Εκλογές τώρα, καθώς δεν ξέρει εάν η χώρα θα σώζεται μετά, ζητεί ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής.
Επικοινωνιακή κινητικότητα επιδεικνύει εσχάτως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Σε διάστημα μόλις λίγων ημερών δίνει τη δεύτερη συνέντευξή του (η πρώτη στο Newpost.gr), παρεμβαίνοντας στις πολιτικές εξελίξεις.
Ο κ. Σαμαράς μιλώντας στον δημοσιογράφο Κ. Π. Παπαδιόχο, κάνει μια αποτίμηση της πρωθυπουργίας του, μιλά για την τότε διαπραγμάτευση με τους εταίρους και εκφράζει την αγωνία του για τις συνέπειες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα. Όπως ο ίδιος υπογραμμίζει, με δεδομένο ότι δεν μπορεί να προκύψει κυβέρνηση «ευρύτερης στήριξης» από την παρούσα Βουλή μόνη λύση είναι οι εκλογές, για τις οποίες «δεν “πιέζει” ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά η πραγματικότητα».
Ο κ. Σαμαράς απαντά στην ερώτηση ποιο θεωρεί το μεγαλύτερο σφάλμα της διακυβέρνησής του και ποιο το μεγαλύτερο επίτευγμά του, κάνοντας έναν απολογισμό του έργου του. «Αναλάβαμε με το έλλειμμα να “τρέχει” στο 9,5% και σε δυόμισι χρόνια το κατεβάσαμε στο 2,6%. Νιώθω υπερήφανος που πήραμε την οικονομία με ύφεση 7,2% και την παραδώσαμε με ανάπτυξη 0,7%» λέει μεταξύ άλλων. Ακόμη κάνει μια μακρά αναφορά στις αποκρατικοποιήσεις που προχωρούσε η κυβέρνησή του, στο ότι έβαλε, όπως λέει, την Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη, με τον ΤΑΡ και όχι μόνο, αλλά και για τα πολλά επενδυτικά σχέδια που “έτρεχε” και θα δημιουργούσαν χιλιάδες θέσεις εργασίας. «Νιώθω υπερήφανος που ύστερα από δύομισι χρόνια στα τέλη του 2014, έβλεπα την κοινωνία μας ανακτά σιγά σιγά την αισιοδοξία της και την εθνική της αυτοπεποίθηση . Το κυριότερο λάθος ήταν πως όλα αυτά δεν “επικοινωνήθηκαν” στον κόσμο, το λάθος αυτό το παίρνω επάνω μου» είπε ο κ. Σαμαράς.
Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι ο κόσμος πλέον μπορεί και συγκρίνει αυτά που έγιναν τότε και αυτά που κάνει η σημερινή κυβέρνηση.
Δεν δέχεται ότι υπήρξαν ομάδες ή πρόσωπα μέσα από τη ΝΔ που τον υπέσκαψαν με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει δυναμική εξουσίας. «Προβλήματα από διαφωνίες και γκρίνιες υπήρξαν ασφαλώς. Αλλά τα αντιμετωπίσαμε. Δεν έδειξαν, βέβαια όλοι συνάδελφοι την ίδια ψυχική συμμετοχή ή και αγωνία για το έργο μας. Όμως, αυτό δεν έθεσε σε κίνδυνο ούτε την ενότητα του κόμματος ούτε την πορεία του κυβερνητικού έργου».
Για τον εάν ο ΕΝΦΙΑ ήταν το σημείο καμπής, ο κ. Σαμαράς απαντά πως η ΝΔ βρήκε τον ΕΕΤΗΔΕ, το λεγόμενο «χαράτσι» και το μείωσε δύο φορές πριν φτάσουμε στον ΕΝΦΙΑ, που ήταν και μνημονιακή υποχρέωση. Εκτιμά ότι με τον ΕΝΦΙΑ καταγράφτηκε για πρώτη φορά ηλεκτρονικά το σύνολο το σύνολο της ιδιωτικής περιουσίας και δημιουργήθηκε στέρεη βάση για Κτηματολόγιο. Είπε ακόμη ότι είχε κάνει δύο μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και προγραμμάτιζε άλλες τρεις πάνω από 20% που τις ματαίωσε ο κ. Τσίπρας. «Εμείς βάλαμε τον ΕΝΦΙΑ για να μην αυξήσουμε τον ΦΠΑ(που αρχίσαμε να τον μειώνουμε)… και ήλθε ο κ. Τσίπρας και αύξησε τον ΕΝΦΙΑ και όλους του φόρους που είχαμε μειώσει εμείς. Τέτοια μαζική εξαπάτηση».
Ευθύνες στον Κουβέλη
Ο κ. Σαμαράς επιρρίπτει ευθύνες στον κ. Φώτη Κουβέλη που αρνήθηκε την πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Η πρόταση έφτασε από διάφορες πλευρές όχι μόνο από τη ΝΔ…Τι δεν κατάλαβε δηλαδή; Απλώς είχε πάρει τις αποφάσεις του: να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό το πλήρωσε ολόκληρη η χώρα».
Ο Σόϊμπλε
Στην ερώτηση για το εάν ο Σόιμπλε και το ΔΝΤ του «τράβηξαν το χαλί» απάντησε: «Έμενε τελικά ένα πολύ μικρό κενό περίπου 600 εκατ. ανάμεσα στους δικούς μας υπολογισμούς και αυτούς του ΔΝΤ, που θα μπορούσαμε, αν χρειαζόταν να κλείσουμε αργότερα (μάλλον δεν θα χρειαζόταν). Αλλά η αξιολόγηση τελικά δεν έκλεισε για πολιτικούς λόγους: γιατί οι δανειστές μας κατάλαβαν τότε πως μάλλον δε θα καταφέρναμε να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οπότε θα πηγαίναμε αναγκαστικά σε εκλογές. Κι αυτό ήταν που τους έκανε να εμποδίσουν το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης. Φοβήθηκαν τότε πως αν η Ελλάδα έπαιρνε την τελευταία δόση των 7,2 δισ ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014, τα χρήματα αυτά θα κινδύνευαν να βρεθούν στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης που απειλούσε να τα τινάξει όλα στον αέρα».
Εκλογές
Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς κλήθηκε να απαντήσει εάν συμφωνεί με το αίτημα για εκλογές και εάν είναι έτοιμος ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ να κυβερνήσει. Επίσης ο δημοσιογράφος τον ρωτά, “ δεδομένης της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα απαιτείται μαι κυβέρνηση ευρύτερης στήριξης από την παρούσα Βουλή;”
«Πρέπει να είναι και πιστεύω ότι είναι έτοιμος. Και δεν πιέζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για εκλογές. Η πραγματικότητα πιέζει. Η κοινωνία βρίσκεται σε απόγνωση. Πάνω από το 80% του κόσμου λέει πως τον Νοέμβριου του 2014 βρισκόταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Η ΝΔ προηγείται πλέον 10 μονάδες, σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Και δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν εν ενεργεία πρωθυπουργός να υστερεί σε “καταλληλότητα”. Και να διευρύνεται συνεχώς η διαφροά υπέρ του Κυριάκου. Ακούστε: Η σημερινή Βουλή δεν μπορεί να δώσει κυβέρνηση ευρύτερης στήριξης. Είναι ανάγκη η χώρφα να αντιστρέψει την πολιτική των τελευταίων δύο χρόνων σε όλα: στην οικονομία, στην παιδεία, στην ασφάλεια, στο μεταναστευτικό. Ποιος θα ψηφίσει τέτοια “αντιστροφή πολιτικής”; Αυτοί που μας έφεραν έως εδώ; Η κυβέρνηση που χρειάζεται σήμερα πρέπει να επαναφέρει τη χώρα στις μεταρρυθμίσεις και στις αποκρατικοποιήσεις. Πρέπει να εμπνέει ασφάλεια μέσα στη χώρα και υπευθυνότητα στο εξωτερικό. Μια τέτοια κυβέρνηση μόνον από εκλογές μπορεί να προκύψει».
Ο κ. Σαμαράς ερωτήθηκε εάν συμμερίζεται την εκτίμηση ότι μετά το τελευταίο Eurogroup η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά στο Grexit ή σε πρόωρες εκλογές;
«Η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Και η άμεση προσφυγή στις κάλπες είναι η μόνη λύση! Από την άλλη πλευρά, βέβαια, τις εκλογές τις φοβούνται. Φοβούνται για τα αδιέξοδα στα οποία έχουν οδηγήσει, φοβούνται και για το αποτέλεσμα των εκλογών, βλέπουν πως όσο πάει βουλιάζουν και άλλο. Το ερώτημα είναι ποιος από τους δύο φόβους τους θα επικρατήσει τελικά. Και εάν θα σώζεται η κατάσταση της χώρας μετά…».
Ο κ. Σαμαράς καταφέρεται κατά της κυβέρνησης για τους υψηλούς φόρους, για τον τρόπο χειρισμού του μεταναστευτικού και της εξωτερικής πολιτικής.
«Γέμισε η Ελλάδα παράνομους μετανάστες. Η Τουρκία ακόμη και η Αλβανία προκαλούν και απειλούν καθημερινά. Ήταν απαραίτητα όλα αυτά; Και μάλιστα τώρα που σε ολόκληρο τον κόσμο ανατρέπονται παλιές ισορροπίες, εμείς ν βρισκόμαστε σ τέτοια περιθωριοποίηση..».
Πηγή: thehuffingtonpost.gr