«Οι συναντήσεις με τον πρόεδρο είναι πάντα παραγωγικές, δημιουργικές και φιλικές» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη
«Συζητήσαμε για τη διεθνή κατάσταση, για τις αλλαγές που γίνονται στον κόσμο, για τις συναντήσεις που είχαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με την ηγεσία αυτής της χώρας, καθώς και για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων και πώς θα πορευτούμε» συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Η Ελλάδα επιθυμεί περισσότερο από κάθε άλλον την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά την συνάντηση του με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη.
Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν είναι δυνατό στο πλαίσιο αυτό να δικαιώνονται οι παραβάτες του διεθνούς δικαίου και εκείνοι, που νομίζουν ότι μπορεί να έχουν δικαιώματα σε τρίτες χώρες. «Δεν θα πρέπει να ονοματίσουμε ως λύση του Κυπριακού, κάτι το οποίο θα διατηρεί αυτό, που θέλουμε να λύσουμε, δηλαδή την παράνομη κατοχή», τόνισε ο Έλληνας υπουργός. Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι οι άνθρωποι της γενιάς του, οι άνθρωποι της σημερινής κυβέρνησης, όπως κι οι Κύπριοι, «ονειρευόμαστε να αποτελέσει στοιχείο της ζωής μας ότι συμβάλαμε να λυθεί το Κυπριακό ζήτημα με δίκαιο τρόπο, με μια λειτουργική και βιώσιμη λύση».
Συνάντηση Ν. Κοτζιά με τον Κύπριο ομόλογό του, Ι. Κασουλίδη
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τόνισε ότι είναι οπαδός του να διατηρείς τις συνομιλίες και τα κανάλια επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία ανοικτά.
Σε δηλώσεις του, μετά τις συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογο του, Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η διατήρηση των συνομιλιών είναι μια πολιτική, στην οποία συνέβαλε και ο ίδιος προσωπικά από τη δεκαετία του ’90, κατά την οποία συνεργάστηκε με τον Γιάννο Κρανιδιώτη για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. «Από εκείνη την εποχή είμαι οπαδός του να κρατάμε ανοικτό τον διάλογο», προσέθεσε. Η Τουρκία, ανέφερε, αυτή την εποχή έχει μια δυσκολία, διότι δεν συζητά, αλλά ορισμένες φορές φωνασκεί. Και φωνασκεί, σημείωσε, διότι, όπως αναλύσαμε στην Ελλάδα και είναι διεθνώς αποδεκτό, είναι μια νευρική δύναμη. «Ελπίζω να υπερβεί τα εσωτερικά της ζητήματα και τη νευρικότητά της και να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε έναν ουσιαστικό και ορθολογικό διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου και των πραγματικών δικαίων των κρατών», είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.