Ξεκίνησε πριν από λίγο, στον χώρο του Συμβουλίου της ΕΕ, η συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης.
Στη συνάντηση συμμετέχουν: Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου.
Την Ελλάδα εκπροσωπούν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
Η ελληνική πλευρά θα γίνει αποδέκτης σύμφωνα με πληροφορίες της κοινής πρότασης των θεσμών για την νομοθέτηση προληπτικών μέτρων το ύψος των οποίων εκτιμάται σε τουλάχιστον 3-3,5 δις.ευρώ σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ευρωπαίο αξιωματούχο.
Η ψήφιση της μείωσης του αφορολογήτου (ή και) της μείωσης της προσωπικής διαφοράς αναμένεται να τεθεί ως «προαπαιτούμενο» για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.
Εκτός από την θέσπιση των προληπτικών μέτρων, στο τραπέζι υπάρχει και το θέμα της εξειδίκευσης των μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων για το χρέος καθώς παρά τις επίσημες αρνήσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων –χθες ήρθαν οι κατηγορηματικές δηλώσεις του Κλαους Ρεγκλινγκ επί του θέματος- το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να πιέζει προς την κατεύθυνση του να γίνουν συγκεκριμένα τα μέτρα που θα υιοθετηθούν έστω και μετά το 2018 και την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου.
Το παρασκήνιο
Η πρόταση θα αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη χάραξη της δημοσιονομικής πορείας μετά το πέρας του προγράμματος.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του real.gr στις Βρυξέλλες, η πρόταση δεν περιέχει εκπτώσεις σε σχέση με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, λαμβάνει όμως υπόψιν πολλά από τα στοιχεία του διαλόγου μεταξύ θεσμών και Αθήνας και με την οποία είναι σύμφωνο και το ΔΝΤ.
Αναμένεται προταθούν μέτρα για την κάλυψη της απόστασης των 2 μονάδων του ΑΕΠ που χωρίζει τις εκτιμήσεις ΔΝΤ και ΕΕ. Μια εκδοχή προβλέπει πως δεν θα νομοθετηθούν από τώρα μέτρα που αντιστοιχούν στις 2 μονάδες του ΑΕΠ, αλλά μόνο στη μια (δηλ. περί τα 2,2 δισ.).
Αναλόγως με την αντίδραση της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί ή όχι και μια συνάντηση των προϊσταμένων των θεσμών (δηλ. των Ντάισελμπλουμ, Τόμσεν, Μοσκοβισί, Ρέγκλιγκ, Κερέ) με τον Υπουργό Οικονομικών στις Βρυξέλλες, αργότερα μέσα στη μέρα, όπως είχε γράψει το Real.gr τη Δευτέρα.
Πάει για 20 Μαρτίου;
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ το EuroWorking Group, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι ακόμα δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.
Πηγές της ευρωζώνης σχολίαζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι επόμενες μέρες είναι «κρίσιμες», ωστόσο, εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των θεσμών και πολιτική βούληση από την Ελλάδα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα και μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού είναι τεχνικά δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.
Επιπλέον, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου, αλλά σημειωθεί σημαντική πρόοδος, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην επόμενη συνεδρίαση (20 Μαρτίου), με αυξημένη όμως την πιθανότητα το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές να δυσκολέψουν περαιτέρω την επίτευξη συμφωνίας.
Σύμφωνα με πληροφοριες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πρόοκειται να έχει τις επόμενες ημέρες συναντήσεις με την καγκελάριο Μέρκελ, τον ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ και τον επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, και άλλους αξιωματούχους.
Σύμφωνα με το euro2day.gr, η αναμενόμενη από ημέρες «πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ» βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να υπάρξει σήμερα συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών (ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM, ΕΚΤ) με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος, κατά τις πληροφορίες, αναχώρησε χθες το βράδυ για τις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ραντεβού του κ. Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των θεσμών δεν θα γίνει «στα τυφλά», καθώς τις τελευταίες ημέρες διαβουλεύεται εντατικά με κεντρικά πρόσωπα της διαπραγμάτευσης, κυρίως από την Κομισιόν, με στόχο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Κατά τις ίδιες πηγές, το μέχρι χθες αποτέλεσμα οδηγούσε σε «συγκρατημένα αισιόδοξες» εκτιμήσεις, διότι η συζήτηση αφορά σε λύση που μπορεί να οδηγήσει στο QE της ΕΚΤ, «με κάποια αναφορά» στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Την παράμετρο αυτή ανέδειξε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη, καθώς στο Μαξίμου διεμήνυσε νωρίτερα στην ευρωπαϊκή πλευρά ότι «λύση χωρίς ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση είναι μη λύση».
«Το QE είναι ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας που οδηγεί στην έξοδο στις αγορές και στο τέλος του δανειακού προγράμματος. Αν σπάσει αυτός ο κρίκος δεν υπάρχει αλυσίδα», ανέφερε στο Euro2day.gr κορυφαίος παράγοντας.
Τα «συν» και τα «πλην»
Στα «συν» της σχετικής συζήτησης ανήκουν τα μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2018 («κάτω από 3%»), η σχετικά μικρή χρονική διάρκειά τους («μακράν της δεκαετίας που ζητούσε ο Β. Σόιμπλε») και η αποδοχή στοχευμένων παροχών.
Τα «πλην» αφορούν την προληπτική νομοθέτηση μέτρων, για εφαρμογή τους μετά τη λήξη του προγράμματος (Αύγουστο 2018) εάν υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, στην οποία επιμένουν οι θεσμοί.
Μετά από πολλές ενδοκυβερνητικές συσκέψεις το τελευταίο διάστημα, η ελληνική πλευρά φέρεται τώρα έτοιμη «να συζητήσει» την μείωση του αφορολόγητου, τουλάχιστον στα 7.000 ευρώ (περίπου) με ταυτόχρονη μείωση φορολογικών συντελεστών (για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) πιθανώς και του βασικού συντελεστή ΦΠΑ (24%).
Αντιθέτως, κεντρικά στελέχη επιμένουν ότι δεν θα γίνει αποδεκτή αντίστοιχη νομοθέτηση για μείωση των συντάξεων, δια της προσωπικής διαφοράς, με «ύστατη παραχώρηση» την ένταξη αυτού του μέτρου στην επέκταση του «κόφτη».