Τον πολιτικό μύθο της «δημοσιονομικής εκτροπής» την πενταετία του Κώστα Καραμανλή κατέρριψε η μελέτη που περιλαμβάνεται στην Αγγλική Έκδοση του Συλλογικού Τόμου «The Greek Political Economy: 2000-2015». Η Έκθεση παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση στον ΕΒΕΑ, η οποία διοργανώθηκε από το think tank «Ρεύμα Σκέψης», το ίδρυμα «Wilfried Martens centre for European Studies» και τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη.
Το «παρών» στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Γιώργος Βλάχος, η Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Νότης Μηταράκης, ο Λευτέρης Ζαγορίτης, ο Κώστας Κατσαφάδος, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης. Την εκδήλωση συντονίζει ο Νικήτας Κακλαμάνης.
Οι παρουσίες είχαν αναμφισβήτητα μεγάλο ενδιαφέρον. Ο Κώστας Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ, είχε στηρίξει στις εσωκομματικές εκλογές τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ πλέον κινείται συναινετικά στο πλαίσιο των θεσμικών αρμοδιοτήτων του, ενώ προ μηνών δέχθηκε να συμμετάσχει στην Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που δημιούργησε με πρωτοβουλία του ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Οργανισμός Λιβάνη που συμμετείχε στην έκδοση είναι γνωστό ότι δια του ιδρυτή της Αντώνη Λιβάνη διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό αλλά δια του Ηλία Λιβάνη πολύ καλές σχέσεις και με τον Αλέξη Τσίπρα.
Η εκδήλωση είναι δίχως άλλο χαρακτήρα πολιτικής δικαίωσης του Κώστα Καραμανλή. Δεν είναι τυχαίο ότι κανένα στέλεχος του στενού περιβάλλοντος του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν παραβρέθηκε. Ίσως για να μην δυσαρεστηθεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος που θεωρεί τον Κώστα Καραμανλή υπεύθυνο για τη χρεοκοπία.
Τι αναφέρθηκε
Τα μνημόνια στην Ελλάδα ξεκίνησαν να έρχονται επί Ανδρέα Παπανδρέου και καθιερώθηκαν επί Γεωργίου Παπανδρέου, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, κάνοντας λόγω για πολιτικές ευθύνες του τελευταίου και αναφερόμενος στην αύξηση του δημοσίου χρέους κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’80. Ανέφερε επίσης ότι «η ΕΛΣΤΑΤ έβαλε το πιο σημαντικό κομμάτι στο παζλ με πρωτεργάτες τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον τότε πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Α.Γεωργίου που ήταν ο δούρειος ίππος για να πατήσει πόδι στην Ελλάδα ο κ. Τόμσεν και η παρέα του», προσθέτοντας ότι οι παρεμβάσεις της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ εξετάζονται ακόμη από την ελληνική δικαιοσύνη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε ότι το βιβλίο συνεισφέρει πολύτιμη γνώση, στην προσπάθεια να κατανοήσουμε τι συνέβη τελικά στη χώρα όχι μόνο στα χρόνια των μνημονίων, αλλά και νωρίτερα, «στα χρόνια της κανονικότητας και της ευμάρειας, πίσω από την οποία κρύβονταν οι πραγματικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας».
Τι αναφέρει η έκθεση
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που περιλαμβάνει τα τελευταία 20 χρόνια και που αποκάλυψε χτες το Newpost, η άποψη που διακινείτο από πολλούς ότι για τα προβλήματα στην οικονομία ευθύνεται η διακυβέρνηση Καραμανλή, καταρρέει με πάταγο, καθώς αποδεικνύεται ότι η διόγκωση του χρέους έγινε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, όπως αναφέρεται η κατάσταση στην Ελλάδα που βρήκε τότε η κυβέρνηση της ΝΔ, ήταν ήδη προβληματική δεδομένου ότι ο Κώστας Σημίτης ως πρωθυπουργός είχε φροντίσει να μεταθέσει όλες τις λήξεις ομολόγων στο μέλλον, όπως και τις δόσεις των δανείων για τα μαμούθ εξοπλιστικά προγράμματα που είχε υπογράψει το ΠΑΣΟΚ.