Η καθυστερημένη και υπό την πίεση της κατακραυγής συγγνώμη του Γερούν Ντάϊσελμπλουμ για όσα είπε προσβλητικά για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου δεν φαίνεται ότι είναι αρκετή για αρκετούς ηγέτες που από την πρώτη στιγμή έθεσαν ακόμα και θέμα παραίτησής του.
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, Ισπανοί πολιτικοί και ευρωβουλευτές, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο Τζιάνι Πιτέλα, ακόμα και η πολιτική οικογένεια (PES- Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές) στην οποία ανήκει, ζήτησαν την παραίτησή του με άμεσο ή έμμεσο τρόπο. Ακόμα και ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ “άδειασε” ουσιαστικά τον πρόεδρο του Eurogroup, αφήνοντας τον τελευταίο με έναν σύμμαχο, τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Είναι αρκετό αυτό για να διασωθεί πολιτικά ο Ντάϊσελμπλουμ και να παραμείνει στη θέση του μέχρι το 2018, ακόμα και δίχως να είναι υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας;
Ο ίδιος έχει πει πως “πρόεδρος του Eurogroup μπορεί να είναι ακόμα και ο μπακάλης της γειτονιάς”, εννοώντας πως σε ένα μη θεσμικό όργανο, όπως αυτό, όλα κρίνονται από τους εσωτερικούς συσχετισμούς. Και εκεί, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει τον πρώτο λόγο με ένα διαμορφωμένο λόμπι ανατολικοευρωπαίων και βορειοευρωπαίων.
“Δεν παραιτούμαι”, δηλώνει ο Ντάϊσελμπλουμ
Ο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ αρνείται να παραιτηθεί θεωρώντας πως η συγγνώμη -την οποία διατύπωσε όχι αρκετά καθαρά και με καθυστέρηση πολλών αν και αρχικώς επέμεινε στην αρχική του δήλωση- είναι αρκετή. Είναι χαρακτηριστική η γραπτή δήλωση που έστειλε στο Real.gr κατόπιν σχετικού ερωτήματος.
Σ αυτήν δηλώνει πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, διευκρινίζοντας εμφατικά, αφενός ότι οι δηλώσεις του παρεξηγήθηκαν από πολλούς, αφετέρου πως το βασικό μήνυμα που ήθελε να περάσει ήταν η αυστηρή τήρηση των κανόνων και πως αυτό είναι αναπόδραστο αν θέλουμε την ενότητα της ευρωζώνης.
Ωστόσο, αναφέρει ότι λυπάται αν κάποιοι προσεβλήθησαν από τις δηλώσεις του και παραδέχεται ότι η καλβινιστική αμεσότητα που χρησιμοποιεί δεν εκτιμάται από όλους.Ξεκαθαρίζει όμως, πως η δήλωσή του για τις «γυναίκες και τα ποτά» έγινε σε πρώτο πρόσωπο και αφορά τον ίδιο και μόνο προσωπικά.
Καταγγέλλει δε, πως επιχειρήθηκε η εσκεμμένη διαστρέβλωση των όσων είπε, από κάποιους που συνέδεσαν αυτήν τη φράση με μια άλλη φράση για την κατάσταση στο Βορρά και το Νότο της ΕΕ. Απέρριψε τέλος την ίδια την επιχειρούμενη διαίρεση Βορρά – Νότου στην ευρωζώνη, την οποία ο ίδιος, όπως λέει, δεν αναγνωρίζει.
Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Eurogroup απέστειλε την εξής γραπτή δήλωση:
“Σε συνέντευξή μου σε γερμανικό μέσα μαζικής ενημέρωσης, υπογράμμισα τη σημασία της αλληλεγγύης και της αμοιβαιότητας στο εσωτερικό της Ένωσης, όπου ο καθένας θα πρέπει να τηρεί τις συμφωνίες. Ασφαλώς όταν σε κάποιο σημείο που κάποιος χρειάζεται οικονομική στήριξη και όταν ζητά από τους άλλους για οικονομική βοήθεια.
Είναι όμως πολύ λυπηρό το γεγονός ότι επιχειρήθηκε μια σύνδεση μεταξύ μιας φράσης για τη Βόρειας και τη Νότιας Ευρώπης και την αρχής της αμοιβαιότητας.
Το μήνυμα ότι η αλληλεγγύη πηγαίνει χέρι-χέρι με σεβασμό συμφωνίες και προσκόλληση στους κανόνες, δεν ισχύει μόνο στο νότο, αλλά για όλες τις χώρες. Δεν ψάχνω στο παρελθόν, κυρίως προσβλέπω στο μέλλον. Αν θέλουμε στο μέλλον η νομισματική ένωση να μείνει ενωμένη και να την ενισχύσουμε, είναι σημαντικό ότι ο καθένας σέβεται τους κανόνες και δεσμεύσεις. Αυτή είναι η βασική αρχή. Λυπάμαι που το μήνυμά μου παρεξηγήθηκε και λυπάμαι που είχε αναδειχθεί ως αντιπαράθεση Βορρά εναντίον Νότου. Δεν βλέπω καμία διαίρεση Βορρά-Νότου ο ίδιος και σίγουρα όχι στο Eurogroup. Η αντίληψη είναι ότι ο καθένας έχει την ευθύνη να τηρήσουμε τους κανόνες μας και να κάνουμε μια προσπάθεια να παραμείνουμε στο πλαίσιο των συμφωνιών της ΕΕ. Όλοι πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια να κρατήσει την ΟΝΕ ενωμένη.
Σε σχέση με την πρόταση που αναφέρεται στο αλκοόλ και τις γυναίκες:
Η πρόταση που αναφέρεται στο αλκοόλ και τις γυναίκες ήταν για τον εαυτό μου. Είπα ότι δεν μπορώ να περιμένω ότι να ξοδεύω τα λεφτά μου με λάθος τρόπο και μετά να μπορώ να ζητάω οικονομική στήριξη.
Δεν έχω καμία πρόθεση να παραιτηθώ.
Λυπάμαι αν κάποιος έχει προσβληθεί από αυτήν την παρατήρηση. Ήταν άμεση και μπορεί έχει της ρίζες της στην αυστηρή ολλανδική, καλβινιστική κουλτούρα και την ολλανδική αμεσότητα. Καταλαβαίνω ότι αυτό δεν είναι πάντα πλήρως κατανοητό και δεν εκτιμάται αλλού στην Ευρώπη.
Το αντιλαμβάνομαι αυτό το δίδαγμα.
Την ίδια στιγμή, νομίζω ότι εκτιμάται από όλους το γεγονός ότι διατηρώ το δικό μου στυλ και αντιμετωπίζω όλους του υπουργούς με κάποια αυστηρότητα κα ναι πρέπει να είναι αυστηρός μερικές φορές. Και ναι, το στυλ μου είναι άμεσο και πάλι, και οι άνθρωποι το παρεξηγούν και λυπάμαι για αυτό.
Αλλά νομίζω ότι πρέπει να είμαστε σαφείς, για το μέλλον της νομισματικής ένωσης και του Eurogroup που όλοι πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και την τήρηση των κανόνων. Διαφορετικά, θα είναι πολύ δύσκολο να το κρατηθούμε ενωμένοι. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους λίγους, αλλά για όλους μας.
Πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και στο Νότο, έχουν κάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια. Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια μας θα πρέπει να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, ακόμη κι αν βιώνουμε μια οικονομική ανάκαμψη”.
Λεπτές ισορροπίες στις Βρυξέλλες
Ο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ γνωρίζει ότι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, του οποίου η θητεία, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα αρχίσει 1/1/2018, πιθανότατα θα είναι κεντροαριστερός, αφού η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά κατέχει τις τρεις προεδρίες της ΕΕ, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου.
Γνωρίζει, όμως, επίσης, ότι στον χώρο της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας δεν υπάρχουν, στην παρούσα φάση, πολλοί υπουργοί Οικονομίας, οι οποίοι να μπορούν, με αξιώσεις, να διεκδικήσουν την προεδρία της Ευρωζώνης. Ένας από αυτούς θα ήταν ο Ιταλός Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.
Όμως, η Ιταλία, με τον Ντράγκι στην ΕΚΤ, τον Ταγιάνι στην Ευρωβουλή και τη Μογκερίνι επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις για ακόμη ένα ηγετικό πόστο στην ΕΕ. Μία άλλη πιθανή υποψηφιότητα είναι αυτή του Σλοβάκου υπουργού Πέτερ Κάζιμιρ, ο οποίος παρόλο που δηλώνει σοσιαλιστής, συνήθως συντάσσεται με τον Β. Σόιμπλε. Με αυτά τα δεδομένα, πολλοί στη νότια Ευρώπη ενδέχεται να αναρωτηθούν αν τελικά είναι προτιμότερο να έχουν έναν συντηρητικό νοτιοευρωπαίο στην προεδρία του Eurogroup, αντί ενός κεντροαριστερού βορειοευρωπαίου.
Το Ιβηρικό λόμπι (Ισπανία- Πορτογαλία) είναι βέβαιο πως θα κινηθούν πιέζοντας για την παραίτηση του Ολλανδού πολιτικού, όχι απαραίτητα για να παραιτηθεί τώρα αλλά για να εξασφαλίσουν πως ακόμα και μετά την 1η/1/2018 νέος πρόεδρος του Eurogroup θα είναι ο Ισπανός Λούις ντε Γκίντος. Η Ιταλία θα συνεχίσει να ζητά την παραίτηση, διεκδικώντας “ανταλλάγματα”, ενώ και η Γαλλία θα βάλει το θέμα διακριτικά. Η Ελλάδα που είναι ίσως η πιο άμεσα θιγόμενη γνωρίζει πως δεν έχει την ισχύ να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση. ‘Αλλωστε με τον Γερούν Ντάϊσελμπλουμ έχει βρεθεί ένας κώδικας επικοινωνίας, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως είναι καλύτερο οι όποιες αλλαγές στους συσχετισμούς στις Βρυξέλλες να γίνουν μετά τις γερμανικές εκλογές.
Εάν, για παράδειγμα, ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε δεν είναι υπουργός Οικονομικών -κάτι που είναι και το πιθανότερο- και η νέα κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή δόση από…Μάρτιν Σουλτς, μπορεί ίσως να επιδιωχθούν νέες ισορροπίες κατάτι ευνοϊκότερες για την Ελλάδα.
Άλλωστε, όπως έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός, ο εκτεθειμένος Ντάϊσελμπλουμ (μετά τις δηλώσεις του), ηττημένος, μάλιστα, στις Ολλανδικές εκλογές, είναι ίσως “καλύτερος” από έναν νέο ισχυρό πρόεδρο. Κάποιοι μάλιστα θυμούνται ότι το 2015 ο Λουις ντε Γκίντος της κυβέρνησης Ραχόϊ ήταν αυτός που πρωταγωνιστούσε κατά της νέας, τότε, κυβέρνησης Τσίπρα…
Με πληροφορίες από το Real.gr