Η Επιτροπή απαντά στις αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον της ΕΕ σχεδιάζοντας, κυριολεκτικά, πάνω στις ρωγμές.
Η Ευρώπη μπορεί να βρίσκεται σε υπαρξιακό χάος αυτές τις μέρες με το Brexit και τον εχθρικό προς την ΕΕ νέο πρόεδρο στο Λευκό Οίκο, αλλά το θέμα συζήτησης στην πόλη των Βρυξελλών είναι μια «Λευκή Βίβλος» που προετοιμάζεται, για την 60η επέτειο της ΕΕ στη Ρώμη. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Μάρτιν Σέλμαϊρ είναι απασχολημένοι με τον καθορισμό των επιλογών βάσει των οποίων το μπλοκ θα πορευθεί κατά τα επόμενα δέκα χρόνια. Ορδές αξιωματούχων, από απλούς υπαλλήλους ως Επιτρόπους, θέλουν απελπισμένα να ρίξουν μια ματιά για να δουν τι θα συμβεί και τι λύσεις μπορεί να προτείνει.
Είναι τέτοια η ίντριγκα που η ιταλική “La Repubblica” ανέφερε ότι ο Γιούνκερ ήταν έτοιμος να παραιτηθεί. Η εφημερίδα κατονόμασε ακόμα και τον διάδοχό του (τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν).
“Δεν θα παραιτηθώ” δήλωσε ο Γιούνκερ στο POLITICO το βράδυ της Τρίτης. Είπε στους επιτρόπους ότι θα επιβλέπει την Λευκή Βίβλο όλο το χρόνο, σχεδιάζει να επανέλθει σε αυτή κατά τη διάρκεια του ετήσιου διαγγέλματός του για την “Κατάσταση της Ένωσης” τον Σεπτέμβριο και θα την επανεξετάσει τον Δεκέμβριο σε μια άλλη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην εβδομαδιαία συνεδρίαση του Σώματος των Επιτρόπων την Τετάρτη.
Κατά τη συνάντηση, ο Γιούνκερ έκανε μια διερευνητική συζήτηση, ζητώντας από την ομάδα του να χρησιμοποιήσει τη φαντασία της για να συμβάλει στη συλλογική προσπάθεια. Οι σημειώσεις για τη συνάντηση, τις οποίες έχει στην κατοχή του το Politico, λένε ότι ο Γιούνκερ ρώτησε αν ένας από τους ιδρυτές της ΕΕ μετέδιδε πληροφορίες από τη φυλακή κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στο νησί Βεντοτένε (όπου ο Αλτιέρο Σπινέλι και ο Ερνέστο Ρόσι έγραψαν το μανιφέστο τους “Για μια Ευρώπη ελεύθερη και ενωμένη”) μέχρι σήμερα, “ποια τρία επιτεύγματα και επιτυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα θεωρούσαν ως τις μεγαλύτερες και πιο απροσδόκητες;”
“Κοιτάζοντας προς το μέλλον, πώς βλέπετε το ευρωπαϊκό σχέδιο να εξελίσσεται κατά τα επόμενα 10 χρόνια; Τι καθοδηγεί αυτή την αλλαγή;” ήταν μια άλλη ερώτηση που ο Γιούνκερ έθεσε στους επιτρόπους, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη συνάντηση. Ενώ η Λευκή Βίβλος θεωρείται μια συλλογική άσκηση που συμβάλλει στην αναμόρφωση της Ηπείρου, ένας διπλωμάτης της ΕΕ υποστήριξε ότι είναι πραγματικά ακριβώς “μια δεξαμενή σκέψης για τα διαφορετικά επίπεδα ολοκλήρωσης”, που στερείται φιλοδοξίας και αποφεύγει να προτείνει κάποια ουσιαστική αλλαγή στις υποκείμενες συνθήκες της ΕΕ.
Για τον Γιούνκερ, το κλειδί είναι η σωστή ισορροπία: αν είναι πολύ φιλόδοξος θα κατηγορηθεί ως αιθεροβάμων και θα τον απορρίψουν. Αν δεν είναι φιλόδοξος θα κατηγορηθεί, επίσης, για έλλειψη φιλοδοξίας. Έτσι οι Γιούνκερ και Σελμαϊρ δρουν εκ τους ασφαλούς δίνοντας στους ηγέτες μια σειρά από επιλογές, και περιμένοντας να δουν τι θα συμβεί. “Η Λευκή Βίβλος θα χρησιμεύσει για να κατευθύνει τη συζήτηση μεταξύ των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων”, αναφέρει το σημείωμα του Γιούνκερ για τη συνάντηση του Κολεγίου, χαρακτηρίζοντάς την “σημείο εκκίνησης για μια ευρύτερη δημόσια συζήτηση για το μέλλον της ηπείρου μας”. Η σύνοδο κορυφής της Ρώμης στις 25 Μαρτίου “δεν θα είναι το τέλος μιας διαδικασίας, αλλά μάλλον η αρχή ενός ευρύτερου προβληματισμού” που θα οδηγήσει σε συμπεράσματα κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Δεκέμβριο, αναφέρεται.
Στην περίπτωση που η Λευκή Βίβλος δεν παρέχει αρκετή έμπνευση, υπάρχει ένα παράλληλο, αν και πολύ πιο σύντομο, έγγραφο που καταρτίζει το δρόμο που θα ακολουθήσει η ΕΕ των 27 μετά το Brexit, και θα παρουσιαστεί ως “διακήρυξη” κατά τη σύνοδο κορυφής της Ρώμης. Τουλάχιστον η ίδια ίντριγκα περιβάλλει και τη διακήρυξη, της οποίας δεδηλωμένος στόχος – σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ- είναι “να προσφέρει ένα φιλόδοξο όραμα για το πώς να διατηρηθεί η ενότητα και η επίτευξη πολιτικών εξυγίανσης”.
Ο Γιούνκερ έχει βάλει το χεράκι του στη διακήρυξη, αλλά είναι ως επί το πλείστον έργο του Τουσκ και του ιταλού πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι, οι οποίοι ανταλλάσσουν μανιωδώς σχέδια για το πώς υποτίθεται ότι πρέπει να είναι ένα έγγραφο μίας ή δύο σελίδων. Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Τουσκ Πιοτρ Σεραφίν είναι υπεύθυνος για τη συλλογή των προτάσεων από τις εθνικές πρωτεύουσες μέχρι τη σύνοδο κορυφής των 28 σημερινών ηγετών της ΕΕ στις 9 Μαρτίου. Η ένταση για τα δύο έγγραφα πηγάζει από αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το αν θα πρέπει να είναι ένα “διακυβερνητικό όραμα” των χωρών-μελών της ΕΕ, σύμφωνα με ούγγρους διπλωμάτες που πιέζουν για την προσέγγιση αυτή, ή σχέδια για ένα πλήρως ολοκληρωμένο ομοσπονδιακό κράτος, όπως πρότεινε ο ευρωβουλευτής και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφσταντ στην παρουσίασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νωρίτερα αυτό το μήνα.
Επιπλέον, υπάρχει και το όραμα της Άνγκελα Μέρκελ: Η Γερμανίδα καγκελάριος φιλοξένησε τον Γιούνκερ σε δείπνο στο Βερολίνο την Τετάρτη και θέλει να δώσει νέα ώθηση στην ιδέα μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, όπου οι χώρες που θα είναι πρόθυμες για ταχύτερη, βαθύτερη ολοκλήρωση και μια “διαρκώς στενότερη ένωση” θα μπορούν να προχωρήσουν χωρίς αναμονή για ομόφωνη υποστήριξη. Έχει την υποστήριξη των βασικών μελών της ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.
Ο Τουσκ έχει υψηλούς στόχους και θέλει να υπογράψουν τη διακήρυξη της Ρώμης και οι 27 ηγέτες που θα παρευρεθούν (η Βρετανίδα Τερέζα Μέι θα παραμείνει διακριτικά μακριά). Ωστόσο, διπλωμάτες λένε ότι είναι πιο πιθανό ότι μόνο ο Γιούνκερ, ο Τουσκ, ο Τζεντιλόνι, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και ο πρωθυπουργός της Μάλτας Γιόζεφ Μουσκάτ- η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία – θα την υπογράψουν, ενώ οι εθνικοί ηγέτες θα δώσουν απλώς την συγκατάθεση τους.
“Διαφορετικές φιλοδοξίες για την ταχύτητα ολοκλήρωσης μπορεί να συνυπάρχουν. Η ιδέα είναι να επαναβεβαιώσουμε την ενότητά μας και την υπερηφάνεια μας για ό,τι έχουμε επιτύχει, παρά τις κάποιες ελλείψεις” δήλωσε ο Μάρκο Πιαντίνι, σύμβουλος του Τζεντιλόνι για θέματα της ΕΕ. Τόνισε την ανάγκη για την Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο να εργαστούν από κοινού για αυτά τα οράματα για το μέλλον της Ευρώπης, χαρακτηρίζοντάς τα “την ισχυρότερη ασπίδα μας σε καιρούς παγκόσμιων αλλαγών”.
Πηγή: Politico.eu