Από την αρχή της εβδομάδας, τρεις τουλάχιστον δημοσιογράφοι που θεωρείται ότι διάκεινται φίλα στον Κώστα Καραμανλή και αρκετοί βουλευτές του λεγόμενου καραμανλικού μπλοκ πέρασαν το κατώφλι του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού στην οδό Παναγή Κυριακού (πίσω από την αμερικανική πρεσβεία).
Ο “πυρετός” επαφών, κάτι όχι ιδιαίτερα συνηθισμένο για τον κ. Καραμανλή, είχε να κάνει με την ανησυχία που επικρατούσε στο περιβάλλον του προέδρου της Ν.Δ Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τις παρεμβάσεις των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Γιώργου Βλάχου και Κατερίνας Παπακώστα.
Οι δηλώσεις των τελευταίων υπέρ της εθνικής συνεννόησης και οι αιχμές τους για την τακτική της ηγεσίας του κόμματος “όχι σε όλα στην αξιολόγηση και εκλογές εδώ και τώρα”, είχαν προκαλέσει εύλογο προβληματισμό για πιθανό κίνδυνο εσωστρέφειας. Ακόμα περισσότερο διότι κρίθηκε ότι αρκετά μέσα ενημέρωσης εξέλαβαν τις παρεμβάσεις αυτές ως έμμεσο μήνυμα του Κώστα Καραμανλή, αφού και οι τρεις συνομιλούν τακτικά με τον πρώην πρωθυπουργό.
Οι πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μεταφέρει αυτή την ανησυχία του στον Κώστα Καραμανλή μέσω τρίτων.
Ποιοι “επιστρατεύθηκαν”
Η κατάσταση ήταν τόσο τεταμένη καθώς ακόμα και μία τυχαία συνάντηση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου και τακτικότατου συνομιλητή του πρώην πρωθυπουργού Ευάγγελου Αντώναρου με τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου εξελήφθη από ορισμένους ως ένας ακόμα δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κώστα Καραμανλή. Γεγονός που ανάγκασε τον πρώτο να βγει δημοσίως και να εξηγήσει πως όλα συνέβησαν…τυχαία και δεν υπάρχει κανένα σενάριο συνωμοσίας.
Το ίδιο συνέβη και με την ανακοίνωση νέου πολιτικού φορέα από τους πρώην υπουργούς Σάββα Τσιτουρίδη και Νίκου Τσιαρτσιώνη. “Λοχαγοί” της περιόδου ανάρρησης του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία του κόμματος (1997) και αιφνιδίως κινητοποιούμενοι μετά από πολιτική αποχή αρκετών ετών προκάλεσαν, λογικά, το ενδιαφέρον. Ακόμα περισσότερο όταν επέλεξαν να ανακοινώσουν την πολιτική τους κίνηση, την 7η Μαρτίου, ημερομηνία της εκλογικής νίκης Καραμανλή, το 2004.
“Θέλει ο Καραμανλής να στείλει μηνύματα στον Μητσοτάκη;”, ήταν η απορία πολλών στη Ν.Δ.
Ο πρώην πρωθυπουργός βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Είναι γνωστό σε όσους τον επισκέπτονται ότι ένα από τα πράγματα που απεχθάνεται είναι να θεωρούν κάποιοι πως μπορεί να κάνει το παραμικρό που θα δίχαζε την παράταξη. Αναγκάστηκε, ως εκ τούτου, να κινητοποιηθεί.
“Επιστρατεύθηκαν” αμέσως οι “φωνές” του. Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο δημοσιογράφος του Σκάϊ και του Newpost Τάκης Χατζής και ο “μικρός” Κώστας Καραμανλής (υιός του Αχιλλέα Καραμανλή), βουλευτής Σερρών. Καθένας με το ρόλο του.
Στόχος ο Καμμένος
Ο τελευταίος ανέλαβε να επιτεθεί στον πρόεδρο των Αν. Ελ Πάνο Καμμένο. Η διόλου τυχαία κίνηση δεν έγινε κατ΄ εντολή του πρώην πρωθυπουργού αλλά περισσότερο ως μία “χάρη” των Καραμανλικών στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην Πειραιώς έκριναν πως οι συνεχείς επικλήσεις του υπουργού Άμυνας στον Κώστα Καραμανλή και τον καραμανλισμό είσε ως στόχο την προσέλκυση αντι-μητσοτακικών ψηφοφόρων της Ν.Δ και μία έμμεση προσπάθεια διάσπασης της εκλογικής βάσης.
«Ο κ. Καμμένος είναι “Καραμανλικός ευκαιρίας”…Και με τον κ. Τσίπρα και με τον Καραμανλή δεν γίνεται! Δεν μπορούμε να είμαστε εκτός Ν.Δ. και μετά να λέμε ότι είμαστε υποστηρικτές του Καραμανλισμού», ήταν η δήλωση του βουλευτή Σερρών.
Η κίνηση του βουλευτή Σερρών είχε την έγκριση της σημερινής ηγετικής ομάδας, ενώ από την Πειραιώς αναφέρεται πως ήταν ενήμερος και ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός.
Δεύτερη κίνηση ήταν να κρατηθούν αποστάσεις από την πρωτοβουλία του Σάββα Τσιτουρίδη. Αυτό τον ρόλο ανέλαβε ο δημοσιογράφος Τάκης Χατζής, μεταφέροντας την “άποψη” Καραμανλή: «Έχω να δω τον Σάββα πάνω από τρία χρόνια. Δεν συμφωνώ με τέτοιου είδους εγχειρήματα τα οποία βλάπτουν τη Ν.Δ αλλά και συνολικά τα παράταξη. Είναι λάθος».
Η είδηση των διαρροών φράσεων του Κ. Καραμανλή μέσω του site newpost.gr βρήκε τον Κυρ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, απ’ όπου τα μέλη της ηγετικής ομάδας έστελναν το μήνυμα: «Στη Ν.Δ. είμαστε όλοι ενωμένοι, υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη, για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα αδιέξοδα».
Ο κ. Ρουσόπουλος , από την πλευρά του, που προανήγγειλε επί της ουσίας και την επαναδραστηριοποίησή του με την πολιτική, για την οποία δήλωσε ότι τον ενδιαφέρει, έστειλε μήνυμα (με συνέντευξή του στο Ρ/Σ North 98) σε εκείνους που χρησιμοποιούν το όνομα του πρώην πρωθυπουργού ή που τον κατηγορούν για το «φούσκωμα» του ελλείμματος με πιο χαρακτηριστική τη φράση: «Δεν μπορώ να βλέπω υπουργό της φωτοτυπίας να κουνά σήμερα το δάκτυλο».
«Το ότι υπήρξαν υπουργοί του Κώστα Καραμανλή για έναν μικρό χρονικό διάστημα αυτό είναι αλήθεια. Το ότι επιλέγουν να κάνουν ένα δικό τους κόμμα είναι επίσης μια αλήθεια που δεν έχει σχέση με τον Κώστα Καραμανλή, κανενός είδους ομπρέλα καραμανλική αυτό το πράγμα. Η επιλογή τους είναι καθαρά προσωπική» είπε ο κ. Ρουσόπουλος, τακτικός συνομιλητής του κ. Καραμανλή, αποδομώντας την κίνηση των κκ. Τσιτουρίδη και Τσιαρτσιώνη.
Η εξουδετέρωση των όποιων σεναρίων περί εσωκομματικών προβλημάτων στη Ν.Δ. είναι ζωτικής σημασίας για τη σημερινή ηγεσία του κόμματος που έχει εστιάσει τελευταία στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και στην πολιτική του απομόνωση.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Αντώναρος. «Τον κ. Τζανακόπουλο τον συνάντησα τυχαία σε εστιατόριο. Μου συστήθηκε, δώσαμε τα χέρια και τίποτε άλλο» είπε ο κ. Αντώναρος και σε συνέντευξή του (Παραπολιτικά 90.1) χαρακτήρισε αστειότητες και αθλιότητες τα όσα γράφονται για παρεμβάσεις στο παρασκήνιο του Κώστα Καραμανλή. «Ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει ανάγκη από δραγουμάνους κατέληξε.Διερωτήθηκε εάν υπάρχουν άνθρωποι που αμφισβητούν τον πατριωτισμό του Κώστα Καραμανλή ή το που ανήκει ο πρώην πρωθυπουργός» τόνισε.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ωστόσο, δεν φαίνεται να θέλει να ενταχθεί σε αυτή την ομάδα. Δηλώνει πως θα πορευτεί διαφοροποιούμενος διακριτικά όποτε το κρίνει απαραίτητο. Δεν είναι τυχαίο πως λίγες ημέρες μετά την προηγούμενη παρέμβασή του που συζητήθηκε ευρέως, βρήκε την ευκαιρία να στηρίξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (με τον οποίο διατηρεί στενή φιλία) Προκόπη Παυλόπουλο με αφορμή τις επιθέσεις που δέχεται από την Τουρκία.
Όμως ακόμα και σε αυτό το …εθνικό tweet βρήκε ευκαιρία να διατυπώσει τις αιχμές του. “Ο ΠτΔ με τις εθνικές τοποθετήσεις του διερμηνεύει τις απόψεις και τα αισθήματα όλων μας. Αυτό ας το αντιληφθούν όλοι κ κυρίως οι γείτονες μας”, γράφει. Και όλοι πρόσεξαν το… όλοι!
Ο ΠτΔ με τις εθνικές τοποθετήσεις του διερμηνεύει τις απόψεις κ τα αισθήματα όλων μας.Αυτό ας το αντιληφθούν όλοι κ κυρίως οι γείτονές μας.
— Vangelis Meimarakis (@v_meimarakis) March 10, 2017