Συγκλίσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, επιχειρούνται πριν από το Eurogroup της Δευτέρας, με τηλεδιασκέψεις που συνεχίζονται.
Η αρχή έγινε με τον Γ. Σταθάκη και τα ενεργειακά και συνεχίζεται με την Εφη Αχτσιόγλου για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά και ανέδειξε τις μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές στα ενεργειακά θέματα. Αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι οι δανειστές ζητούν πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
Η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει περισσότερο χρόνο με χαρακτηριστική την αποστροφή του συγκεκριμένου στελέχους «εφαρμόζεται μια πολιτική με στόχο να τα δούμε όλα έως το τέλος του έτους». Χαριτολογώντας ανέφερε «τσακωθήκαμε δύο ώρες, αλλά ελπίζω ότι θα βρούμε λύση μέχρι τη Δευτέρα». Το ίδιο στέλεχος πρόσθεσε, ότι «επιχειρούμε να βρούμε ένα πλαίσιο συμφωνίας στο MoU, δυο τρεις παραγράφους, έως τη Δευτέρα»
Δεν αποκλείονται και νέοι “γύροι” μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά και σειρά επαφών Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες πριν από τη Σύνοδο.
Στην τηλεδιαπραγμάτευση μετέχουν σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ διαδοχικά οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης. Μεταξύ αυτών ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.
Την τηλε-συνάντηση είχε προαναγγείλει χθες από τη Βουλή ο κ. Τσακαλώτος λέγοντας ότι “από το μεσημέρι και μετά θα γίνει πάλι με τηλεδιάσκεψη στο δικό μας επίπεδο, αυτό που γίνεται στο Hilton”. Πρόσθεσε ότι “στόχος είναι να κλείσουμε όσο πιο πολλά πράγματα μπορούμε, για να πάμε στο Eurogroup (της Δευτέρας) με ελάχιστα πράγματα ανοιχτά. Αυτός είναι ο στόχος της Κυβέρνησης”.
Επί της ουσίας, όλα τα μεγάλα αγκάθια παραμένουν ανοικτά, από το εργασιακό, την αγορά ενέργειας και τις ιδιωτικοποιήσεις έως τα μέτρα και τα αντίμετρα για μετά το 2018.
Τις προηγούμενες τρεις ημέρες είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων εξ αποστάσεων, στις οποίες σύμφωνα με πληροφορίες το μόνο μέτωπο που πραγματικά έκλεισε είναι αυτό το 2018.
Οι προσδοκίες για το Eurogroup
Στο πιο καλό σενάριο, στόχος είναι μία πρώτη τεχνική συμφωνία (SLA) μέσα στον Απρίλιο, όπως διαμήνυσε χθες αξιωματούχος της Ε.Ε. Έθεσε πολιτικό θέμα, εξηγώντας ότι τεχνικά είναι εφικτή η πρώτη συμφωνία (SLA) και τη Δευτέρα, αλλά όχι πολιτικά. Στόχος είναι, είπε, να υπάρξει τέτοια σύγκλιση που να “ξεκλειδώσει” την επιστροφή των θεσμών. Έκανε σαφές ότι δεν θα υπάρξουν “εκπτώσεις” στη συμφωνία. Και ότι παραμένουν ανοικτά όλα τα μεγάλα μέτωπα: Εργασιακό, μέτρα 2019-2020 με εργασιακό και αφορολόγητο (στο οποίο είναι πιο κοντά οι 2 πλευρές), αντίμετρα, αλλά και μεταρρυθμίσεις όπως αυτές στην ενέργεια και στις ιδιωτικοποιήσεις.
Παραδέχθηκε, επίσης, ότι υπάρχουν και διαφωνίες μεταξύ των θεσμών, μιλώντας για το εργασιακό. Εξήγησε, επίσης, ότι υπάρχει και η δυσκολία στο μέτωπο του ΔΝΤ ότι δεν διαπραγματεύεται μία επικαιροποίηση, αλλά ένα καινούριο ολόκληρο πρόγραμμα…
Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι “η καλύτερη εκδοχή είναι ότι μπορούμε στις 20, δηλαδή τη Δευτέρα, να έχουμε μια συνολική λύση για σχεδόν όλα τα θέματα” εξαιρώντας το εργασιακό για το οποίο είπε ότι “φοβάμαι ότι μπορεί να μη λυθεί”. Εκτίμησε ότι είναι “πολύ πιθανόν να γίνει μια πρώτη συζήτηση, αυτή τη φορά για όλο το πακέτο, δηλαδή, μεταρρυθμίσεις, μετά από το πρόγραμμα, καλά, κακά μέτρα, πλεονάσματα, μεσοπρόθεσμο πακέτο για το χρέος, για να μπορούμε να έχουμε κάποια οριστική συμφωνία για όλα τα θέματα στις 7 Απριλίου” που συνεδριάζει ξανά το Eurogroup.