“Συνάντηση κορυφής” και πυρετώδεις επαφές πραγματοποιούνται σήμερα στις Βρυξέλλες όπου σπεύδει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε μια προσπάθεια να απεγκλωβισθεί η αξιολόγηση.
Στο τραπέζι των συζητήσεων, πέραν του κ. Τσακαλώτου, θα βρεθούν κατά τις ίδιες πληροφορίες ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Πολ Τόμσεν.
Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, όχι όμως και το θέμα της ελάφρυνσης χρέους, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Μιλώντας στη Χάγη, όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος επιβεβαίωσε πως θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των βασικών “παικτών” του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, όμως αρνήθηκε ότι το πρόγραμμα διάσωσης είναι σε κρίση.
Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις παίρνουν πολύ χρόνο, όμως πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατεβάζοντας τους τόνους.
Οπως έγραψε από το πρωί το Euro2day.gr, η αντίστροφη μέτρηση για συμφωνία ή ναυάγιο στο ελληνικό (και ευρωπαϊκό) ζήτημα ξεκίνησε.
Bloomberg: Μέτρα 2% του ΑΕΠ
Όπως ανέφερε νωρίτερα το πρακτορείο Bloomberg, η πλευρά των πιστωτών θα προτείνει στην Αθήνα ένα πακέτο μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή σε περίπτωση που μετά το 2018 προκύψει απόκλιση στους στόχους του προγράμματος.
Στο δημοσίευμά του, το Bloomberg αναφέρει ότι η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί στην ελληνική πλευρά ακόμη και την Παρασκευή, καθώς αναζητείται πρόοδος μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup.
Σύμφωνα με μία από τις δύο πηγές, η πρόταση θα περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα 2% του ΑΕΠ, τα οποία θα ενεργοποιηθούν εφόσον η Ελλάδα δεν πετύχει τους στόχους οι οποίοι έχουν τεθεί βάσει του τρίτου προγράμματος διάσωσης.
Κατά τις πηγές του Bloomberg, ανάλογα με την ανταπόκριση της Αθήνας στην πρόταση, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα εξετάσουν το ενδεχόμενο επιστροφής στην Αθήνα για να συνεχίσουν τις συνομιλίες.
Εξάλλου, αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωση το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup (EuroWorking Group), ότι η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων από την Αθήνα είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι η συμφωνία είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει το δημοσιονομικό κενό του 2018, τα εργασιακά και τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων, για τη διασφάλιση του ετήσιου πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά από το 2018.
Reuters: Μέτρα 3,6 δις
Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters Ευρωπαίοι και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά την ενιαία στάση που υιοθέτησαν απέναντι στο ελληνικό ζήτημα θα ζητήσουν από την Ελλάδα να αποδεχτεί τη λήψη μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2018 και 1,8 δισ. ευρώ μετά το 2018. Τα μέτρα επικεντρώνονται στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης-δηλαδή στη μείωση του αφορορολόγητου- και σε περικοπές συντάξεων.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε δηλώσει στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι υπάρχει συμφωνία για να παρουσιαστεί ένα κοινό μέτωπο στους Έλληνες», προσθέτοντας ότι η έκβαση της σημερινής συνάντησης με τους Έλληνες δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη για το αν η Αθήνα θα δεχτεί τις προτάσεις. «Τι θα βγει από αυτό, θα το δούμε», δήλωσε.