Δεν ομολογείται δημοσίως, ωστόσο η ίδρυση Δικτύου ως πρόπλασμα νέου κόμματος από τους πρώην υπουργούς Σάββα Τσιτουρίδη και Νίκο Τσιαρτσιώνη προκαλεί απορία και ανησυχία στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η επίσημη “γραμμή” είναι αδιαφορία και απαξίωση ως προς την πολιτική πρωτοβουλία των παραπάνω, όμως το γεγονός ότι από τα κεντρικά της Ν.Δ δινόταν “κατεύθυνση” σε φίλια μέσα ενημέρωσης να μην προβληθεί είναι ενδεικτικό των “δεύτερων σκέψεων” που υπάρχουν. Όχι γιατί πιστεύει κανείς ότι αμφισβητείται η ηγεσία του κ. Μητσοτάκη -κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβαίνει με την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση και τη Ν.Δ με μεγάλο δημοσκοπικό προβάδισμα- αλλά διότι όλοι αντιλαμβάνονται πως η εικόνα εσωστρέφειας δεν βοηθά.
Βεβαίως, στη Ν.Δ δεν αιφνιδιάστηκαν καθώς ήδη γνώριζαν πως επίκειτο μία τέτοια κίνηση και υπήρξαν, μάλιστα, σχετικά δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες που διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με την Πειραιώς. Όμως το ερώτημα παραμένει: έχει δώσει την “ευχή” του ο Κώστας Καραμανλής στο εγχείρημα.
Τόσο η Παναγή Κυριακού (όπου βρίσκεται το πολιτικό γραφείο του Κώστα Καραμανλή), όσο και οι ίδιοι οι κ.κ Τσιτουρίδης και Τσιαρτσιώνης καθιστούν σαφές πως δεν υπάρχει καμία συνεννόηση. Όμως οι συμβολισμοί προδίδουν πολλά.
Η επιλογή να ανακοινωθεί η ίδρυση του φορέα στις 7 Μαρτίου, ημέρα της εκλογικής νίκης του Κώστα Καραμανλή, το 2004, όσο και ο συνδυασμός με την παρέμβαση υπέρ της εθνικής συνεννόησης και με υπόμνηση του ρόλου Καραμανλή από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, δείχνουν πως υπάρχει έντονη κινητικότητα στον καραμανλικό χώρο.
Είχαν προηγηθεί, άλλωστε, οι παρεμβάσεις των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Γιώργου Βλάχου και Κατερίνας Παπακώστα, ενώ και μόνο η συνεχιζόμενη “σιωπή” του ίδιου του Κώστα Καραμανλή εντείνει την ανησυχία ορισμένων στην Πειραιώς.
Η απάντηση είναι ειρωνική: “Σιγά μην κόψει ο Τσιτουρίδης με τον Τσιαρτσιώνη την πορεία του Κυριάκου προς την αυτοδυναμία…”. Όμως, όλοι γνωρίζουν πως και μόνο η δημιουργία εντυπώσεων ότι ο Κώστας Καραμανλής δυσφορεί με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη προκαλεί μικρά αλλά διόλου αμελητέα ρήγματα στην εικόνα ηγεμονίας.
Παρότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ο Σάββας Τσιτουρίδης είχε ενημερώσει τον Κώστα Καραμανλή για την πρωτοβουλία. Άλλωστε Τσιτουρίδης και Τσιαρτσιώνης ανήκαν (μαζί με Γιώργο Βλάχο, Νίκο Νικολόπουλο κ.ά) στην “ομάδα των λοχαγών” που διαδραμάτισαν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάληψη της αρχηγίας της παράταξης από τον Καραμανλή, το 1997. Και δεν επρόκειτο να κινηθούν πολιτικά -και μάλιστα μετά από μακρά απουσία από την κεντρική πολιτική σκηνή- εάν γνώριζαν πως κάτι τέτοιο δεν θα το ήθελε.
Ως εκ τούτου, αν και συγκαλυμμένη, η ανησυχία ορισμένων στην Πειραιώς είναι λογική…
Κάποιοι, δε, συνδυάζουν όλη αυτή την υπόγεια κινητικότητα με το εξώδικο που έστειλε πρόσφατα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης (που κινείται εντονότατα στον χώρο των μέσων ενημέρωσης και πιθανώς σύντομα να υπάρξουν ανακοινώσεις για συμφωνία συμμετοχής στον Πήγασο και το Mega) με αφορμή δηλώσεις του πρώτου στη Βουλή ότι ήταν “λαγός” στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Λένε, δηλαδή, πως οι σχέσεις του κ. Τζιτζικώστα και κάποιων βουλευτών του καραμανλικού μπλοκ με τον Ιβάν Σαββίδη είναι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας.
Οι πιο σκληροί, μάλιστα, στο περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη τον προτρέπουν να προχωρήσει σε διαγραφές με την πρώτη αφορμή (το πρότειναν, άλλωστε, και στην περίπτωση των δηλώσεων του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αν και επικράτησαν ψυχραιμότερες απόψεις) και να καταγγείλει προσπάθεια υπονόμευσής του. Προσώρας, πάντως, ο πρόεδρος της Ν.Δ επιμένει σε ηπιότερη στάση.
Δεν συμβαίνει το ίδιο με τον ακήρυχτο πόλεμο της ηγεσίας Μητσοτάκη με τον Πάνο Καμμένο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερα στελέχη του σκληρού ηγετικού πυρήνα της Ν.Δ επιτίθενται εσχάτως στον Πάνο Καμμένο. Αυτό συμβαίνει διότι θεωρείται πως ο πρόεδρος των Αν.Ελ επιχειρεί να διεισδύσει στον καραμανλικό χώρο, με συνεχείς υπομνήσεις της πολιτικής του σχέσης με τον πρώην πρωθυπουργό αλλά και την απομάκρυνσης του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις θέσεις περί εθνικής συνεννόησης και φιλελευθερισμού που ήταν κεντρικές στην πολιτική του Καραμανλή.
Σε πρόσφατη συνεδρίαση των τομεαρχών, μάλιστα, η Ντόρα Μπακογιάννη έθεσε το ζήτημα -όπως γράφει η Καθημερινή- λέγοντας πως δεν πρέπει να αφήσουν τον χώρο αυτόν στον υπουργό Άμυνας και κατ’ επέκταση στον Αλέξη Τσίπρα. Έτσι πύκνωσαν και οι επιθέσεις εναντίον του Πάνου Καμμένου. Στο ίδιο πλαίσιο ζητήθηκε να γίνει από τον τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργο Κουμουτσάκο ερώτηση για τις πρόσφατες δηλώσεις “πηγής του υπ. Άμυνας” περί πιθανότητας θερμού επεισοδίου των Τούρκων στην Κύπρο. Κι αυτό διότι ο κ. Κουμουτσάκος είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα καραμανλικά στελέχη της σημερινής Ν.Δ εξαιτίας του ότι αποτελεί “πολιτικό τέκνο” του Πέτρου Μολυβιάτη, συνεργάτη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, “μέντορα” του Κώστα Καραμανλή και στενού φίλου του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
Όλα έχουν τη σημασία τους…