Η παρουσίαση της έκθεσης για την ελληνική οικονομία από τη Ντέλια Βελκουλέσκου, στο ΕΣ του ΔΝΤ, σε συνδυασμό με το θέμα του χρέος, για το οποίο το Ταμείο έχει κρίνει ότι είναι “εξαιρετικά μη βιώσιμο” δημιουργεί συνθήκες κρισιμότητας για την εβδομάδα που αρχίζει.
Όλα αυτά θα συμβούν τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον, πλην απροόπτου (π.χ. μία καταλυτική αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ), όπου θα παρουσιαστεί η έκθεση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος.
Όμως, από την Κριστίν Λαγκάρντ δεν σχεδιάζεται να ληφθεί απόφαση για την πλήρη συμμετοχή του Ταμείου. Αυτό έχει καταστεί σαφές έως τώρα, εγγονός που αναβάλλει τις τελικές αποφάσεις, παρά τη συμφωνία του πρωθυπουργού με την Άγκελα Μέρκελ στη Μάλτα να αναληφθούν πρωτοβουλίες για κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.
Η απόφαση του ΔΝΤ είναι «να κλείσουν οι Ευρωπαίοι την αξιολόγηση και από το περιεχόμενό της θα εξαρτήσει το Ταμείο την συμμετοχή του».
Πάντως, η στάση του έχει ενοχλήσει τους Ευρωπαίους και ειδικά τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που δεν αποκλείεται να εκφράσει και δημόσια την δυσφορία του.
Άλλωστε, η Κομισιόν έχει θετική στάση για την Ελλάδα, γεγονός που έχει επηρεάσει τους συσχετισμούς υπέρ της Αθήνας στο πλαίσιο των Θεσμών.
Οι πληροφορίες, μάλιστα, θέλουν την Κομισιόν το επόμενο διάστημα να αναλάβει διαμεσολαβητική πρωτοβουλία για να φέρει στο τραπέζι τον «κοινό τόπο» των θέσεων κάθε πλευράς.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι σαφές ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν θέλει η Ελλάδα να βρίσκεται στην προεκλογική ατζέντα της Γερμανίας (σε αντίθεση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος θέλει να είναι αλλά με την τιμωρητική γραμμή «βλέπετε; Δεν τους δίνουμε τίποτε»).
Υπενθυμίζεται ότι η καγκελάριος έχει δεσμευτεί σε παλαιότερη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θα πάρει πρωτοβουλίες και θα μιλήσει στον Σόιμπλε.
Από την πλευρά της, η Αθήνα επιδιώκει συνολική συμφωνία.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συμφωνεί σε τίποτα αν δεν δει όλη την λύση (δηλαδή δεν δίνει π.χ. αφορολόγητο για να του δώσουν κάτι αργότερα. Θα είναι όλα «πακέτο»).
Η κυβέρνηση φέρεται να συζητά το αφορολόγητο με αντάλλαγμα πολύ μεγάλη «σαφήνεια» για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ακόμη και επίσπευσή τους (να εφαρμοστούν από το 2018).
Ακόμη επιμένει για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας έστω και από το 2019. Επιμένει και να μην αυξηθεί το όριο για τις ομαδικές απολύσεις. Συμφωνεί όμως να εγκρίνονται οι ομαδικές απολύσεις ένα θεσμικό όργανο και όχι τον υπουργό.
Η στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμένει αρνητική, αφού φέρεται να διαμηνύει ότι δυσκολεύεται να περιγράψει πιο αναλυτικά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Βεβαίως πρόκειται για μία πολύ πιο «πλαστική» διατύπωση σε σχέση με το παρελθόν, αλλά ουσιαστικά δεν θέλει να πάει στη Βουλή και να πει «χαρίστε λεφτά στους Έλληνες ρυθμίζοντας το χρέος τους».
Από την πλευρά του το ΔΝΤ παραμένει αταλάντευτο στις απαιτήσεις του μπλοκάροντας τις εξελίξεις, όπως επισημαίνει η Αθήνα. Ζητά νομοθέτηση μέτρων τώρα και ομαδικές απολύσεις.
Πηγή: thehuffingtonpost.gr