Η διμερής συνεργασία και οι εξελίξεις στην Ουκρανία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ουκρανό πρόεδρο στο Κίεβο, όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε κοινές του δηλώσεις με τον Πέτρο Ποροσένκο.
Στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας οι εξελίξεις μάς επηρεάζουν γιατί αφορούν και την πολυάριθμη ελληνική κοινότητα στην περιοχή και επεσήμανε πως σε αυτό το πλαίσιο συζήτησαν με τον κ. Ποροσένκο για την προσπάθεια εξεύρεσης σταθερής και βιώσιμης λύσης μέσα από τον διπλωματικό δρόμο
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η Ελλάδα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και πως σταθερός γνώμονας της χώρας μας ήταν, είναι και παραμένει η τήρηση του διεθνούς δικαίου.
Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνέπειες της πρόσφατης κλιμάκωσης της κρίσης στους κατοίκους των πληγέντων περιοχών και υπογράμμισε πως συνομίλησαν με τον κ. Ποροσένκο για τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η Ελλάδα για τους πληγέντες. Επίσης, ανέφερε ότι συζήτησαν και για την ασφάλεια των μελών της ελληνικής κοινότητας στην περιοχή, ενώ ανακοίνωσε ότι σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιήσει ειδικό ταξίδι στη Μαριούπολη ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι με τον κ. Ποροσένκο συμφώνησαν για την ανάγκη τήρησης της εκεχειρίας και την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ. «Μία σταθερή θέση της ελληνικής διπλωματίας», σημείωσε και επανέλαβε την πάγια στήριξη της Ελλάδας στις διπλωματικές προσπάθειες του σχήματος της Νορμανδίας, της τριμερούς ομάδας επαφής και της ειδικής αποστολής επιτήρησης του ΟΑΣΕ.
Οι δύο άνδρες συνομίλησαν εκτενώς για τη μεταβατική περίοδο που διανύουμε σε ό,τι αφορά τις διεθνείς εξελίξεις, με τον κ. Τσίπρα να επισημαίνει ότι πρόκειται για περίοδο που αναδεικνύει δυνατότητες για την ενίσχυση των διπλωματικών πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της ειρήνης.
«Η Ελλάδα, ως χώρα που έχει σταθερές αρχές και αξίες, που πρεσβεύει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και την ειρήνη και τη συνεργασία, μπορεί να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο», υπογράμμισε.
Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε και τη σημασία περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ μέσω της εφαρμογής της συμφωνίας σύνδεσης και μετέφερε στον κ. Ποροσένκο το μήνυμα από την πλευρά της Κομισιόν ότι υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά το θέμα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων για Ουκρανούς πολίτες.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε την Ελλάδα για την στήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Δήλωσε ακόμη ότι τιμά την στήριξη του κ. Τσίπρα για την κατάργηση του καθεστώτος της βίζας, ενώ αναφέρθηκε στις κοινές προσπάθειες με την Αθήνα για τη διευκόλυνση της τουριστικής ροής από την Ουκρανία στην Ελλάδα.
«Θέλουμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας στην κατασκευή οδικών δικτύων στην Ουκρανία, να προσελκύσουμε τις ελληνικές επενδύσεις και τους Έλληνες κατασκευαστές, θέλουμε να ανοίξουμε έδρες ελληνικής γλώσσας και φιλολογίας σε έδρες σε πανεπιστήμια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ποροσένκο.
Συνάντηση με την ελληνική κοινότητα
Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα είναι δίπλα σε αυτούς τους “πιο άξιους πρεσβευτές του ελληνισμού”, τόσο στις εύκολες, όσο και στις δύσκολες στιγμές, όπως είναι και η σημερινή συγκυρία, έδωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στους εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού τους ευχαρίστησε γιατί κάποιοι από αυτούς έκαναν πολλά χιλιόμετρα για να φθάσουν στο Κίεβο, “για να σας συναντήσω και να με συναντήσετε”, όπως είπε χαρακτηριστικά, έκανε λόγο για “μεγάλη τιμή και πολύ ευχάριστη έκπληξη, ένδειξη της δυνατότητας που έχουμε εμείς οι Έλληνες να κρατάμε τα συναισθήματά μας και να τα προσφέρουμε απλόχερα”. “Η δυνατότητα να επικοινωνήσουμε σήμερα είναι πολύ ουσιαστική, διότι η ελληνική κυβέρνηση, η Πολιτεία στο σύνολό της, η Ελλάδα, θέλει να σας δώσει ένα μήνυμα: Σας έχουμε στο μυαλό μας, δεν σας ξεχνάμε. Ξέρουμε ότι περνάτε δύσκολες στιγμές. Έχουμε, όμως, την πίστη ότι αυτές τις στιγμές θα τις ξεπεράσουμε όλοι μαζί. Έχετε τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας. Δεν σας ξεχνάμε, ούτε στις δύσκολες, ούτε στις εύκολες στιγμές, πόσο μάλλον στις δύσκολες που περνάτε τώρα”, πρόσθεσε.
Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την ελληνική κοινότητα στην Ουκρανία ως “μία πολύ σημαντική κοινότητα”, και αυτό γιατί, όπως σημείωσε, “παρότι βρίσκεστε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα, κρατάτε τις παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα, τις αξίες, την ελληνική γλώσσα ζωντανή. Για μας αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό”. “Είστε οι πιο άξιοι πρεσβευτές του ελληνισμού και η Ελλάδα, η ελληνική Πολιτεία θα βρίσκεται, με όποιον τρόπο μπορεί, στο πλευρό σας για να στηρίξει αυτές τις δύσκολες στιγμές”, ήταν η δέσμευση του κ. Τσίπρα.
Πηγή: koutipandoras.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ