Ξεκινά σήμερα η δίκη της «Ομάδας του Φράιταλ». Οκτώ άτομα κατηγορούνται για σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης και επιθέσεις ενάντια σε πρόσφυγες, πολιτικούς και εναλλακτικές πρωτοβουλίες πολιτών. Δύο μόλις χρόνια μετά τα επεισόδια του Φράϊταλ, η Γερμανία έρχεται αντιμέτωπη -και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο και με το ξενοφοβικό AfD να συγκεντρώνει 11% στις δημοσκοπήσεις- με το πιο σκοτεινό παρελθόν της και με έναν κίνδυνο που διατρέχει σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη.
Καλοκαίρι του 2015. Οι κάτοικοι του Φράιταλ είναι ανήσυχοι. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες περνούν τα γερμανικά σύνορα. Κι όπως συμβαίνει και σε άλλες γερμανικές πόλεις, οι «ανήσυχοι πολίτες» βγαίνουν στους δρόμους του Φράιταλ της Σαξονίας. Ανάμεσά τους βρίσκονται ακροδεξιοί και νεοναζί.
Μαζί με τους πρόσφυγες φτάνει στην πόλη των 40.000 κατοίκων ο τρόμος και η ξενοφοβία. Ωστόσο η απειλή δεν προέρχεται από εκείνους που ζητούν άσυλο φεύγοντας από τον πόλεμο στη Συρία ή το Ιράκ, αλλά από τους Γερμανούς του Φράιταλ.
«Οργισμένοι πολίτες», πολιτοφυλακές και νεοναζί
Εκείνο το καλοκαίρι επτά άνδρες και μία γυναίκα συγκρότησαν μια εγκληματική οργάνωση. Κατ’ αναλογία, ότι συνέβη και στην Ελλάδα με τη Χρυσή Αυγή.Διότι ως εγκληματική οργάνωση αντιμετωπίζει την «Ομάδα του Φράιταλ» ο Γενικός Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας. Τα οκτώ μέλη της οργάνωσης, τα οποία βρίσκονται από σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου της Δρέσδης, κατηγορούνται για σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης και απόπειρες δολοφονιών. Είχαν προχωρήσει ήδη σε κατασκευές βομβών και χρήση εκρηκτικών υλών. Στόχος τους ήταν να διασπείρουν «ένα κλίμα φόβου και αγανάκτησης» σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Εάν καταδικαστούν, οι ποινές τους αναμένεται να είναι πολυετείς.
Οι οκτώ ακροδεξιοί, ηλικίας από 19 έως 39 ετών, θεωρούν τους εαυτούς τους υπερασπιστές του γερμανικού λαού. Εχθροί τους είναι οι μετανάστες, οι πρόσφυγες, όσοι σκέφτονται διαφορετικά από εκείνους. Η ομάδα τηρούσε συνωμοτικούς κανόνες. Τελικά προχώρησε σε πέντε, τουλάχιστον, επιθέσεις: ενάντια σε χώρους υποδοχής προσφύγων, στο αυτοκίνητο και το γραφείο ενός δημοτικού συμβούλου από το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) και σε ένα εναλλακτικό πρόγραμμα στέγασης στη Δρέσδη.
Οι οκτώ ανήκαν στη λεγόμενη ομάδα «Bürgerwehr FTL / 360» («Πολιτοφυλακή FTL / 360»). Ανάλογες ακροδεξιές ομάδες έχουν συγκροτηθεί σε διάφορες περιοχές της Γερμανίας μετά τις επιθέσεις στην Κολωνία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2016. Συνθήματά τους: «Το κράτος δεν μπορεί να μας προστατεύσει» και «Το πρόβλημα με τους πρόσφυγες πρέπει να το πάρουμε στα χέρια μας». Στην ομάδα «Bürgerwehr FTL / 360» συμμετέχουν ακροδεξιοί από το νεοναζιστικό κόμμα NPD, από το κόμμα «Η Δεξιά» και το εθνολαϊκιστικό AfD («Εναλλακτική για τη Γερμανία»).
Ανοχή από την αστυνομία
Τους τελευταίους μήνες τα γερμανικά δικαστήρια έχουν επιβάλει βαριές ποινές σε ακροδεξιούς για εμπρησμούς σε ξενώνες προσφύγων. Μετά την υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων το 2015, η Γερμανία σαρώνεται από ένα κύμα ακροδεξιάς βίας. Την ίδια ώρα ο ξενοφοβικός λόγος, που καλλιεργείται επίσημα κυρίως από το ακροδεξιό κόμμα AfD, βρίσκει όλο και μεγαλύτερη απήχηση στη χώρα.
Μόνο στη Σαξονία σημειώθηκαν το 2016 εκατοντάδες εμπρησμοί. 700 άτομα δέχθηκαν επιθέσεις στο κρατίδιο της ανατολικής Γερμανίας από νεοναζί. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονταν και 73 παιδιά.
Στο στόχαστρο των ακροδεξιών βρίσκονται και πολιτικοί. Κάποιοι από αυτούς αποφάσισαν να αποσυρθούν από την ενεργό πολιτική λόγω απειλών που δέχονταν για τη ζωή τους, όπως οι δήμαρχοι του Τρέγκλιτς και του Ρόιτλινγκεν, Μάρκους Νίρτ και Ραλφ Σένενμπορν. Και οι δύο ήταν ενεργοί στην υποστήριξη των προσφύγων.
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η υποστήριξη των νεοναζί από τις Αρχές. Η «Ομάδα του Φράιταλ» λάμβανε πληροφορίες από αστυνομικούς, ενώ η αστυνομία δεν αναλάμβανε δράση, παρόλο που γνώριζε από καταγεγραμμένες συνομιλίες των δραστών για τις σχεδιαζόμενες επιθέσεις.
Οι αναλογίες με τις διασυνδέσεις της Χρυσής Αυγής στην Ελληνική Αστυνομία είναι κι εδώ προφανείς.
Για να εξασφαλιστεί η διαφάνεια στις έρευνες, ο Γενικός Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας της Καρλσρούης ανέλαβε την υπόθεση από την Εισαγγελία της Δρέσδης. Για τη δίκη, που ξεκινά σήμερα σε κτίριο υψίστης ασφαλείας, έχουν ήδη ανακοινωθεί 60 συνεδριάσεις του δικαστηρίου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ο τρόπος που αντιμετωπίζει η Γερμανική Δικαιοσύνη την υπόθεση αποπνέει αν μη τι άλλο σοβαρότητα. Δεν διστάζει, δηλαδή, να δικάσει μία υπόθεση με τεράστιες πολιτικές προεκτάσεις και η οποία θα ακολουθήσει ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα και θα λήξει λίγο πριν τις Γερμανικές εκλογές. Ενώ στην Ελλάδα η δίκη της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται εν μέσω εμποδίων και προβλημάτων εδώ και περίπου δύο χρόνια με άγνωστη έκβαση.
Πηγή: DW