Πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Βουλή, στο πλαίσιο απάντησής του σε ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη.
Η Υγεία τα χρόνια της κρίσης και ειδικά 2010-2014 υπέστη μια μεγάλη επίθεση, υποστήριξε ο πρωθυπουργός απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη. Ενώ ο στόχος ήταν οι δημόσιες δαπάνες να είναι στο 6% του ΑΕΠ σύμφωνα με το μνημόνιο, αρχές του 2015 παραλάβαμε τις δημόσιες δαπάνες στο 4,7% του ΑΕΠ. Ηταν χαμηλότερη από όσο προέβλεπαν τα μνημόνια και υπήρχε διαγκωνισμός για τη «δόξα» των «μεταρρυθμίσεων», θύμισε ο πρωθυπουργός.
Το 2015 ανέβηκε η κρατική χρηματοδότηση στο 5,1% του ΑΕΠ και καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τα χρέη στα δημόσια νοσοκομεία, συμπλήρωσε. Σήμερα σταμάτησε η δημιουργία νέων χρεών και οι παλαιές οφειλές αποπληρώνονται κανονικά. Το Δεκέμβριο, μάλιστα, τα νοσοκομεία είχαν μικρό πλεόνασμα.
Πώς έγινε αυτό; Με προσεκτική πολιτική εξοικονόμησης εκεί που για δεκαετίες γίνονταν πάρτι (προμήθειες, δαπάνες, υπερτιμολογήσεις). Παράλληλα εντάχθηκαν 2,5 εκατομμύρια Ελληνες στο εθνικό σύστημα υγείας.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για αυτονόητα πράγματα που δεν έγιναν για δυο λόγους: κάποιοι κομματάρχες και κολλητοί υπουργών εξασφάλιζαν πόρους, ενώ στελέχη προηγούμενων κυβερνήσεων δεν είχαν το μυαλό τους στη δουλειά αλλά… στα σκάνδαλα.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τρομακτικά κενά στα νοσοκομεία. Δεν είχε γίνει καμία πρόσληψη από το 2010 έως το 2014. Αναφέρθηκε στις προσλήψεις που έγιναν και τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί. Εχουν ήδη καλυφθεί πάνω από 6.000 θέσεις και προγραμματίζονται άλλες 12.000, εκ των οποίων οι 8.000 μόνιμες.
Σε ότι αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας υποστήριξε ότι είναι περισσότερες απ’ όσες είχε ποτέ η Ελλάδα, ενώ στο ΕΚΑΒ παραδόθηκαν ήδη 90 ασθενοφόρα και προκηρύσσεται διαγωνισμός για άλλα 120.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική λίστα χειρουργείου. Τα προγραμματισμένα χειρουργεία θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου (χωρίς να αναφέρεται το όνομα του ασθενούς) για να υπάρχει δίκαιη αντιμετώπιση των περιστατικών ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες και χωρίς να αφήνεται χώρος για «παρεμβάσεις».
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν παρεμβάσεις στο χώρο του φαρμάκου και στο χώρο των προμηθειών, όπου τα τελευταία χρόνια έγινε «πάρτι» και αναφέρθηκε εκτενώς στους σχεδιασμούς για την πρωτοβάθμια υγεία.
Προχωρώντας σε απολογισμό των μέχρι σήμερα πεπραγμένων στον τομέα της Υγείας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε:
*Η δημόσια Υγεία στην πενταετία 2010-2014 δέχθηκε τρομακτική επίθεση. Ενώ η δημόσια δαπάνη έπρεπε να είναι στο 6% του ΑΕΠ, εμείς παραλάβαμε τη δαπάνη στο 4,7% του ΑΕΠ. Το να κόβεις ανελαστικές δαπάνες δεν είναι μεταρρυθμίσεις.
*Ανεβάσαμε το 2015 την κρατική χρηματοδότηση στο 5.1 του ΑΕΠ. και ενώ το όριο των αγορών ήταν 1,348 εκατ. ευρώ εμείς φτάσαμε στο 1,5 εκατ. και αυξήσαμε ακόμη περισσότερο τις δαπάνες κατά 200 εκατ το 2016.
*Αντιμετωπίσαμε ριζικά τα χρέη στα δημόσια νοσοκομεία. Σήμερα έχουν σταματήσει να δημιουργούνται νέα χρέη. Τον Δεκ του 2016 τα νοσοκομεία μας είχαν πλεόνασμα 36 εκατ. ευρώ.
*Πώς έγινε αυτό; Δεν είμαστε θαυματοποιοί. Ασκώντας προσεκτική πολιτική εξοικονόμησης εκεί που για δεκαετίας γινόταν πάρτυ: Δαπάνες, προμήθειες, υπερτιμολογήσεις. Εντάξαμε 2,5 εκατ ανασφάλιστους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν υπάρχει πολίτης που να στερείται της δυνατότητας πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία. Το 1/3 έχει μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα που χρειάζεται. Η ενέργεια αυτή ήταν αδιανόητη όχι μόνον επί μνημονίων αλλά και νωρίτερα, όταν το χρήμα έρεε άφθονο αλλά μόνο στις τσέπες των επιτήδειων.
*Δεν είχε γίνει καμία πρόσληψη για πέντε ολόκληρα χρόνια και μόνο απολύσεις. Κάποιοι ήταν εύκολο να βαφτίζουν τις περικοπές, μεταρρυθμίσεις.
*Αυτό που με ενοχλεί ως πολίτη είναι αυτοί που ασκούν κριτική επί πέντε χρόνια δεν είχαν πει κουβέντα. Φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης.
Για τους επόμενους στόχους, είπε:
*Συνολικά, έχουν ήδη καλυφθεί πάνω από 6.000 θέσεις προσωπικού και προγραμματίζεται το επόμενο διάστημα να καλυφθούν άλλες 12.000, εκ των οποίων, οι 8.000 μόνιμο προσωπικό.
*Δεν ισχυρίζομαι ότι θα γίνουν παράδεισοι τα νοσοκομεία. Αλλά θα διαπιστώσει την αλλαγή στην καθημερινότητά του ο πολίτης.
*437 οι κλίνες στις ΜΕΘ , που παραλάβαμε. Σήμερα έχουμε 568. Περισσότερες από όσες είχαμε ποτέ. Στις 670 είναι ο προγραμματισμός για έως τον Ιούνιο. Αυτά δεν θα τα ακούσετε στα δελτία των ειδήσεων. Εκεί θα δείτε βιντεάκια που φτιάχνουν καρεκλοκένταυροι βολεμένοι που δεν έχουν σχέση με τους εργαζόμενους.
*Αυτονόητη παρέμβαση η ηλεκτρονική λίστα χειρουργείου. Η λίστα θα αναρτάται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου. Η χρονική σειρά θα καθορίζεται με αντικειμενικά κριτήρια ώστε να αντιμετωπίζονται οι ασθενείς με βάση τις ανάγκες τους και όχι τυχόν γνωριμίες.
*Στόχος να αντιστοιχεί μια μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας ανα 10.000 κατοίκους. Σε αυτές θα βρίσκουν γενικούς γιατρούς, παθολόγους, παιδίατρους, νοσηλευτές και κοινωνικούς λειτουργούς. Θα αποσυμφορήσει σημαντικά τα μεγάλα νοσοκομεία ώστε να επικεντρωθούν στα σοβαρά περιστατικά. Έως τον Ιούνιο θα έχουμε ανοίξει 50, έως το τέλος άλλες 239. Πρόκειται για μεγάλη τομή που διεξάγεται την περίοδο της κρίσης.
Επίθεση σε Ν.Δ
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας, επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και στον νυν τομεάρχη της Ν.Δ, Βασίλη Οικονόμου, με αφορμή την κριτική που άσκησε στην πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για τη δημιουργία μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας:
“Αυτή τη μεγάλη τομή, ο τομεάρχης της Ν.Δ Βασίλης Οικονόμου, μας δήλωσε ότι θα τις ξηλώσει γιατί είναι λέει κατάλοιπα των σοβιέτ και πεδίο ρουσφετιών. Μείναμε άφωνοι. Δεν ξέρουμε αν φταίει ότι είναι άσχετος ή αν το κίνητρο είναι η εμπάθεια”, είπε και πρόσθεσε:
“Ο κ. Οικονόμου αποκάλυψε ότι αν η Ν.Δ ξαναέρθει στην Κυβέρνηση θα απολύσει το προσωπικό καθαρισμού και φύλαξης των νοσοκομείων. Θα απολύσει, θα βάλει Χ στις διοικήσεις των νοσοκομείων. Ποιες διοικήσεις; όχι αυτούς που διορίστηκαν με το … 4-2-1 αλλά αυτούς που επελέγησαν με αδιάβλητες διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν υπό το βλέμμα των Θεσμών. Δεν τοποθετήσαμε κομματικά αρεστούς αλλά ανθρώπους που έχουν τα κριτήρια που απαιτούνται”.
Στο σημείο αυτό, προκάλεσε και την αντίδραση του αντιπροέδρου της Ν.Δ Άδωνι Γεωργιάδη, τον οποίο κάλεσε: “Κε Γεωργιάδη η Βουλή έχει κανόνες. Δεν είναι εδώ τηλεοπτικό στούντιο, μην διακόπτετε τον πρωθυπουργό”.