Επισημαίνονται πολιτικές πιέσεις, γίνεται παραδοχή των σφαλμάτων και εξηγούνται πολλά για τη στάση των δανειστών μετά το 2010.
Εξόχως αποκαλυπτική για το παρασκήνιο της εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, το 2010, αλλά και στα λάθη που έγιναν στην πορεία, τις πολιτικές πιέσεις που ασκήθηκαν από Ευρωπαϊκές χώρες (κυρίως από τη Γερμανία) αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (IEO). Η έρευνα διήρκεσε δύο χρόνια και αφορούσε το διάστημα από το 2010 και την εμπλοκή του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης της Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας.
Η απόρρητη έκθεση 150 σελίδων παραδόθηκε τον Ιούλιο του 2016 στην ίδια την Κριστίν Λαγκάρντ. Έκτοτε, οι παρατηρήσεις αυτές αποτέλεσαν τον καμβά για την αλλαγή της στάσης του ΔΝΤ έναντι του ελληνικού προγράμματος και πυροδότησαν σε μεγάλο βαθμό την αντιπαράθεση μεταξύ του Ταμείου και του Βερολίνου σχετικά με το εάν έπρεπε ή όχι να συνεχιστεί η συμμετοχή του -και κάτω από ποιες προϋποθέσεις- στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στην έκθεση αναφέρεται:
Τον Απρίλιο του 2010 η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που ζήτησε οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ. Έτσι, το Ταμείο ενώθηκε με την Κομισιόν και την ΕΚΤ (γνωστή ανεπίσημα και ως τρόϊκα) για να προωθήσει έκτακτη οικονομική βοήθεια με τη συμμετοχή του ΔΝΤ να ανέρχεται στα 30 δις για μία τριετή συμφωνία που εγκρίθηκε τον Μάϊο του 2010. Στην έκθεση επισημαίνεται πως οι οικονομικές δεσμεύσεις και ο σχεδιασμός του προγράμματος ήγειρε ερωτηματικά σχετικά με τις προϋποθέσεις της δέσμευσης του Ταμείου.
Το ΙΕΟ διαπίστωσε πολιτικές πιέσεις ώστε το Ταμείο να συμμετέχει σε προγράμματα διάσωσης της Ευρωζώνης. Για την Ελλάδα καταγράφονται με λεπτομέρεια όλα τα γεγονότα από το 2010. Το ΙΕΟ επικεντρώνει τα συμπεράσματά του στην καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης του τεράστιου φορτίου χρέους της Ελλάδας που έγινε καθαρά για πολιτικούς λόγους, ενώ εστιάζει στο μείζον θέμα των προβληματικών σχέσεων μεταξύ των μελών της τρόικας και κυρίως μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν κατηγορώντας την τελευταία για έλλειψη εμπειρίας στην διαχείριση τέτοιων κρίσεων
Το anatropinews.gr φέρνει στη δημοσιότητα ολόκληρη την έκθεση του IEO που ουσιαστικά αποκαλύπτει το ερεβώδες παρασκήνιο και τα παιχνίδια εξουσίας σε διεθνές επίπεδο σχετικά με την Ελλάδα. Και εξηγεί αρκετά από αυτά που συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ αποτελεί “οδικό χάρτη” για τη στάση που θα τηρήσει στο μέλλον. Θα έλεγε κανείς πως εφόσον η ηγεσία του Ταμείου και η διοίκηση Τραμπ λάβουν σοβαρά υπόψη τους όσα αναφέρονται στην έκθεση, είναι μονόδρομος η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ει μη μόνο σε ρόλο τεχνικού συμβούλου.
Ο ρόλος του IMF στην Ελλάδα, δείτε την έκθεση εδώ
Ολόκληρη η έκθεση του IEO:
http://www.ieo-imf.org/ieo/pages/CompletedEvaluation267.aspx
Διαβάστε ακόμα IMF
Why is it so hard for the IMF to accept criticism?