Ίδρυση πολιτικού φορέα στον χώρο της Κεντροδεξιάς με συμμετοχή των πρώην υπουργών Σ. Τσιτουρίδη και Ν. Τσιαρτσιώνη
Την ιδρυτική του διακήρυξη παρουσίασε σήμερα το Δίκτυο Ελλήνων Ριζοσπαστών. Πρόκειται για πολιτική πρωτοβουλία από το χώρο της Κεντροδεξιάς, που μεταξύ άλλων υπογράφουν δύο πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή, ο Σάββας Τσιτουρίδης και ο Νίκος Τσιαρτσιώνης.
Η ημερομηνία επελέγη συμβολικά καθώς στις 7 Μαρτίου 2004 η ΝΔ με αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή κέρδισε τις εκλογές.
Η κίνηση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς συνδυάζεται με την υπόγεια κινητικότητα στον χώρο της κεντροδεξιάς και ως ένα βαθμό οφείλεται στην “διακριτική” δυσφορία που υπάρχει στο ευρύτερο καραμανλικό στρατόπεδο εξαιτίας, όπως λένε, της αλλοίωσης της ταυτότητας της Ν.Δ από τις πολιτικές επιλογές αλλά και τα πρόσωπα που έχουν πλαισιώσει την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στο περιβάλλον του τελευταίου θεωρούν πως η κίνηση αυτή δεν έχει πολιτικό μέλλον, κάποιοι όμως κάνουν λόγο για “προβοκάτσια” εκ των δεξιών, με στόχο να αποκόψουν τη Ν.Δ από τη σφοδρή, όπως τονίζουν, πιθανότητα αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές.
Οι τελευταίες παρεμβάσεις, όμως, των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Γιώργου Βλάχου και Κατερίνας Παπακώστα -παρότι εν μέρει ανέκρουσαν πρύμναν- δείχνουν πως ο κεντροδεξιός χώρος βρίσκεται σε κατάσταση…βρασμού. Οι δημοσκοπήσεις φέρουν, βεβαίως, τον κ. Μητσοτάκη σε πολύ μεγάλο προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ με …αέρα αυτοδυναμίας, ωστόσο το γεγονός ότι προμετωπίδα του κόμματος έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό ο Άδωνις Γεωργιάδης (ο οποίος για τους καραμανλικούς θεωρείται…ξένο σώμα) αλλά και το η επιστροφή του Θοδωρή Σκυλακάκη (ο οποίος θεωρείται εκ των πολέμιων του Κώστα Καραμανλή), σε συνδυασμό με το άνοιγμα του αρχηγού της Ν.Δ στο ευρύτερο εκσυγχρονιστικό μπλοκ θεωρούνται δείγματα γραφής που προκαλούν ανησυχία σε μερίδα της βάσης του κόμματος.
Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όσο και ο “σκληρά καραμανλικός” Γιώργος Βλάχος επιμένουν στην πολιτική συνεννόηση και την εθνική συναίνεση, σε εντελώς αντίθετη γραμμή με την τακτική σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα μηνύματα, δε, του τελευταίου κατά εκείνων που θέλουν, όπως είπε, να γίνει η Ν.Δ δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ και η έμμεση πλην σαφής απειλή διαγραφών, εντείνουν τον προβληματισμό αρκετών στελεχών.
Ο Κώστας Καραμανλής παρακολουθεί την κινητικότητα αλλά δεν συναινεί στη δημιουργία νέου κεντροδεξιού κόμματος καθώς, όπως λέει σε συνομιλητές του, δεν πρόκειται να δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα στη Ν.Δ, την οποία ίδρυσε ο θείος του, ωστόσο δεν κρύβει τον προβληματισμό του για ορισμένες επιλογές του κ. Μητσοτάκη.
Ο νέος φορέας
Στόχος του φορέα, σύμφωνα με τη διακήρυξή του, είναι: «Το Δίκτυο είναι ένας φορέας που συστήνεται με στόχο την ενεργή και ουσιαστική συμβολή, σε μια ανοικτή κι οργανωμένη διαβούλευση, για την κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου υπέρβασης της βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης και ανασυγκρότησης της χώρας με βάση τη λογική και το ρεαλισμό».
Δηλώνουν επίσης ότι «λειτουργούμε θετικά και χωρίς ανταγωνισμούς με κομματικούς οργανισμούς ή άλλες πρωτοβουλίες που κάνουν συναφείς διαπιστώσεις κι έχουν παραπλήσιους προβληματισμούς κι ανησυχίες με τους δικούς μας».
Σημειώνουν επίσης ότι «θα είμαστε παρόντες με τις ιδέες, τις θέσεις και τις προτάσεις μας σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, της οικονομίας και της κοινωνίας στην Ελλάδα, στην υπόλοιπη Ευρώπη και στον κόσμο».
Ο Σάββας Τσιτουρίδης και ο Νίκος Τσιαρτσώνης, πάντως, ήταν εκ των πλέον στενών συνεργατών του Κώστα Καραμανλή και ανήκαν στην πρώτη εκείνη ομάδα βουλευτών (οι επονομαζόμενοι “λοχαγοί”) που κινήθηκαν με πρωτοβουλία του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, ώστε να τον φέρουν στην ηγεσία το 1997. Με τη νέα πρωτοβουλία συνομιλούν και άλλα καραμανλικά στελέχη που θα εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα. Το γεγονός, δε, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθυστερεί να πραγματοποιήσει άνοιγμα προς την καραμανλική πλευρά, φαίνεται ότι εντείνει τον προβληματισμό αρκετών.