Η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ξανανοίγει τον φάκελο των μιζών που δόθηκαν για ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα με εμπλοκή γερμανικών εταιρειών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας που μεταδίδει η Deutsche Welle, «η Εισαγγελία της Βρέμης απήγγειλε κατηγορίες εναντίον πέντε πρώην μάνατζερ εξοπλιστικών εταιρειών. Είναι ύποπτοι για δωροδοκία αξιωματούχων στην Ελλάδα».
Η εφημερίδα έχει πληροφορίες από την εν λόγω Εισαγγελία, σύμφωνα με την οποία «τέσσερις Γερμανοί και ένας Έλληνας πρώην συνεργάτες της εξοπλιστικής εταιρείας Rheinmetall Defense Electronics κατέβαλαν μεταξύ 1998 και 2011 χρήματα σε Έλληνες αξιωματούχους προκειμένου να εξασφαλίσουν την παραγγελία για παράδοση του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας ASRAD (Atlas Shοrt Range Air-Defence System). Επιπλέον, μέσω της δωροδοκίας αυτής προωθήθηκε και η παράδοση (σ.σ.: πώληση) συστημάτων ελέγχου πυρός για τα άρματα μάχης Leopard 2, τα οποία παρέδωσε η γερμανική εταιρεία Krauss-Maffei-Wegman».
Το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας ASRAD
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «η Εισαγγελία θεωρεί τη δωροδοκία ιδιαίτερα βαριά υπόθεση. Πρόκειται για ένα μέγεθος της τάξεως των 3,3 εκατομμυρίων ευρώ».
Σύμφωνα, πάντως, με έγγραφο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προς το ΥΠΕΘΑ οι μίζες 62 εκατομμυρίων μοιράστηκαν από δύο εταιρείες γερμανικών συμφερόντων (ATLAS και RHEINMETTAL DEFENCE ELECTRONIC), “σε Έλληνες αξιωματούχους του ΥΠΕΘΑ,προκειμένου αυτοί να ενεργήσουν κατά παράβαση των καθηκόντων τους ώστε να ανατεθούν τα συγκεκριμένα εξοπλιστικά πρόγραμματα στις ως άνω εταιρείες και όχι στους ανταγωνιστές τους”.
Στο έγγραφο, που είχε αποκαλύψει το 2015 το onalert.gr αναφέρεται ότι το ελληνικό δημόσιο έχει κάνει δήλωση παράστασης πολιτικης αγωγής ώστε να διεκδικήσει από τον καθένα από τους 13 εμπλεκόμενους -έναν Έλληνα και 12 Γερμανούς- από 1.000.000 ευρώ ως κάλυψη της ηθικής βλάβης.
Με την ίδια δήλωση το ελληνικό δημόσιο επιφυλάσσεται να διεκδικήσει αποζημιώσεις τόσο απο τους κατηγορούμενους όσο και από τις εταιρείες .
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ζητά με το έγγραφό του την σύσταση επιτροπής από υπηρεσιακούς παράγοντες γνώστες των συμβάσεων ώστε να διαπιστωθεί σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες ,το ύψος των απαιτήσεων του Ελληνικού Δημοσίου.