Τη σκληρή γραμμή έναντι του ελληνικού ζητήματος φαίνεται πως επιλέγει η κυβέρνηση Τραμπ όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του νέου υπουργού οικονομικών Steven Mnuchin, σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal.
Η οικονομική κρίση της Ελλάδας είναι κατά κύριο λόγο πρόβλημα της Ευρώπης, δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, δίνοντας έτσι το πρώτο στίγμα αναφορικά με το πώς η κυβέρνηση Τραμπ θα αντιμετωπίσει ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της ευρωζώνης.
Αυτά φαίνεται να είπε και κατά τη συνομιλία του με την Κριστίν Λαγκάρντ από την οποία διαφαίνεται πως η νέα κυβέρνηση Τραμπ θα κινηθεί στη “σκληρή γραμμή” του ΔΝΤ, μη αποκλείοντας ακόμα και να στηρίξει την αποχώρηση του Ταμείου από την Ευρώπη.
Όπως σχολιάζουν οι συντάκτες της WSJ, οι δηλώσεις του σε συνδυασμό με τη συνομιλία που είχε με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde την Τρίτη, υποδηλώνουν ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα ενθαρρύνει το Ταμείο να διατηρήσει τη σκληρή γραμμή του αναφορικά με την Ελλάδα, κρατώντας το εκτός του τρίτου προγράμματος στήριξης για το ορατό μέλλον.
“Συνομιλούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και το ΔΝΤ αναφορικά με αυτό, αλλά προφανώς τον πρώτο λόγο έχουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την WSJ, η ομάδα Trump θα μπορούσε να προσφέρει κάλυψη στο ΔΝΤ καθώς αντιμετωπίζει κλιμακούμενη πίεση από τη Γερμανία να προσφέρει αξιοπιστία στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας με τη χορήγηση νέας χρηματοδότησης. Αν η Ουάσιγκτον εκπέμψει σήμα ότι δεν θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να πειράξει τα νούμερα του αναφορικά με την Ελλάδα, προκειμένου να καταστήσει λειτουργική την ευρωπαϊκή διάσωση – όπως έκανε στα πρώτα δύο προγράμματα – το Ταμείο θα έχει την υποστήριξη του πιο ισχυρού μέλους του προκειμένου να εμμείνει στη θέση του.
Ο Nathan Sheets, ένας από τους κορυφαίους οικονομικούς διπλωμάτες της κυβέρνησης Obama, δεν “βλέπει” να έρχεται σύντομα νέα χρηματοδότηση από το ΔΝΤ. “Με τις γερμανικές εκλογές αργότερα εντός του έτους, δύσκολα μπορεί να είναι κανείς αισιόδοξος ότι επίκειται μία ελάφρυνση χρέους επαρκούς έκτασης, που θα παρακινήσει το ΔΝΤ να συμμετάσχει”, αναφέρει.
“Η πιο πιθανή έκβαση είναι ότι, όπως στο παρελθόν, οι Ευρωπαίοι θα βρουν έναν τρόπο να κινηθούν προς τα μπρος χωρίς νέα κεφάλαια από το ΔΝΤ” αναφέρει ο κ. Sheets που πλέον βρίσκεται στο Peterson Institute for International Economics.
Από την άλλη ο Jacob Kirkegaard, ειδικός σε ευρωπαϊκά θέματα στη συμβουλευτική Rhodium Group, αναφέρει στη WSJ, ότι ο πρόεδρος Trump μπορεί να δει την ελληνική διάσωση ως μία ευκαιρία να πιέσει για μία συμφωνία.
“Το ένστικτό του είναι πιθανώς να απεμπλέξει τις ΗΠΑ και να μην δαπανήσει χρήματα φορολογούμενων σε ένα μακρινό μέρος” αναφέρει ο Jacob Kirkegaard. “Αλλά υπάρχει κάτι που θέλει από την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών”.