία επταετία βίαιης απομείωσης του οικογενειακού εισοδήματος, με προκρούστειες περικοπές μισθών και συντάξεων, με δημευτική υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και με ισοπεδωτικές πολιτικές έμμεσης φορολογίας, απότοκο των μνημονιακών πολιτικών που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις (και η σημερινή), η προσέγγιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Ελλήνων ως “φέσια”, αδικεί και τη λογική και τους Έλληνες.
Όταν η Κομισιόν, η ΕΚΤ και ο ESM συζητούν, με μεγάλη καθυστέρηση, την ανάγκη ίδρυσης Bad Bank για τη διαχείριση κόκκινων δανείων άνω των 250 δισ σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η αντίληψη ότι οι οφειλές προς το Δημόσιο είναι “φέσια” και εκτός κοινωνικής πραγματικότητας.
Στο τέλος της γραφής, η Πολιτεία οφείλει να ανακαλύψει ποιοι είναι οι πραγματικοί κακοπληρωτές. Το προανήγγειλε, άλλωστε, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος (συνέντευξη στην εφημερίδα των Συντακτών) όταν λέει πως “έρχονται εκπλήξεις για φοροφυγάδες και εκπροσώπους της διαπλοκής”. Κι έτσι πρέπει να συμβεί. Οι κακοπληρωτές να εντοπισθούν και να πληρώσουν. Όλοι οι άλλοι που εξοντώνονται από την υπερφορολόγηση, την ανεργία, της κατάρρευση των εισοδημάτων τους και αδυνατούν πραγματικά να πληρώσουν…βάζουν “φέσια” στο Δημόσιο;
Σ.Κ