«Κοντά σε συμφωνία» λένε πηγές στην Αθήνα – Πώληση της ΔΕΗ θέλουν οι Ευρωπαίοι – «Χάνεται» ο Απρίλιος και η συμφωνία μετατίθεται για μετά το Πάσχα
Στην Αθήνα διαρρέεται ότι υπάρχει κλίμα προσέγγισης, υπό την έννοια ότι μπορεί οι συνομιλίες να παραταθούν και για μια ακόμη μέρα (“άρα μιλάνε και δεν τα σπάσανε”) με πιθανότητες για να επιστρέψει από την ερχόμενη Δευτέρα ξανά η Τρόικα. Όλα έχουν στόχο να ανατρέψουν την εικόνα εμπλοκής που έχει δημιουργηθεί και μια τελική συμφωνία στο Eurogroup του Μαΐου –καθώς η 7η Απριλίου μάλλον χάνεται και μετά ακολουθεί το Πάσχα.
Επί της ουσίας, μέσα στις επόμενες ώρες θα πρέπει να ξεκαθαρίσει :
-Αν το ΔΝΤ θα θέσει τελεσίγραφο με τις απαιτήσεις του στην ομάδα Τσακαλώτου, για μείωση αφορολογήτου στα 6.000-7.000 ευρώ, μείωση – «μαχαίρι» στις συντάξεις και απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων. Δευτερευόντως οι Ευρωπαίοι θέτουν και πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
-Αν οι δεσμεύσεις Τσακαλώτου τους αρκούν, ή οι δανειστές θα επιμείνουν να ζητούν να προσυπογράψει την τελική συμφωνία και η αντιπολίτευση. Κάτι ανάλογο είχε ζητηθεί και το 2011 και το 2012, ξανά από τη Νέα Δημοκρατία, με κατάληξη το 2ο Μνημόνιο και εν τέλει εκλογές.
Και αυτό την ώρα που, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, είχαν βρεθεί κοινά σημεία για το πώς θα κλείσει η τρύπα των 400-450 εκατ. ευρώ και το θέμα είχε ξεπεραστεί από τις συζητήσεις στο «Χίλτον».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ομάδα των θεσμών προστέθηκαν σήμερα ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ και το εκτελεστικό μέλος του ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται το σημερινό ανακοινωθέν από τους θεσμούς.
Το ανακοινωθέν αναμένεται να κάνει λόγο για σημαντική πρόοδο, όχι όμως στον βαθμό που να μπορεί να «κλειδώσει» το πολυπόθητο «staff-level agreement» που επιθυμεί η Αθήνα.
Όσον αφορά τη τη συζήτηση που άνοιξε η τρόικα για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, η κυβέρνηση δεν την απορρίπτει πλήρως καθώς η αρχική κόκκινη γραμμή περί της μη πώλησης λιγνιτικών μονάδων έχει αρχίσει να αποχρωματίζεται και τη θέση της έχει πάρει η ιδέα να πουληθούν μεν εργοστάσια, και μάλιστα σε τιμές «κόστους», αρκεί αυτά να είναι υπό απόσυρση τα επόμενα χρόνια.
Δηλαδή μονάδες όπως λ.χ αυτές στο Αμύνταιο κ.α., τις οποίες η ΔΕΗ είναι ούτως ή άλλως υποχρεωμένη από τη νομοθεσία να κλείσει λόγω παλαιότητος, που θα μπορούσαν να πουληθούν σε συμβολικές τιμές και εν συνεχεία οι ιδιώτες αγοραστές τους να επενδύσουν από 80-90 εκατ. ευρώ για να τις εκσυγχρονίσουν και να συνεχίσουν να τις εκμεταλλεύονται.