Κορυφώνονται οι προετοιμασίες στην Αθήνα, για τον καθορισμό των ελληνικών θέσεων στη διαπραγμάτευση, καθώς μετά την Καθαρά Δευτέρα, στις 28 Φεβρουαρίου, φθάνουν στην Αθήνα οι Θεσμοί και αρχίζει η μάχη των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.
Όπως οι πληροφορίες συγκλίνουν το κουαρτέτο θα παραμείνει μόνο μία εβδομάδα, αναλόγως όμως με την πορεία των συζητήσεων ενδεχομένως το χρονοδιάγραμμα να αλλάξει. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πάντως επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πίεση ρευστότητας και τα θέματα τα οποία θα τεθούν στο τραπέζι συνιστούν δύσκολες μεταρρυθμίσεις που απαιτούν πολύ δουλειά.
Όπως μεταδίδει το euro2day.gr το πρώτο στο οποίο θα πρέπει να καταλήξουν κουαρτέτο και ελληνική κυβέρνηση είναι το ύψος των μέτρων τα οποία θα συνθέσουν αυτό το πακέτο των «μεταρρυθμίσεων».
Η αρχική θέση των δανειστών αφορά σε πρόσθετα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ, μοιρασμένα κατά το ήμισυ σε περικοπές συντάξεων και μείωση αφορολογήτου. Σε αυτή την περίπτωση το πακέτο φτάνει τα 3,6 δισ. ευρώ.
Κυβερνητικές αλλά και ευρωπαϊκές πηγές, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το πακέτο να είναι χαμηλότερο, στην περιοχή των 2,7 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει ότι το 2018 δεν πρόκειται να επιτευχθεί πλεόνασμα υψηλότερο του 1,5% του ΑΕΠ και επομένως δύσκολα θα βάλει νερό στο κρασί των πρόσθετων απαιτήσεών του.
Σε ότι αφορά το αφορολόγητο οι πληροφορίες του capital.gr αναφέρουν πως εξετάζεται το σενάριο δύο δόσεων δηλαδή το 2018 και το 2019, το οποίο θα τεθεί επί τάπητος.
Και αυτό από μία πλευρά να γίνει σταδιακά για να μην επιβαρύνει άμεσα τους φορολογούμενους και από την άλλη να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2018 που ακόμη παραμένει ανοικτό. Εκτός από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, το 2018 θεωρείται δεδομένη και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει στα φυσικά πρόσωπα. Έτσι, στο τραπέζι βρίσκεται η κατάργηση της απαλλαγής για ιατρικά έξοδα (σήμερα δίνεται έκπτωση φόρου 10% επί της δαπάνης εφόσον το συνολικό ποσό της δαπάνης ξεπερνά το 5% του εισοδήματος του φορολογούμενου) και της έκπτωσης φόρου 1,5% που γίνεται στην παρακράτηση μισθωτών και συνταξιούχων.
Ένα άλλο δύσκολο σημείο της διαπραγμάτευσης αφορά τα αντισταθμιστικά μέτρα. Κυβερνητικά στελέχη τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζουν μια εικόνα πακέτου μέτρων το οποίο θα εξουδετερώνεται δημοσιονομικά από ένα πακέτο «αντίμετρων» με μειώσεις φόρων.
Πηγές των δανειστών αντιτείνουν ότι δεν είναι αυτό το σενάριο. Διευκρινίζουν ότι, ενώ τα σκληρά μέτρα θα εφαρμοστούν σε κάθε περίπτωση, τα αντισταθμιστικά μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο εφόσον υπάρξει υπέρβαση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων (προς το παρόν 3,5% του ΑΕΠ σε «μεσοπρόθεσμο» ορίζοντα) και θα αφορούν μόνο στο σκέλος της υπέρβασης.
Αν, για παράδειγμα το 2018, επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 4% και ο στόχος είναι 3,5% του ΑΕΠ, τότε τα θετικά μέτρα θα μπορούν να είναι εντός του δημοσιονομικού περιθωρίου του 0,5% του ΑΕΠ.
ΠΗΓΗ: euro2day.gr, capital.gr