Κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση, με αιχμή τη διαπραγμάτευση άσκησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, στη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησής του προς τον Πρωθυπουργό.
Ο κ. Λεβέντης αναρωτήθηκε συγκεκριμένα αν ενεργούν από μόνα τους όσα κυβερνητικά στελέχη μιλούν για την ανάγκη υπερψήφισης των μέτρων από ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή. «Ενεργούν από μόνοι τους ή έχουν τη συγκατάθεσή σας;» είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, για να προσθέσει: «Αν έχουν τη συγκατάθεσή σας σημαίνει ότι μέσα σας δεν έχει ωριμάσει η εκτίμηση ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να είναι επιτυχής».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων εξαπέλυσε βολές και κατά της Ν.Δ. «Εγώ δεν θα πω αυτά που λέει η Ν.Δ., δηλαδή ”Υπογράψτε γρήγορα, αλλά δεν ψηφίζω”», είπε.
Υποστήριξε ακόμη πως «ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να κάνει κάποια πράγματα, αλλά έχει τις αγκυλώσεις ενός αριστερού κόμματος» που «φοβάται μην στεναχωρήσει τους συνδικαλιστές». «Από την άλλη η Ν.Δ. είναι δεμένη με συμφέροντα», συνέχισε κατηγορώντας τα δύο κόμματα πως αμφότερα «κάνουν ζημιά» και «φρενάρουν την οικονομία σε μία εποχή που θέλει γκάζι».
Αναφερόμενος στα εργασιακά, ο κ. Λεβέντης εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση οι ξένοι να κάνουν πίσω» και συνέστησε προς τον Πρωθυπουργό: «Επειδή χρειαζόμαστε ιδιωτικοποιήσεις, αφαιρέστε από το νου σας το να επαναφέρετε τις συλλογικές συμβάσεις για να διευκολύνετε τη διαπραγμάτευση. Μη βάζετε αυτό τον όρο. Υποχωρήστε».
Η πρωτολογία Λεβέντη
Την ανησυχία του για το θέμα της διαπραγμάτευσης εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Ο ίδιος αφού είπε πως σήμερα “ημέρα της γιορτής σας κύριε Πρωθυπουργέ δεν θέλω να σας λέω τέτοια πράγματα” ξεκίνησε την απαρίθμηση προβλημάτων στον χώρο της Υγείας με αφορμή επίκαιρη ερώτηση για το θέμα στην Ωρα του Πρωθυπουργού.
Είναι δε η δεύτερη ερώτηση του Β. Λεβέντη στην οποία απαντάει ο Αλέξης Τσίπρας και η τέταρτη συνολικά.
“Στην υγεία ο κόσμος είναι ανάστατος. Έρχονται στο γραφείο μου και μου ζητάνε μέσο για να μπουν στην Εντατική. Τι συμβαίνει; Υπάρχουν θέσεις; Η κάθε Διοικητής αφήνει θέσεις κενές για να κάνει την πολιτική του καριέρα; Στα φάρμακα; Μήπως κάναμε λάθος με τη λίστα; Φοβούνται οι γιατροί να γράψουν ακριβά φάρμακα ενώ τα χρειάζονται οι ασθενείς” τόνισε ο κ. Λεβέντης. Και συνέχισε λέγοντας “με τα Ιδρύματα και τον ΕΟΠΥΥ που χρωστάνε στο ΙΚΑ τι γίνεται; Με τα χρέη προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια τι θα γίνει; Το Ίδρυμα Γηροκομείο Βόλου είναι σε απόγνωση γιατί δεν μπορεί να πάρει ενημερότητα. Το νοσοκομείο Ζακύνθου; Είναι και μέρα της γιορτής σας και δεν θέλω να σας λέω τέτοια πράγματα, αλλά δεν διαθέτει χειρουργείο. Πάνε στην Πάτρα ή την Αθήνα”.
Ο Β. Λεβέντης έθεσε και το ζήτημα της νομοθέτησης με τροπολογίες οι οποίες έρχονται συνέχεια σε όλα τα νομοσχέδια, αλλά και το θέμα των χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες. “Τα νομοσχέδια πρέπει να μελετώνται με σοβαρότητα, τώρα τελευταία φέρατε τις Τοπικές Μονάδες Υγείας -ΤΟΜΥ- , δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά”, επισήμανε.