Όσοι είχαν επενδύσει στην “δύναμη πειθούς” της Κριστίν Λαγκάρντ έναντι της Άγγελα Μέρκελ σχετικά με τα δύο βασικά ζητούμενα για την Αθήνα, ήτοι τα πρωτογενή πλεονάσματα και, φυσικά, το θέμα του χρέους, διαψεύσθηκαν ηχηρά.
Οι διεθνείς πολιτικές σκοπιμότητες, το δίκαιο του ισχυροτέρου και, βεβαίως, οι γεωπολιτικές ισορροπίες επιδρούν πολύ περισσότερο ακόμα και από την ίδια τη λογική των αριθμών και τις αντοχές των λαών.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ προτίμησε να μην φέρει σε δύσκολη θέση τη Γερμανίδα καγκελάριο.
Μια αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, ίσως ευνοούσε τα σενάρια του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε για Grexit (και θα τύχαινε της αποδοχής του 52% των Γερμανών κατά το Stern), θα ναρκοθετούσε, όμως, την ίδια την ευρωζώνη και θα αποσταθεροποιούσε τη Γερμανία. Από την άλλη η επιμονή για “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, εδώ και τώρα, εκ μέρους του Ταμείου, θα έφερνε την Μέρκελ αντιμέτωπη με την χριστιανική ένωση κομμάτων (CDU-GSU).
Επελέγη η μέση λύση που μεταβιβάζει το βάρος των πραγμάτων στο σύνηθες “θύμα”. Την Ελλάδα. Η Κριστίν Λαγκάρντ υποχώρησε από τη θεμελιώδη θέση για απομείωση του χρέους, παραπέμποντας την μετά τις γερμανικές εκλογές και το τέλος του προγράμματος (η θέση του Σόϊμπλε) και, παράλληλα, δηλώνει πως πρέπει να γίνουν νέες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά και τη φορολογία. Δηλαδή, τα μέτρα που έχει βάλει ήδη στο τραπέζι το Ταμείο.
Η συγκυριακή σύμπραξη Μέρκελ- Λαγκάρντ λόγω γερμανικών εκλογών δυσχεραίνει τη διαπραγμάτευση. Θα ήταν ευχής έργον εάν έχει υπάρξει κάποια συμφωνία για περιγραφή και δέσμευση, έστω, των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (ESM). Και θα ήταν θετικό εάν μόνο με το Staf Level Agreement (SLA), ο Μάριο Ντράγκι δεχθεί την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Όμως, προσώρας, ο σχεδιασμός της Αθήνας μπορεί να αποβλέπει μόνο μέχρι εκεί. Και στη γενική αρχή πως προϊούσης της εκλογικής διαδρομής στις ευρωπαϊκές χώρες κανείς δεν θα θέλει την έκρηξη του ελληνικού ηφαιστείου.
Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση έχει μπροστά της Γολγοθά καθώς θα εξειδικεύονται τα επί μέρους μέτρα.