Αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου των απολύσεων, επαναθεσμοθέτηση της δυνατότητας των επιχειρήσεων για ανταπεργία, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις απεργίες ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Την ίδια στιγμή, απορρίπτει οποιαδήποτε παρέμβαση στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επιμένοντας στο να προστατευθούν οι μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος αλλά και να συμπληρωθούν με επιπλέον παρεμβάσεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος δήλωνε πως για μία ακόμη φορά η ελληνική πλευρά βρέθηκε αντιμέτωπη με τις «ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ», με αποτέλεσμα το εργασιακό, που συγκαταλέγεται στα εξαρχής προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, να παραμένει ανοικτό καθώς «χρειάζεται περισσότερη δουλειά» ή «πολιτική συζήτηση» όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος αξιωματούχος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο επιμένει σε αύξηση του ορίου των απολύσεων από το 5% στο 10%, ξαναβάζει στο τραπέζι την επαναθεσμοθέτηση του lock out, δεν αποδέχεται την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις και ζητεί αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, με αιχμή τον τρόπο λήψης αποφάσεων για απεργίες. Και βέβαια, δεν συζητά με κανέναν τρόπο την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Μάλιστα, ακόμη και σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις, το Ταμείο εκτιμά ότι βρίσκει εμπόδια στις διαδικασίες ελεύθερης εγκατάστασης των επιχειρήσεων στη χώρα μας και για τον λόγο αυτόν πρέπει να αλλάξει η διαδικασία της προέγκρισης.
Το ΔΝΤ ζητεί τον εκσυγχρονισμό του συνδικαλιστικού νόμου, που ισχύει από το 1980. Βέβαια, δεν μένει μόνο εκεί, ζητεί την επαναφορά του αμυντικού λοκ-άουτ, αλλά και αλλαγές στον τρόπο και τον χρόνο αναγγελίας των απεργιακών κινητοποιήσεων. Στην πράξη, ζητεί απαρτία των μελών του σωματείου, ώστε να λαμβάνεται πλειοψηφικά η όποια απόφαση για απεργίες.
Πηγή: euro2day.gr