«Βόμβες» για την Ελλάδα εξαπέλυσε ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη. Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ δεν άρθρωσε ούτε μία λέξη αυτοκριτικής για την αλυσίδα λαθών του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα από το 2010 μέχρι σήμερα και επιτέθηκε κατά του ελληνικού πολιτικού συστήματος, αφήνοντας αιχμές ότι ακόμα και οι δρακόντειες μειώσεις μισθών που έγιναν τα επτά χρόνια των μνημονίων ήταν επιλογή των ελληνικών κυβερνήσεων επειδή δεν ήθελαν τις μεταρρυθμίσεις!
Μιλώντας σε ημερίδα στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο Τόμσεν άσκησε δριμεία κριτική για τον τρόπο εφαρμογής των προγραμμάτων βοήθειας από τις ελληνικές κυβερνήσεις.
Στην ομιλία του με θέμα «Η Ελλάδα και η Ζώνη του Ευρώ: Η προοπτική του ΔΝΤ» ο Δανός οικονομολόγος δεν θέλησε να αναφερθεί αναλυτικά στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, ωστόσο ξεκαθάρισε πως το Ταμείο ζητά κατά βάση από την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, εργασιακά και φορολογία και από τους Ευρωπαίους παρεμβάσεις που θα καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο.
Περιγράφοντας στους παρισταμένους στην εκδήλωση το πώς μπορούν να εξελιχτούν τα πράγματα είπε πως εάν ολοκληρωθεί, η αξιολόγηση το επόμενο βήμα θα έχει να κάνει με τη μείωση του χρέους. Στο θέμα δε αυτό δεν έκρυψε πως Ευρωπαίοι και ΔΝΤ βρίσκονται σε διαφωνία για το βάθος των παρεμβάσεων.
Ο Πόουλ Τόμσεν δεν έκρυψε την ανησυχία του για την εξέλιξη της ανεργίας στην Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας πως θα διατηρηθεί σε διψήφια νούμερα για πολλά χρόνια και θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα μετά από 21 χρόνια.
Σύμφωνα με τον Τόμσεν «το βάρος του προγράμματος δόθηκε υπέρμετρα στη μείωση των μισθών και όχι στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων».
Παράλληλα χαρακτήρισε «φοβερή» την αντίσταση που αντιμετωπίζουν οι δανειστές στην Ελλάδα για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Προέβλεψε ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα χρειαστεί τουλάχιστον 20 χρόνια για να επιστρέψει στα προ – κρίσης επίπεδα και εκτίμησε δε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ακόμα πολλά χρόνια βοήθειας από τους Ευρωπαίους εταίρους της.
Ο Τόμσεν είπε επίσης ότι η Ελλάδα για χρόνια απολάμβανε συντάξεις Γερμανίας, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι Έλληνες συνταξιούχοι στηρίζουν ολόκληρες οικογένειες.
Ο κ. Τόμσεν άσκησε κριτική στις ελληνικές κυβερνήσεις λέγοντας ότι από τις 16 αξιολογήσεις που έπρεπε να έχουν γίνει, υλοποιήθηκαν, τελικά, μόνο πέντε, και κάθε φορά μετά το τέλος μιας αξιολόγησης η κυβέρνηση αντιμετώπιζε πολιτική κρίση.