Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο άνθρωπος που παραιτήθηκε από την υποψηφιότητα του για τις γερμανικές εκλογές και έδωσε έτσι έμμεσα το “χρίσμα” στον Μάρτιν Σουλτς που κατόρθωσε να αναγεννήσει το SPD, παρεμβαίνει στην κρίση μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας και παίρνει σαφώς το μέρος της ελληνικής κυβέρνησης.
Στο ίδιο κλίμα κινούνται κορυφαίοι οικονομολόγοι και εκπρόσωποι γερμανικών κομμάτων. Οι Πράσινοι πήραν θέση υπέρ της Ελλάδας και εναντίον του Σόϊμπλε, στο πλευρό των Σοσιαλδημοκρατών.
Επικρίνει με σφοδρότητα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως μετέδωσε το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv, επικαλούμενο σχετική είδηση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa. δίνοντας έτσι συνέχεια στις υποστηρικτικές για την Ελλάδα δηλώσεις του ίδιου του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει μπει στο στόχαστρο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.
O Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είπε συγκεκριμένα σε εκδήλωση, για την σημερινή εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι η Γερμανία θα πρέπει να δώσει όλες της τις δυνάμεις για να παραμείνει η Ευρώπη ενωμένη. Δεν επιτρέπεται “να ξαναπροσπαθήσει κανείς, όπως κάνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να εξωθήσει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη”, είπε χαρακτηριστικά.
Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να αποφευχθεί να εμφανίζονται οι Γερμανοί απέναντι στην Γαλλία, την Ιταλία ή την Πορτογαλία “συνεχώς με δασκαλίστικο ύφος”.
Και οι Πράσινοι εναντίον του Σόϊμπλε
Την ίδια στιγμή ο κ.Σόιμπλέ δέχεται επικρίσεις και από τον Γκέρχαρντ Σικ, οικονομικό εμπειρογνώμονα του κόμματος των Γερμανών Πρασίνων (Die Gruenen).
«Η επιμονή του Σόιμπλε για πλεόνασμα του ελληνικού προϋπολογισμού κατά 3,5% είναι οικονομικά παράλογη, διότι μια πολύ σκληρή πολιτική λιτότητας στραγγαλίζει την οικονομία» ανέφερε στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt».
Αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι μετά από σκληρή προσπάθεια επιτυχίες (της Ελλάδας), σημειώνει η Welt. «Δεν είναι τώρα είναι ο καιρός να γυρίσουν οι δείκτες του ρολογιού πίσω προς την κατεύθυνση της οικονομικής αστάθειας. Γι΄ αυτό προτεραιότητα έχει τώρα να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση».
To θέμα δε της Ελλάδας, προκάλεσε μια ανοιχτή κόντρα μεταξύ του κ.Σόιμπλε με τον υποψήφιο των SPD για την Καγκελαρία, Μάρτιν Σούλτς καθώς έχουν τελείως διαφορετική προσέγγιση.
Διαβάστε το άρθρο του Σεραφείμ Π. Κοτρώτσοου για το πως η Ελλάδα και η αξιολόγηση γίνονται στοιχείο αντιπαράθεσης μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών στις Γερμανικές εκλογές