Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τι ειπώθηκε στη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο καθώς και οι δύο πλευρές τηρούν αυστηρό εμπάργκο.
Η συνάντηση πάντως διήρκησε 75 λεπτά και η γενικότερη εικόνα των επαφών Μητσοτάκη στη Γερμανία, είχε στόχο να χτίσει μια εικόνα αξιοπιστίας για τη Νέα Δημοκρατία και τον ίδιο. Έγινε σε καλό κλίμα, αλλά με την αυστηρότητα και τυπικότητα που διακρίνει το Γερμανό πολιτικό.
Ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τους συνεργάτες του παρουσίασαν το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ΝΔ, που δίνει έμφαση στη μείωση των φόρων και την περιστολή των δαπανών, αλλά και σε μεταρρυθμίσεις που πάνε πέρα και πάνω από τα μνημόνια, σε τομείς όπως η Παιδεία, η Δικαιοσύνη, η Υγεία κλπ και μπορούν να δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.
Ωστόσο προκάλεσε απορία το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σόϊμπλε, όπως είχε κάνει την προηγούμενη ημέρα μετά το τετ α τετ με την Άνγκελα Μέρκελ. Πολλοί ανέμεναν να ανακοινώσει τουλάχιστον τι έθεσε υπόψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, να σχολιάσει τα σενάρια περί Grexit που εκπορεύονται από το Βερολίνο και να αναφερθεί στο πως ο κ. Σόϊμπλε αντιμετωπίζει την κεντρική πρότασή του για πλεόνασμα 2%.
Πηγές της Ν.Δ, ωστόσο, λένε πως ο κ. Μητσοτάκης προτίμησε να μην ανακοινώσει όσα ειπώθηκαν για να οικοδομήσει σχέση εμπιστοσύνης με τον Γερμανό υπουργό, δεδομένου ότι ο ίδιος έχει παραπονεθεί παλαιότερα για διαρροές όσων έχει πει με Έλληνες πολιτικούς.
Στη Ν.Δ επισημαίνουν πως ούτε η κ. Μέρκελ, ούτε ο κ. Σόϊμπλε έθεσαν θέμα σχετικά με το αίτημα της Ν.Δ για διεξαγωγή εκλογών, ούτε ασκήθηκαν πιέσεις να στηρίξει η αξιωματική αντιπολίτευση τα μέτρα που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της όποιας συμφωνίας με τους δανειστές.
Ωστόσο, αρκετοί σχολιάζουν το χθεσινό δημοσίευμα της FAZ ότι ουσιαστικά η επιμονή Σόϊμπλε για Grexit αποτελεί προλείανση του εδάφους ώστε να έρθει σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση Τσίπρα και να διευκολυνθεί η άνοδος στην εξουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι απόψεις του οποίου θεωρούνται πιο κοντά στο Βερολίνο και το ΔΝΤ.
Ίσως αυτός θα ήταν ένας πρόσθετος λόγος να κάνει δηλώσεις ο αρχηγός της Ν.Δ ώστε να διαλύσει τα σενάρια περί συμπόρευσης με τον κ. Σόϊμπλε. Γι αυτό και στελέχη στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη του εισηγούνται να κάνει δηλώσεις μόλις επιστρέψει στην Αθήνα (ίσως μετά τη συνάντηση του σήμερα με τον Πιερ Μοσκοβισί).
Οι συναντήσεις με τους επιχειρηματίες
Εκτός από τις πολιτικές συναντήσεις στο Βερολίνο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντήσεις και με τους επικεφαλής γερμανικών επιχειρηματικών κολοσσών.
Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του capital.gr ο κ, Μητσοτάκης συναντήθηκε με τη Fraport, την TUI, την Deutsche Telekom, κατασκευαστικές εταιρείες καθώς και εταιρείες πληροφορικής και νέων τεχνολογιών, που έχουν ήδη επενδύσει ή θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, συναντήθηκε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ν.Δ, συναντήθηκε με περίπου τριάντα κορυφαία στελέχη των εταιρειών αυτών και ο Jörg Asmussen μαζί με τον πρόεδρο της Fraport Στέφαν Σούλτε, παρουσίασαν το βιογραφικό του κ. Μητσοτάκη, δίνοντας έμφαση στο ότι είναι μεταρρυθμιστής.
“Ο αριθμητής του κλάσματος είναι το ΑΕΠ, να μεγαλώσουμε το ΑΕΠ, να υπάρξει ανάπτυξη” δήλωσε σύμφωνα με πληροφορίες. Έκανε παράλληλα λόγο για εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που ξεκινά από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση (κοινοί διαγωνισμοί, μείωση γραφειοκρατίας) και προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων ύψους 100 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Fraport, με το project για τα περιφερειακά αεροδρόμια να καθυστερεί και λόγω της μη βούλησης της κυβέρνησης να προχωρήσει με τις επενδύσεις που υπάρχουν στη χώρα.
Τόνισε μάλιστα πως αν για παράδειγμα τα περιφερειακά αεροδρόμια μπορέσουν να αναβαθμιστούν και να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες, αυτό θα ενισχύσει τον βασικό πυλώνα του τουρισμού.
Ερωτηθείς γιατί είναι πεπεισμένος πως θα μεταρρυθμίσει τη χώρα ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως είναι απόλυτα δεσμευμένος στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και επίσης πως ο λαός είναι πιο έτοιμος και ώριμος γιατί έχει αποδειχθεί πως εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν και πως εκεί που ξεκίνησε να γιγαντώνεται ο λαϊκισμός, εκεί και θα ηττηθεί.
“Έχουμε το πρόγραμμα και το σχέδιο, έχουμε τους ανθρώπους που μπορούν να το υλοποιήσουν. Άρα, το ζητούμενο είναι να δημιουργηθούν ποιοτικές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα”, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Οι Γερμανοί επιχειρηματίες από την πλευρά τους έθεσαν με ένταση στη συζήτηση το ζήτημα για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού δημοσίου, κάτι που αποτέλεσε και μια έμμεση μομφή προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος έχουν επιλέξει την οδό της υπερφορολόγησης και όχι τη μείωση δαπανών.
Επιπλέον, επεσήμανε την ανάγκη το τραπεζικό σύστημα να επιστρέψει στην κανονικότητα.
Με πληροφορίες από το capital.gr