Μικρή παράταση, που πιθανόν να φτάσει τούς δυο μήνες, στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες και βελτιώσεις με νομοθετικές ρυθμίσεις που θα ψηφιστούν μέσα σε αυτή την εβδομάδα προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, σε ημερίδα που οργάνωσαν το Τεχνικό Επιμελητήριο και το ΓΕΩΤΕΕ.
Οι πρόεδροι των δυο φορέων, Γ. Στασινός και Σπ. Μάμαλης, περιέγραψαν τα προβλήματα, αλλά τάχθηκαν υπέρ της θεσμοθέτησης των δασικών χαρτών, επισήμαναν τις πολύχρονες καθυστερήσεις και τόνισαν χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί».
Από τα στοιχεία που παρουσίασαν οι ειδικοί προκύπτει ότι οι δασικοί χάρτες που έχουν αναρτηθεί καλύπτουν 47,11 εκατ. στρέμματα. Εμφανίζονται 1,5 εκατ. στρέμματα ως δασικά, ενώ στην πράξη έχουν αγροτοκτηνοτροφικές χρήσεις και έχουν ενταχθεί σε προγράμματα κοινοτικών επιδοτήσεων.
Περίπου 1,2 εκατ. στρέμματα αφορούν δασωμένους αγρούς, περιοχές που στο παρελθόν είχαν καλλιέργειες αλλά εγκαταλείφθηκαν μετά τον πόλεμο.
Βρέθηκαν επίσης περίπου 830 χιλιάδες στρέμματα με κτίσματα (κατοικίες, επιχειρήσεις, αποθήκες κ.λπ.) που στις αεροφωτογραφίες του 1945 εμφανίζονται με δασικό χαρακτήρα.
Ο Σωκράτης Φάμελλος ενημέρωσε ότι έχουν ήδη εκδοθεί υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι για την επίλυση βασικών προβλημάτων. Διευκρίνισε όμως ότι στη νομοθετική ρύθμιση θα αντιμετωπίζονται τα πρόδηλα σφάλματα από τις δασικές υπηρεσίες.
«Δεν κινδυνεύουν οι περιουσίες των πολιτών» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και τόνισε ότι οι δασικοί χάρτες εξασφαλίζουν διαφάνεια και προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών.
Υπενθύμισε ότι η εκπόνησή τους αποτελεί επιταγή του Συντάγματος και έπρεπε να είχε ξεκινήσει από το 1976.
Ως σήμερα έχει θεσμοθετηθεί μόλις το 1% της χώρας και μάλιστα δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί οι χιλιάδες ενστάσεις που έχουν υποβληθεί από θιγόμενους πολίτες.
Ασκησε επίσης κριτική στις δημοτικές αρχές οι οποίες όφειλαν να υποβάλουν μελέτες με τις λεγόμενες οικιστικές πυκνώσεις, τις διαμορφωμένες περιοχές αυθαιρέτων, αποκαλύπτοντας ότι ώς τώρα έχει ανταποκριθεί μόνο το 40%.
Τόνισε ότι με ρυθμίσεις του 2014 οι πολίτες που κατέχουν εκχερσωμένες εκτάσεις έχουν δικαίωμα να πληρώσουν, για να αποκτήσουν δικαίωμα χρήσης ή πλήρους κατοχής.
Αφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση της οφειλής και δόσεις καθώς και την τακτοποίηση ακόμη και καταπατήσεων με καταβολή τιμήματος.
ΠΗΓΗ: efsyn.gr