Ανοιχτό είναι το θέμα της αντικατάστασης του Γερούν Ντάισελμπλούμ από την θέση του προέδρου του Eurogroup, σύμφωνα με την Ολλανδική εφημερίδα Trouw, μετά την ήττα που υπέστη το κόμμα του στις χτεσινές ολλανδικές εκλογές.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ίδιος ο Dijsselbloem δείχνει ‘να πετάει το μπαλάκι’ στους ομολόγους του στο Eurogroup, ωστόσο έχει φροντίσει σε ανύποπτο χρόνο να υπενθυμίσει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η ανυπαρξία σαφών κανόνων για το πρόσωπο του προέδρου θα μπορούσε να κρατήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, μη αποκλειομένου και του ενδεχομένου, όπως παρατηρεί η εφημερίδα, να παραμείνει ο ίδιος στο πηδάλιο, ακόμα και ως απλός βουλευτής του PvdA, μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα προκαλεί «ελπίδες» στην Ισπανία και «χαιρεκακία» στην Ελλάδα. Ιδίως σε αυτές τις δύο χώρες η εκλογική συντριβή του J. Dijsselbloem έχει προκαλέσει το ερώτημα του κατά πόσον μπορεί να εξακολουθήσει να είναι πρόεδρος του Eurogroup.
“Δεν ήταν λίγοι οι Έλληνες που δεν μπορούσαν να κρύψουν τη χαρά τους μόλις πληροφορήθηκαν το εκλογικό αποτέλεσμα. Και τούτο διότι θεωρούν τον J. Dijseslbloem ως την προσωποποίηση της πολιτικής λιτότητας που τους έχει επιβληθεί από την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. «Jeroen Dijsselbloem -76% = μόνο Bloem (δηλ. λουλούδι) τουίτταρε ένας από αυτούς, προσθέτοντας ότι επιτέλους ο Ολλανδός πολιτικός θα έχει στο εξής αρκετό χρόνο για να λάβει το δίπλωμά του από το Πανεπιστήμιο”.
“Άλλοι τού έδιναν ευχές εκ μέρους του Γ. Βαρουφάκη, με τον οποίο είχε έλθει σε ανοιχτή σύγκρουση κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2015. Άλλοι πάλι, στα σοβαρά ή όχι, θεωρούσαν ότι τώρα θα πρέπει να γίνει ο Γ. Βαρουφάκης πρόεδρος του Eurogroup. Ο Ισπανός ομόλογός του Luis de Guindos εποφθαλμιά εδώ και χρόνια αυτή τη θέση. Το καλοκαίρι του 2015 έκανε μια αποτυχημένη προσπάθεια να ‘εκθρονίσει’ τον Dijsselbloem, αλλά τότε οι Ευρωπαίοι υπουργού Οικονομικών τάχθηκαν με μια ευρεία πλειοψηφία υπέρ της ανανέωσης της θητείας του J. Dijsselbloem για άλλα 2,5 χρόνια.
Η θητεία του αυτή λήγει μετά από 10 μήνες”. “Ο ίδιος ο J. Dijsselbloem δήλωσε εκ νέου ότι επιθυμεί να ολοκληρώσει τη θητεία του. Για το τι θα συμβεί στην ενδιάμεση περίοδο, εναπόκειται στο Eurogroup να αποφασίσει, ανέφερε χτες μέσω ενός εκπροσώπου του”. “Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο χρόνο θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης. Το πιθανότερο είναι να διαρκέσουν μήνες μάλλον παρά εβδομάδες κι αν συμβεί κάτι τέτοιο ο Ιανουάριος δεν θα είναι μακριά.
Για όλο αυτό το διάστημα ο J.Dijsselbloem θα παραμείνει υπηρεσιακός υπουργός. Μια εξίσου ασφαλής πρόβλεψη είναι ότι λίγοι ομόλογοί του στο Eurogroup επιθυμούν να τον αποχαιρετήσουν πρόωρα, διότι μέχρι τώρα τουλάχιστον, χαίρει εκεί ευρείας υποστήριξης. Αυτό που περιπλέκει τα πράγματα είναι ότι οι επίσημοι κανόνες λειτουργίας του Eurogroup είναι πολύ λακωνικοί και δεν λαμβάνουν υπόψη τα σενάρια που κυκλοφορούν τώρα στους διαδρόμους”. “Το Eurogroup είναι μια «ανεπίσημη παρέα» και δεν αποτελεί θεσμοθετημένο ευρωπαϊκό όργανο. Οι λιγοστές προτάσεις που υπάρχουν στην Συνθήκη της Λισσαβόνας προβλέπουν μόνο ότι οι υπουργοί επιλέγουν με σχετική πλειοψηφία έναν πρόεδρο, χωρίς καν να ορίζουν ότι πρέπει να είναι ένας απ’ αυτούς. “Θα μπορούσε να είναι μέχρι και ο μπακάλης της γειτονιάς”, είχε τονίσει ο ίδιος ο J. Dijsselbloem τον περασμένο Οκτώβριο. Με άλλα λόγια: Ακόμα και ένας απλός βουλευτής του PvdA μπορεί να κάθεται στην καρέκλα αυτή”.
“Από την πλευρά της η Ισπανία έχει κάθε δικαίωμα να ελπίζει ότι ο Luis de Guindos θα έλθει εκ νέου στο προσκήνιο, ο τελευταίος όμως έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα. Ανήκει στο λάθος κόμμα. Και τούτο διότι οι Χριστιανοδημοκράτες κατέχουν αυτή τη στιγμή όλα τα κορυφαία πόστα στις Βρυξέλλες, μια κυριαρχία η οποία έγινε πλήρης με την εκλογή του Antonio Tajani ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον περασμένο Ιανουάριο. Για το λόγο αυτό οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ένα προβάδισμα σε ό,τι αφορά τη διαδοχή του Dijsslbloem. Το όνομα του Σλοβάκου Peter Kazimir ακούγεται κι αυτό συχνά στους διαδρόμους”.