Άλλη μια εβδομάδα έντονων διαβουλεύσεων και διεργασιών, ενόψει του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, αρχίζει, με την ελληνική κυβέρνηση να επιχειρεί να εντάξει στη συζήτηση και το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει κατά πολύ τους στόχους του προγράμματος και το 2015 και το 2016 με στόχο να «ελαφρύνει» όσο είναι δυνατό τα μέτρα.
Παράλληλα ευελπιστεί στη βοήθεια των Ευρωπαϊκών θεσμών, ώστε να υπάρξει «κοινωνικά αποδεκτή» συμφωνία.
«Η Ελλάδα και οι δανειστές της, θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα την αξιολόγηση ώστε η χώρα να λάβει τη νέα χρηματοδότηση», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, προειδοποιώντας για τις συνέπειες οικονομικής αστάθειας στην ευρωζώνη, αν το θέμα καθυστερεί κι άλλο.
«Δεν είναι η ώρα να επιστρέψουμε στην οικονομική αστάθεια», επεσήμανε στη Γερμανική Welt.
Πηγές του οικονομικού επιτελείου τόνιζαν χθες ότι η συνάντηση της Παρασκευής ήταν απολύτως απαραίτητη για να αναθερμανθεί το θέμα της αξιολόγησης. Υπογράμμιζαν, όμως, ότι με την άκαμπτη στάση που διατηρεί αφενός το ΔΝΤ στο θέμα της εκ των προτέρων ψήφισης μέτρων και η Γερμανία σε ό,τι αφορά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που ζητά από την Ελλάδα, δεν υπάρχει βάση ακόμη για συμφωνία.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών όπως αναφέρει το Euro2day.gr ζήτησαν, προκαταβολική νομοθέτηση μείωσης του αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ, κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις και υλοποίηση όλου του σκληρού πακέτου για τα εργασιακά.
Η μείωση του αφορολογήτου, στα επίπεδα των 5.900 ευρώ, με αλλαγή συντελεστών κατά τη συνταγή του ΔΝΤ έχει μετρηθεί ότι αποδίδει 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,8 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 1% του ΑΕΠ – επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ- εκτιμάται ότι αποδίδει η μείωση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.
Όλοι πάντως εύχονται η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα που προανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ να γίνει μέσα στην εβδομάδα αλλά κανείς ακόμη δεν μπορεί να το εγγυηθεί.
Ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα θα πρέπει να οδηγήσει σε τεχνική συμφωνία και να μην είναι μια ακόμη μία επίσκεψη χωρίς αποτέλεσμα όπως αυτές που προηγήθηκαν τους τελευταίους μήνες του 2016.
Εντωμεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση στο ΔΝΤ ξεκαθαρίζοντας πως στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει «λευκή επιταγή».
Η κυβέρνηση μέσω του οικονομικού / διαπραγματευτικού επιτελείου της, κάνει σαφές ότι θέλει συμφωνία το ταχύτερο δυνατό κατανοώντας το “κόστος” της παράτασης, αλλά συνεχίζει να ζητά μία συνολική συμφωνία και για το χρέος και για τον οδικό χάρτη μετά το 2018 μη αποδεχόμενη τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι οποίες οδηγούν σε ένα “συμβιβασμό” με έναν “λογαριασμό” νέων μέτρων της τάξης των 2,7 – 3,6 δισ. ευρώ (1,5 – 2% του ΑΕΠ).
Οι δανειστές συνεχίζουν να μην βάζουν στο “τραπέζι” τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ως παράμετρος που θα “ξεκαθαρίσει” από τώρα, ενώ οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για μέτρα 4,5 δισ. ευρώ χωρίς παρεμβάσεις στο χρέος αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας.
Χαμηλές προσδοκίες: Δεν αναμένονται οι Θεσμοί Δευτέρα ή Τρίτη, λέει το Μαξίμου
Η αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου έχει ξεκινήσει, χωρίς ωστόσο να υπάρχει τουλάχιστον αυτή τη στιγμή σαφής εικόνα για το εάν και πόσες πιθανότητες υπάρχουν για μια έστω και «κατ αρχήν» συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών.
Τα χρονικά περιθώρια έχουν πλέον στενέψει ιδιαίτερα και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου (ή πολιτικής παρέμβασης) και αυτός ο στόχος φαίνεται να χάνεται. Οι πιθανότητες να υπάρξει έως τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μια τεχνική συμφωνία είναι πολύ μικρές. Ακόμα και αυτές θα εξαντληθούν εάν τα επόμενα δύο-τρία 24ωρα δεν επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και οι επικεφαλής τους, προκειμένου να επανεκκινήσουν την αξιολόγηση.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έλεγαν ότι «οι θεσμοί δεν αναμένονται στην Αθήνα ούτε την Δευτέρα, ούτε την Τρίτη, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και εκπλήξεις». Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση εναποθέτει τις όποιες ελπίδες της για συμφωνία σε ένα νέο γύρο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, με στόχο να βρεθεί μεταξύ Αθήνας και θεσμών κοινός τόπος.
ΠΗΓΗ: enikonomia.gr, iefimerida.gr, thehuffingtonpost.gr