Δύο σημαντικές συνέπειες καταγράφονται σε τελευταίες έρευνες για την κλιματική αλλαγή.
Καταρχάς οι Άλπεις θα χάσουν το 70% της κάλυψης του χιονιού ενώ η πόλη του Μεξικού βυθίζεται στο… νερό.
Οι ερευνητές από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Λωζάνη πραγματοποίησαν μία προσομοίωση για την κάλυψη του χιονιού στις Άλπεις, βάσει των συνθηκών βροχόπτωσης και τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, δύο από τους κυριότερους παράγοντες της χιονόπτωσης. Το αποτέλεσμα ήταν δραματικό καθώς διαπιστώθηκε ότι μέχρι το τέλος του αιώνα θα χαθεί το 70% της κάλυψης χιονιού.
Πέρα από το σοβαρό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής θα έχει επίσης οικονομικές και τουριστικές συνέπειες, μειώνοντας τη διάρκεια της σεζόν σκι.
Ο περασμένος Δεκέμβριος ήταν απογοητευτικός για τους σκιέρ, με τις ξηρότερες χιονοπτώσεις εδώ και πάνω από 150 χρόνια. Η χαμηλή χιονόπτωση θα καθυστερήσει την έναρξη της χειμερινής σεζόν στις Άλπεις κατά εβδομάδες ή και μήνες, καθώς δεν θα υπάρχει αρκετό φυσικό χιόνι για χειμερινά σπορ.
Οι προσομοιώσεις των ερευνητών έδειξαν μια ασύμμετρη κατανομή του χιονιού σε διάφορα υψόμετρα και χρονικά πλαίσια, καθώς και ότι αντί της χιονόπτωσης, οι βροχές θα γίνουν πιο συχνές.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η απώλεια κάλυψης χιονιού θα είναι έντονη σε υψόμετρο πάνω από 3.000 μέτρα και μπορεί να προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημιά, καθώς το 25% όλων των χιονοδρομικών κέντρων των Άλπεων βρίσκονται κάτω από αυτό το όριο.
Οι επιστήμονες, ωστόσο, σημειώνουν ότι η απώλεια της χιονοκάλυψης μπορεί να μειωθεί από το 70% στο 30%, αν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Το Μεξικό city βυθίζεται
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Πόλη του Μεξικού, που βρίσκεται σε υψόμετρο 2,25 χιλιομέτρων, βυθίζεται σταδιακά προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στον τεράστιο πληθυσμό της.
Η πόλη, που χτίστηκε στα ερείπια της αρχαίας πόλης Τενοτστιτλάν, βρίσκεται πάνω ένα παλαιό πλέγμα διασυνδεδεμένων λιμνών που αποστραγγίστηκαν πρώτα από τους Ισπανούς, και στη σύγχρονη εποχή στρώθηκαν με σκυρόδεμα και χάλυβα.
Ως αποτέλεσμα, η Πόλη του Μεξικό πρέπει να σκάψει βαθιές γεωτρήσεις για να αποκτήσει πρόσβαση σε φρέσκο νερό για τους 21 εκατομμύρια κατοίκους της.
Ωστόσο, οι γεωτρήσεις αποδυναμώνουν τα ήδη εύθραυστα θεμέλια της πόλης, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, επιταχύνοντας την βύθιση και προκαλώντας πολλά ατυχήματα.
Η υψηλότερη θερμοκρασία και ξηρασία λόγω της κλιματικής αλλαγής, σημαίνει περισσότερη εξάτμιση και περισσότερη ζήτηση για νερό, προσθέτοντας πίεση για την αξιοποίηση νέων υδάτινων πόρων που επιταχύνουν την κατάρρευση της πόλης.
Εξάλλου, η αύξηση της θερμοκρασίας και η αυξημένη συχνότητα των ξηρασιών και των πλημμυρών μπορεί να οδηγήσει εκατομμύρια Μεξικανούς να μεταναστεύσουν βόρεια, οξύνοντας το ήδη τεταμένο πολιτικό περιβάλλον γύρω από τη μετανάστευση στη Βόρεια Αμερική.
Ταυτόχρονα, η πρωτεύουσα του Μεξικό αντιμετωπίζει μια κρίση νερού που αποτρέπει σχεδόν το 20% των κατοίκων της από το να έχουν καθημερινά νερό από τις βρύσες των σπιτιών τους. Οι άνθρωποι καταφεύγουν συχνά στη μίσθωση φορτηγών για την παράδοση πόσιμου νερού, μερικές φορές σε τιμές δέκα φορές υψηλότερες από ό,τι πληρώνουν για ύδρευση πιο πλούσιες γειτονιές.
«Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να έχει δύο συνέπειες», δήλωσε ο Ραμόν Αγκίρρε Ντίαζ, διευθυντής του Συστήματος Ύδρευσης της Πόλης του Μεξικό.
«Αναμένουμε πιο έντονες βροχοπτώσεις, πράγμα που σημαίνει περισσότερες πλημμύρες, αλλά και όλο και μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας. Αν η βροχή σταματήσει να γεμίζει τις δεξαμενές, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να προσφέρουμε αρκετά φορτηγά νερού για να καλύψουμε τις ανάγκες», πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr