Μία ερευνητική ομάδα υπό την επίβλεψη του Βασίλη Κόντη ανέλυσε δεδομένα από 35 βιομηχανικές χώρες. Σύμφωνα με αυτά το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ανδρών και γυναικών έως το 2030 αναμένεται να μειωθεί. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν αναλύοντας τα στοιχεία γεννήσεων και θανάτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα οποία έδειξαν ότι το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες αναμένεται να αυξηθεί με πιθανότητα 85% ενώ για τις γυναίκες 65%.
Ωστόσο υπάρχουν και τοπικές διαφορές. Για παράδειγμα οι γυναίκες στη Νότια Κορέα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 90 με πιθανότητα 57%. Αλλά ο μέσος όρος ζωής στη χώρα αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο, λόγω της βελτιωμένης οικονομίας. Σύμφωνα με όσα είπε ο Βασίλης Κόντης στη Deutsche Welle, στη Νότια Κορέα η αντιμετώπιση των χρόνιων ασθενειών είναι βελτιωμένη, ενώ υπάρχουν λιγότεροι υπέρβαροι άνθρωποι και λιγότεροι καπνιστές απ’ ό,τι σε άλλες χώρες.
Η έρευνα δείχνει ότι στην ίδια περίπου ηλικία μπορεί να φτάσουν και οι γυναίκες στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιαπωνία. Αλλά και στη Γερμανία είναι οι προσδοκίες αρκετά υψηλές, αφού μέχρι το 2030 ο μέσος όρος ζωής αναμένεται να φτάσει στα 82 χρόνια από τα 78 που είναι σήμερα για τους άνδρες και στα 86 για τις γυναίκες.
Στην ίδια έρευνα φαίνεται ότι το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών μειώνεται. Το γεγονός ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες οφείλεται, σύμφωνα με την έρευνα, στο ότι οι άνδρες καπνίζουν περισσότερο από τις γυναίκες και το ενδεχόμενο να χάσουν τη ζωή τους από ατύχημα είναι μεγαλύτερο.
Ωστόσο πρέπει να γίνει σαφές ότι οι σχετικοί αριθμοί προκύπτουν από θεωρητικά μοντέλα, που οδηγούν σε προγνώσεις και όχι σε ασφαλή συμπεράσματα. Και φυσικά οι υποθέσεις στηρίζονται στις υπάρχουσες συνθήκες που επικρατούν στην ιατρική, την ασφάλεια και το περιβάλλον.
Ωστόσο είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι σήμερα ζουν περισσότερο από παλιά: για παράδειγμα ο μέσος όρος ζωής σήμερα είναι διπλάσιος απ’ ό,τι πριν από 100 χρόνια.
Ο χρόνος της γήρανσης πάντως εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κύριο ρόλο παίζουν η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η πρόσβαση σε καθαρό νερό, η καλή διατροφή και η υποχώρηση στην εποχή μας θανατηφόρων ασθενειών. Και όποιος δεν απειλείται από πολέμους, φυσικές καταστροφές ή λιμούς, απεικείται από το άγχος, τη φτώχεια και την έλλειψη σωματικής άσκησης.
Δυστυχώς όμως σε κάποιες χώρες το προσδόκιμο ζωής μειώνεται. Μεταξύ αυτών η Συρία, όπου μετά την έναρξη του εμφυλίου ο μέσος όρος ζωής μειώθηκε κατά 20 χρόνια.
Πηγή: DW