Δεν έγινε καμία αναφορά στο ενδεχόμενο χρηματοδοτικής συμμετοχής του ΔΝΤ στο Ελληνικό Πρόγραμμα, στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, ούτε και ασχολήθηκαν τα μέλη του με την δεύτερη αξιολόγηση ή τον χρόνο επιστροφής της Αποστολής υπό την κ. Ντέλια Βελκουλέσκου.
Επίσης ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας Μιχάλης Ψαλιδόπουλος ΔΕΝ διάβασε τις επιστολές του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, οι οποίες απλά κατατέθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης και δόθηκαν στους αποδέκτες.
Έτσι διαψεύστηκαν οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σε ελληνικά ΜΜΕ και τα οποία άσκησαν συνειδητή παραπληροφόρηση.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΔΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ
Επιπλέον επιβεβαιώθηκε η πληροφορία της ιστοσελίδας μας ότι η αμερικανική πλευρά ΔΕΝ προσήλθε στο Δ.Σ. με νέες θέσεις, κάτι που αποδεικνύει ότι αυτό το διάστημα η Ελλάδα, αλλά και η Ευρωζώνη δεν είναι στα ραντάρ της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα: Ο αναπληρωτής διευθυντής των ΗΠΑ στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου δεν διαφοροποιήθηκε από τη στάση που υιοθετούσαν οι αμερικανικές αρχές κατά τη διακυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα. Το ίδιο έπραξε και ο Γερμανός διευθυντής στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, ο οποίος παρουσίασε τις πάγιες ευρωπαϊκές θέσεις και δεν απέκλινε από αυτές.
Οι πηγές επιβεβαιώνουν ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, λόγω της απουσίας του νέου υπουργού, ο οποίος δεν «πέρασε» ακόμα από τη Γερουσία, δεν έχει καταλήξει σε νέες θέσεις για το ελληνικό ζήτημα, με αποτέλεσμα στο χθεσινό Δ.Σ. να ακούσουν οι παριστάμενοι τις απόψεις του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Τζακ Λιού.
Έτσι διαψεύδονται όλες οι πληροφορίες που ήθελαν τον Λευκό Οίκο να παρεμβαίνει στο ΔΝΤ για την ελληνική κρίση. Δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Οι πηγές μας είπαν ότι επικράτησε καλό κλίμα στη διάρκεια της συνεδρίασης και η κ. Κριστίν Λαγκάρντ, που προέδρευσε της συνεδρίασης είχε εύκολο έργο να επιτελέσει. Η ίδια δεν τοποθετήθηκε και άφησε τον Πολ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου να εξηγήσουν τις θέσεις του Ταμείου. Όμως, πρέπει να τονιστεί ότι η χάραξη μιας κοινής γραμμής εντός του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα καθίσταται αρκετά δύσκολη, χωρίς αυτό όμως να θέτει απαραίτητα προσκόμματα στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Και αυτό αποκαλύφθηκε από τις διαφωνίες που καταγράφηκαν στη ανακοίνωσε που εξέδωσε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για το βαθμό της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους όσο και για το ύψος των πλεονασμάτων μεσοπρόθεσμα. Σημειώνουμε ότι η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους έτυχε της υποστήριξης της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ. Πάντως, μερικοί αντιπρόσωποι, ιδιαίτερα Ευρωπαίοι, ισχυρίστηκαν ότι ο Πόλ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου ήταν πολύ «συντηρητικοί» σε ορισμένες από τις υποθέσεις τους στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Τα μέλη του Δ.Σ. αναγνώρισαν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω, και τονίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ αμφισβητούν την ικανότητα της Ελλάδος να καταγράψει υψηλά πλεονάσματα για μεγάλα διαστήματα και με βιώσιμο τρόπο.
Τα μέλη του Δ.Σ. συμφώνησαν με τα στελέχη του ΔΝΤ ότι ο μεσοπρόθεσμος στόχος του 1,5% είναι επαρκής και πως οποιοσδήποτε υψηλότερος στόχος για το πλεόνασμα θα πρέπει να μην έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη της οικονομίας. Όμως, ο εκπρόσωπος της Γερμανίας φέρεται να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να καταγράφει πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Υπογραμμίστηκε επίσης ότι «εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της για ένα πρόγραμμα που θα προβλέπει πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι θα πληρώσει υψηλότερο τίμημα ως προς την ανάπτυξη της οικονομίας της». Το ΔΝΤ θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο μόνο εάν δει – και συμφωνήσει – με τα μέτρα που θα ληφθούν από τις ελληνικές Αρχές, τονίστηκε χαρακτηριστικά. Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου στηρίζει ομόφωνα τη διεύρυνση της φορολογική βάσης στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και τον εξορθολογισμό των συνταξιοδοτικών δαπανών. Σύμφωνα με πηγές αυτό το σημείο «συναίνεσης» εντός του Ταμείου μπορεί να θεωρηθεί με ασφάλεια και το «ελάχιστο» απαιτούμενο σημείο επαφής του ΔΝΤ, με την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους για να υπάρξει πρόοδος στη δεύτερη αξιολόγηση.
Πηγή: MIGNATIOU.COM