Πολλές και υπερβολικές ήταν χθες οι αντιδράσεις για την εμφάνιση της υπουργού τουρισμού, Έλενας Κουντουρά στην Σαουδική Αραβία. Kατά την διάρκεια επίσκεψης της στο Ριάντ η κα Κουντουρά, πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους του τουριστικού τομέα για την περαιτέρω προώθηση της Ελλάδα ως δημοφιλούς προορισμού στη Σαουδική Αραβία και εκεί η ίδια φόρεσε την παραδοσιακή ενδυμασία χιτζάμπ.
Την παραδοσιακή μαντίλα αρνήθηκε να φορέσει και η Μαρί Λεπέν προ ημερών κατά την επίσκεψή της στη Βηρρυτό, ενώ την είχε φορέσει η σύζυγος του πρωθυπουργού Περιστέρα Μπαζιάνα κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν. Τότε και γυναίκες δημοσιογράφοι που συνόδευαν την αποστολή είχαν φορέσει τη μαντήλα.
Βεβαίως η αναφορά στην Λεπέν του ακραίου ρατσισμού και της ξενοφοβίας κατά των μουσουλμάνων σε…(παρα)λογική Τραμπ προφανώς δεν έχει καμία σχέση με την περίπτωση της Έλενας Κουντουρά ή άλλων. Η υπουργός Τουρισμού ή παλαιότερα η σύζυγος του πρωθυπουργού δεν είχαν κανένα λόγο να μην τιμήσουν την (άκρως συντηρητική είναι αλήθεια) παράδοση της χώρας καθώς δεν διακατέχονται από αντι-μουσουλμανικές απόψεις όπως η Λεπέν.
Οι δημοσιογράφοι Ελένη Καλογεροπούλου Βούλα Κεχαγιά και Αναστασία Γιάμαλη με μαντήλες στο Ιράν
Λόγω των αυστηρών νόμων περί της εμφάνισης των γυναικών στην αραβική χώρα, η ίδια προτίμησε να εμφανιστεί με την συγκεκριμένη ενδυμασία, όπως είχε κάνει στο παρελθόν και η Όλγα Κεφαλογιάννη, όταν εμφανίστηκε σε συνάντηση φορώντας την ίδια ενδυμασία.
Τότε ως υπουργός Τουρισμού, η ίδια είχε επισκεφτεί την Σαουδική Αραβία, κατά την οποία υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της χώρας και της Ελλάδας στον τουριστικό τομέα μεταξύ της ίδιας και του Πρίγκιπα Sultan Bin Salman Bin Abdul Aziz Al Saud, πρόεδρο της επιτροπής για τον τουρισμό και τον πολιτισμό.
Πρώτη περίπτωση, η Έλενα Κουντουρά
Δεύτερη περίπτωση, η Όλγα Κεφαλογιάννη
Τρίτη περίπτωση, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας
Η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Ursula von der Leyen, αρνήθηκε να φορέσει την παραδοσιακή μαντήλα που καλύπτει το κεφάλι των γυναικών, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής της στη Σαουδική Αραβία.
Η υπουργός Αμυνας, μάλιστα, δήλωσε ότι αρνείται να φορέσει το χιτζάμπ γιατί οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν το ίδιο δικαίωμα να επιλέγουν τα ρούχα τους με τους άντρες. Η στάση της Ursula von der Leyen θεωρήθηκε ως συνέπεια των δηλώσεων της Ανγκελα Μέρκελ που ζήτησε να απαγορευτεί η μπούργκα στη Γερμανία.
Η Von der Leyen βρέθηκε στο Ριάντ για να συναντηθεί με τον πρίγκηπα Salman Al-Saud, όπου της υπέδειξαν να καλύψει το κεφάλι της και να φορέσει ένα μακρύ ρούχο. Εκείνη αρνήθηκε και επέλεξε να εμφανιστεί με ένα σκούρο ανδρικό κοστούμι. Η απόφασή της προκάλεσε θυμό και αρνητικά σχόλια στο Twitter στην Σαουδική Αραβία, από πιστούς μουσουλμάνους, όπως αναφέρει το τοπικό Al Bawaba.
Τέταρτη περίπτωση η Μαρί Λεπέν
Αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα η Μαρίν Λεπέν όπως απαιτείται για τη συνάντησή της με τον μεγάλο μουφτή της Βηρυτού σύμφωνα με τους συνεργάτες της υποψήφιας της γαλλικής ακροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές.
Όταν έφθασε σήμερα στα γραφείο του Αΐσα Μπακάρ για να συναντηθεί με τον Αμπντελατίφ Ντεριάν, κάποιος της έδωσε μία μαντίλα.
«Η ανώτερη σουνιτική αρχή στον κόσμο δεν είχε τέτοια απαίτηση, κατά συνέπεια δεν έχω κανέναν λόγο…Αλλά δεν πειράζει, να μεταφέρετε στον μεγάλο μουφτή τα σέβη μου, αλλά δεν θα καλυφθώ», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν αναχωρώντας αμέσως.
Μιλώντας για την «ανώτερη σουνιτική αρχή» αναφερόταν στην επίσκεψή της τον Μάιο 2015 στην Αίγυπτο, όπου είχε συναντήσει το Αχμεντ αλ-Ταγέμπ, τον μεγάλο ιμάμη του Αλ-Αζχαρ στο Κάιρο.
«Η αίτηση του διαβιβάσθηκε χθες και εκείνη έκανε γνωστό ότι δεν θα καλύψει το κεφάλι της. Η πρόσκληση δεν ακυρώθηκε» και η κα. Λεπέν πήγε κανονικά στη συνάντηση, διευκρινίσθηκε από το περιβάλλον της προέδρου του Εθνικού Μετώπου.
Και η σύζυγος του πρωθυπουργού Περιστέρα Μπαζιάνα κατά την επίσκεψη στο Ιράν
Βεβαίως, οι χιτζάμπ και οι μαντήλες έχουν γίνει και κολεξιόν μεγάλων οίκων μόδας