Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα επιλέξει από μόνη της να αποχωρήσει από το ευρώ εξέφρασε ο υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση Τεντ Μάλοχ, μιλώντας στην εκπομπή “Ιστορίες” του ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά.
“Αυτή τη φορά, πρέπει να πω, είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες η Ελλάδα να εγκαταλείψει μόνη της το ευρώ” υποστήριξε ο “άνθρωπος” του Ντόναλντ Τραμπ στην ΕΕ.
Οι συνεχείς παρεμβάσεις του Μάλοχ, ωστόσο, εγείρουν, πλέον, ένα ζήτημα σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Ευρώπης και της Ευρωζώνης. Παρότι ο ίδιος ο Βρετανός καθηγητής εμφανίζεται βέβαιος για την ανάληψη των καθηκόντων του πρέσβη των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες (τον έχει συστήσει στον Αμερικανό πρόεδρο ο “γκουρού” του Brexit Νάϊτζελ Φάρατζ), η Ουάσιγκτον δεν έχει λάβει ακόμα τις αποφάσεις της.
Μία τέτοια επιλογή, πάντως, σηματοδοτεί μία επιθετική στάση έναντι του ευρώ (“πρέπει να το σορτάρουμε για να καταρρεύσει”, έχει πει ο Μάλοχ) και την κλιμάκωση του νομισματικού και εμπορικού πολέμου που έχει αφήσει να εννοηθεί ο Τραμπ πως θα εξαπολύσει εναντίον της Γερμανίας και της Ευρώπης.
Ωστόσο, ο Μάλοχ θα περάσει από δύο “κόσκινα”: αυτό της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου, όπου οι Ρεπουμπλικανοί ίσως αποφασίσουν να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια του νέου προέδρου και, δεύτερον, των ΕΥρωπαίων που εάν κρίνει κανείς από τοποθετήσεις όπως του Γκι Φέρχοφσταντ ή του Μ. Βέμπερ (ΕΛΚ) ίσως επιχειρήσουν να μπλοκάρουν την τοποθέτησή του.
Ο Μάλοχ επεσήμανε πως τα προγράμματα λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα στη χώρα μας είναι “πλήρως αποτυχημένα” και η σημερινή κατάσταση είναι μη βιώσιμη, και διερωτήθηκε “πόσο χειρότερη θα μπορούσε να είναι η κατάσταση απ’ ό,τι είναι τώρα;”, στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της Ελλάδας η αποχώρηση από το ευρώ, σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι πώς και ποιος θα διαχειριστεί τη μετάβαση αυτή για να αποφευχθεί το χάος και η αβεβαιότητα, ενώ διερωτήθηκε πώς μπορεί να τα καταφέρει η Ελλάδα μέσα στο ευρώ “που γέρνει υπέρ άλλων παικτών στην Κεντρική Ευρώπη και τη Γερμανία”. Σχολίασε ακόμα πως η διαδικασία του Grexit θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ενδεχομένως θα ήταν και πιο εύκολο ή πιο απλό να γίνει.
Ερωτηθείς αν η θέση του περί Grexit συμπίπτει με τις απόψεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Ελλάδα, ο Μάλοχ απάντησε ότι ότι δεν έχει συζητήσει για το θέμα με τον Τραμπ, παρέπεμψε όμως σε ένα tweet που είχε αναρτήσει πριν από ένα χρόνο ο Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι “οι Έλληνες χάνουν το χρόνο τους στην Ευρωζώνη”.
Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ απάντησε με σκληρό τόνο στις αναφορές του Μάλοχ. “Δεν είναι αποδεκτό να έχουμε έναν πρέσβη που μας εναντιώνεται”, υποστήριξε ο Βέμπερ και άφησε αιχμές κατά του ΔΝΤ, τονίζοντας: “Διασώσαμε πέντε χώρες και επιδεικνύουν σταθερότητα… ακόμη και η Ελλάδα έχει σταθερές προοπτικές. Μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Δεν χρειαζόμαστε τους Αμερικανούς γι’ αυτό”.