Το θέμα της επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα τις επόμενες μέρες για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα εξαρτηθεί από την πορεία της συζήτησης στη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup στις Βρυξέλλες.
Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναδιπλωθεί σχεδόν σε όλα τα μέτωπα επιδιώκοντας μια διευθέτηση που στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ονομαστεί “σχέδιο ένα προς ένα”, κάτι σαν τον “αντεστραμμένο κόφτη”, ήτοι για κάθε ευρώ μέτρα από αυτά που ζητούν οι Θεσμοί να υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα ελάφρυνσης. Ήδη στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου έχουν περιληφθεί τέτοια μέτρα, όπως μείωση φορολογικών συντελεστών, ΦΠΑ, ακόμα και του ΕΝΦΙΑ. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση δέχεται να φέρει στη Βουλή για προληπτική ψήφιση ένα νομοσχέδιο που θα περιέχει και τα δύο: και τα μέτρα, όπως, κυρίως, η μείωση του αφορολόγητου, ακόμα και κάτω από τα 5.000 ευρώ (αν και η πρώτη γραμμή αμύνης είναι τα 7.000 ευρώ), αλλά και τα μέτρα ελάφρυνσης.
Με αυτό τον τρόπο εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου πως θα είναι σαφώς ηπιότερη η παρουσίαση του πακέτου προληπτικών μέτρων και θα εγκριθεί χωρίς διαρροές από την κυβερνητική πλειοψηφία αφού θα “επικοινωνηθεί” ως μέτρα που δεν θα εφαρμοστούν εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι των πλεονασμάτων, ενώ θα εφαρμοστούν οι μειώσεις φόρων και θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για την κοινωνία.
Η επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα, που αυτή τη στιγμή φαίνεται ως ένα αρκετά πιθανό σενάριο, είναι το μάξιμουμ που θα μπορούσαμε να περιμένουμε σήμερα, ωστόσο για να ληφθεί αυτή η απόφαση θα πρέπει προηγουμένως οι δανειστές και η κυβέρνηση να καταλήξουν σε ένα περίγραμμα συμφωνίας σε σχέση με τις βασικές παραμέτρους, κάτι που προϋποθέτει αμοιβαίες υποχωρήσεις από τις δύο πλευρές.
Για να «ξεμπλοκάρει» η δεύτερη αξιολόγηση και να επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί επί της αρχής την νομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων, που θα διασφαλίζουν την επίτευξη ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018. Το ύψος των μέτρων, η κατανομή τους στο χρόνο και η διάρκεια κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να παράγει ετήσια πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ θα αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω διαπραγματεύσεων.
Ζητούμενο μια συνολική απόφαση
Η κυβέρνηση εντάσσει τα προληπτικά μέτρα στο πλαίσιο μιας συνολικής απόφασης, η οποία θα περιλαμβάνει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς επίσης και τη διαβεβαίωση των Ευρωπαίων δανειστών για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους με λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης.
Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι σε περίπτωση που σήμερα υπάρξει η συμφωνία επί της αρχής και επιστρέψουν οι επικεφαλής στην Αθήνας τις επόμενες μέρες, τότε είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 20 Μαρτίου, εξέλιξη που θα ξεκλειδώσει και την επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα.
Με πληροφορίες από τη Deutsche Welle