Η δολοφονία του μεγαλύτερου σε ηλικία αδερφού του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιονγκ-Ναμ, την προηγούμενη Δευτέρα στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, έφερε στο προσκήνιο δύο μυστηριώδεις γυναίκες που ανέλαβαν το επιχειρησιακό σκέλος της εκτέλεσης.
Η μία γυναίκα κράτησε ένα μαντίλι στο πρόσωπο του θύματος και η άλλη έριξε σπρέι πάνω του. Μία εξ αυτών εμφανίζεται σε πλάνο από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου. Ο Κιμ Γιονγκ-Ναμ θεωρούνταν για καιρό πιθανός διάδοχος, έπεσε όμως σε δυσμένεια στις αρχές του 2000, όταν συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Τόκιο με πλαστό διαβατήριο.
Έκτοτε ζούσε εξόριστος, ενώ, σύμφωνα με Νοτιοκορεάτες βουλευτές, είχε γίνει κι άλλη απόπειρα εναντίον του το 2012.
Ο αρχηγός της αστυνομίας της Ινδονησίας, δήλωσε πως μία από τις γυναίκες, που ονομάζεται Siti Aisyah, υποστήριξε ότι πληρώθηκε για να έναν ρόλο που η ίδια “πίστευε πως είναι φάρσα”, όπως μεταδίδει το BBC. Η ίδια κατέθεσε πως πληρώθηκε λίγα δολάρια, μαζί με τη φίλη της από έναν άγνωστο άνδρα, ο οποίος τις έπεισε πως θα συμμετείχαν σε ένα αστείο βίντεο. Ανάλογη κατάθεση έδωσε και μια δεύτερη γυναίκα που κρατείται.
Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, η δολοφονική επίθεση κράτησε μόλις πέντε δευτερόλεπτα. Αν οι ισχυρισμοί των ύποπτων επαληθευτούν, τότε θα έχουμε να κάνουμε με ένα κατασκοπευτικό θρίλερ, μιας και οι αρχές θα πρέπει να ξετυλίξουν το κουβάρι μιας υπόθεσης που μπορεί να πάρει και μήνες για να εξιχνιαστεί. Οι καταθέσεις πάντως, ελέγχονται.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Μαλαισίας απέρριψε αίτημα των αρχών της Βορείου Κορέας για την παράδοση της σορού.
Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι η πρώτη φορά που βορειοκορεάτισσες γυναίκες εμπλέκονται σε περιπτώσεις δολοφονιών και αποπειρών δολοφονίας. Γυναίκες πράκτορες συμμετείχαν άλλωστε στην απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Νοτίου Κορέας, το 1968. Τη δεκαετία του ’70, γυναίκες κατάφεραν να γοητεύσουν Ιάπωνες διπλωμάτες και να τους αποσπάσουν πληροφορίες.
Ζευγάρι Βορειοκορεατών πρακτόρων προσπάθησε να αυτοκτονήσει με κάψουλες κυανίου κρυμμένες σε τσιγάρα όταν συνελήφθη το 1987 στο Μπαχρέιν ύστερα από την ανατίναξη νοτιοκορεάτικου αεροσκάφους. 115 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ο άνδρας πέθανε επιτόπου, αλλά η γυναίκα, ονόματι Kim Hyon-hui, επέζησε. Διακομίσθηκε στη Σεούλ και ομολόγησε ότι ο σκοπός της τρομοκρατικής επίθεσης ήταν η παρεμπόδιση των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Σεούλ το 1988.
Το καθεστώς έχει δώσει αμνηστία στην Kim Hyon-hui η οποία εργάζεται πλέον ως συγγραφέας.
Το 2001, η Won Jeong-hwa μπήκε στη Νότια Κορέα και απέσπασε πληροφορίες από έναν αντίπαλο του καθεστώτος της Βορείου Κορέας. Συνελήφθη και εξέτισε ποινή πέντε ετών. Οι αρχές της νοτίου Κορέας ανέφεραν πως γοήτευσε το θύμα της, ενώ σκόπευε να εκτελέσει νοτιοκορεάτες αξιωματούχους. Τα δε μίντια της χώρας την ονόμασαν “Μάτα Χάρι της Βορείου Κορέας”. Κατά το διάστημα της δράσης της κατάφερε να αποσπάσει κρατικά μυστικά, τα οποία μετέφερε στην Πιονγιάνγκ και το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ιλ, πατέρα του σημερινού ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.
Μετά την αποφυλάκιση της δήλωσε πως χρησιμοποίησε τις ερωτικές περιπτύξεις μόνο μια φορά για να αποσπάσει πληροφορίες και να πλησιάσει τον στόχο της. Σήμερα, ζει στην Gunpo, κοντά στη Σεούλ και όπως έχει δηλώσει, αντιμετωπίζει δυσκολίες επιβίωσης.
Σημαντικό ρόλο άλλωστε στη διοίκηση της χώρας, παίζει η αδερφή του ηγέτη της Β. Κορέας, Kim Yo-jong. Θεωρείται υπεύθυνη για την εικόνα του Κιμ, ενώ οι δημόσιες παρουσίες της, ενθαρρύνουν τις γυναίκες της χώρας να καταταγούν στον στρατό που βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα, ειδικά το τελευταίο διάστημα κατά το οποίο εντείνονται οι πυρηνικές δοκιμές.
Ο An Chan-il, πρώην κομάντο της Β. Κορέας που έχει αποστατήσει από το 1979 και ζει στη Νότια Κορέα, δήλωνε πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως “πλέον η Βόρεια Κορέα εκπαιδεύει όλο και περισσότερο γυναίκες για χρήση δηλητηρίου. Μπορούν εύκολα να κρύψουν βελόνες και ψεκαστήρες σε κραγιόν, κοσμήματα ή κάτω από τα ρούχα τους”, ανέφερε ο ίδιος. Οι υποψήφιες επιλέγονται με κριτήριο την ευφυΐα τους, το φυσικό τους κάλλος και το οικογενειακό παρελθόν τους.
Πριν τους ανατεθούν αποστολές, οι κοπέλες περνούν από πολύμηνη, εντατική εκπαίδευση που περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης, πολεμικές τέχνες, παρακολούθηση και χρήση όπλων, όπως και μαθήματα γλωσσών.
Πολλές από αυτές εμφανίζονται στις παρελάσεις και στις στρατιωτικές επιδείξεις του καθεστώτος, όπως αναφέρει το AFP.
Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το περισσότερο από το 10% του συνόλου του στρατού της Βόρειας Κορέας, υπηρετώντας σε μονάδες του πυροβολικού, κατά μήκος των ακτών. Τέλος, χρησιμοποιούνται για διαδικτυακή κατασκοπεία, μέσω των social media που ελέγχονται από την κυβέρνηση της Β. Κορέας, για να φτάσουν σε πληροφορίες των αντιπάλων του Νότου.
Πηγή: News247.gr