Από την ανάλυση των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπ. Παιδείας, προκύπτει ότι οι θέσεις στα ΑΕΙ θα είναι φέτος μειωμένες κατά 1.005, ενώ αυξημένες κατά 510 θα είναι οι θέσεις στα ΤΕΙ, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι βάσεις αναμένεται να ανέβουν ειδικά στα Πανεπιστήμια.
Στις σχολές πρώτης προτίμησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι θέσεις στα ΑΕΙ μειώνονται κατά 210 και 400 θέσεις αντίστοιχα. Την ίδια ώρα αυξάνονται οι θέσεις σε σχολές με μικρότερη προτίμηση, όπως στις θεολογικές αλλά και στα ΤΕΙ.
Σύμφωνα με το υπουργείο, το γεγονός ότι στο μηχανογραφικό υπάρχουν φέτος δυο νέα πανεπιστημιακά τμήματα τουρισμού, καθώς και ένα τμήμα ΤΕΙ τουρισμού που επαναλειτουργεί, αυξάνει τον αριθμό εισακτέων σε τμήματα που αντιστοιχούν στον συγκεκριμένο τομέα της οικονομίας, ενώ ενισχυμένα είναι και τα τμήματα που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή και την πληροφορική.
Επίσης, επιχειρείται, με μια μείωση του αριθμού εισακτέων σε ορισμένα τμήματα, η εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών εκπαίδευσης, καθώς έχει ληφθεί υπ’ όψιν ο αριθμός μελών του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού και την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή των εργαστηρίων (π.χ. ιατρικής, βιολογίας, μηχανικών).
Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός εισακτέων σε τμήματα, στα οποία κατευθύνονται μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης, ώστε, όπως αναφέρει το υπουργείο «να αποκατασταθεί μια αναλογική ισορροπία μεταξύ των θέσεων που προσφέρονται για τους υποψήφιους των τριών ομάδων προσανατολισμού και να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των ευκαιριών που τους παρέχονται».
Το υπουργείο υποστηρίζει ότι για την κατανομή των θέσεων έχει λάβει υπόψη τα στοιχεία από τις περυσινές μεταγραφές και μελετά ήδη την αναμόρφωση των κριτηρίων των μετεγγραφών, «ώστε να μην εμποδίζεται η μετεγγραφή των φοιτητών/τριών που το έχουν περισσότερο ανάγκη».