Υπέρ της πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες, του πρώην υπουργού Άμυνας, επί ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου για έξι υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, τάχθηκε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Αθανάσιος Δαβάκης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί σε αρένα η όλη διαδικασία.
Η πρόταση κατατέθηκε μετά από τις ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, σχετικά με την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας στρεφόμενης κατά του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην πρόταση.
«Η Νέα Δημοκρατία, στοχεύοντας στην ανοικοδόμηση της αλήθειας με τους πολίτες και στη διασφάλιση του κύρους των Ενόπλων Δυνάμεων, θα υπερψηφίσει την πρόταση για τη διερεύνηση των 6 υποθέσεων που αφορούν την υπουργία του κ. Γιάννου Παπαντωνίου. Προειδοποιεί όμως την κυβέρνηση ότι δεν θα της επιτρέψει να μετατρέψει σε αρένα την Επιτροπή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δαβάκης.
Παράλληλα, άφησε αιχμές τόσο για τη «πολύμηνη καθυστέρηση εξέτασης της υπόθεσης αυτής» όσο και για τη χρονική συγκυρία που επιλέγει να φέρει η κυβέρνηση την πρότασή της, την ίδια στιγμή που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης. «Η κυβέρνηση, όταν βλέπει σημαντική διαρροή των ψήφων της με τον ελληνικό λαό να ταλανίζεται από την πολιτική της, με βόμβες κρότου λάμψης προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις», σημείωσε και προσέθεσε: «Οι υπογραφές του κ. Παπαντωνίου, καθώς και πράξεις και παραλείψεις στελεχών που συγκροτούσαν την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δημιουργούν σκιές και πρέπει πράγματι να διερευνηθεί η υπόθεση αυτή, και όσοι διαχειρίστηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού.
Η Νέα Δημοκρατία με νηφαλιότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα προσέρχεται σε αυτή τη διαδικασία ζητώντας, όπως το κάνει διαχρονικά, να χυθεί άπλετο φως». Αιτιολογώντας τη στάση του κόμματός του, ο κ. Δαβάκης μίλησε για τέσσερις αρχές με τις οποίες προσεγγίζει την πρόταση: Την αρχή της διαφάνειας, που αποτελεί, όπως είπε, σημαντική προϋπόθεση νομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος, την προστασία του δημόσιου χρήματος, την προστασία του κύρους των Ενόπλων Δυνάμεων και της επιχειρησιακής τους ικανότητας, καθώς και την προστασία της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Όπως σημείωσε ο κ. Δαβάκης, από τις δικογραφίες που έχουν σταλεί στη Βουλή είναι εμφανές ότι είναι αναγκαία και χρειάζεται η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για αδικήματα, σε ό,τι αφορά τη σύναψη συμφωνιών για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ωστόσο, όπως είπε, οι ποινικές ευθύνες αποδίδονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα και για συγκεκριμένες πράξεις. «Είναι λυπηρό να παράγονται γενικεύσεις σε περίοδο με ιδιαίτερες εντάσεις και προβλήματα για τη χώρα» τόνισε, ενώ έκανε λόγο για ζοφερό σκηνικό που προσπαθεί η κυβέρνηση να στήσει. «Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της τη θετική μας ψήφο η οποία συνοδεύεται από την αμετάκλητη δέσμευσή μας για αυστηρή τήρηση των κανόνων και προστασία της Επιτροπής. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει η σημαντική αυτή διαδικασία να μετατραπεί σε εργαλείο επίλυσης πολιτικών διαφορών», κατέληξε ο κ. Δαβάκης τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να υπάρξει κοινό πόρισμα.
Υπέρ της πρότασης και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για επιχείρηση αντιπερισπασμού
Δηλώνοντας ότι το κόμμα του «θα υπερψηφίσει την πρόταση» και ταυτόχρονα κατηγορώντας την κυβέρνηση για «σκοπιμότητες και επιχείρηση αντιπερισπασμού μπροστά στα αδιέξοδα της διαπραγμάτευσης», εμφανίστηκε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θόδωρος Παπαθεοδώρου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τυχόν αδικήματα του πρώην υπουργού Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ο κ. Παπαθεοδώρου μίλησε για ανύπαρκτη στοιχειοθέτηση της πρότασης της συγκυβέρνησης με ασύνδετα, όπως είπε, μεταξύ τους δεδομένα, σημειώνοντας ότι «παράδειγμα είναι το καταπίστευμα στο εξωτερικό για την περίοδο που δεν ήταν υπουργός ο κ. Παπαντωνίου και δεν ασχολούνταν με τα εξοπλιστικά».
Μίλησε ακόμη για «ελαφρότητα αιτιολογίας επιχειρημάτων» και για «επικέντρωση μόνο στην περίοδο 2001-2004 χωρίς να βλέπει η κυβέρνηση εικόνα διαφθοράς σε άλλη περίοδο» και αναρωτήθηκε «πώς μπορεί να μιλά για συναφές αδίκημα, όταν έχει παραγραφεί το κύριο αδίκημα». Ο κ. Παπαθεοδώρου κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι «τελευταία υποδύεται πολλούς ρόλους και σήμερα εμφανίζεται ως αρχάγγελος της κάθαρσης» και επιτέθηκε συνολικά στη συγκυβέρνηση στην οποία καταλόγισε ότι «επιλέγει διαφάνεια «αλά κάρτ» και «εξεταστικές με διακριτική διαχείριση πολιτικών περιόδων». «
Η πρότασή σας εξυπηρετεί μια γενικευμένη επιχείρηση αντιπερισπασμού και επικοινωνιακής διαχείρισης του αδιεξόδου, στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνησή σας. Αυτή η τακτική τού επαναλαμβανόμενου πυροτεχνήματος πιο πιθανόν είναι να κάψει αυτόν που το ανάβει, παρά να οδηγήσει στην παραγωγή ενός φαντασμαγορικού θεάματος» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Θα υπερψηφίσουμε τη σύσταση Επιτροπής, όπως κάναμε για λόγους αρχής και για την Εξεταστική για τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων. Υπερψηφίζουμε γιατί εμείς πρώτοι είχαμε ζητήσει Εξεταστική για τις συνθήκες που οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία, από την είσοδό της στην ΟΝΕ μέχρι σήμερα, για να ελεγχθούν όλες οι κυβερνήσεις και να μάθουμε για τα εξοπλιστικά όλων των περιόδων». «Εμείς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, διεκδικούμε διαφάνεια παντού. Να έρθει η αλήθεια στο φως για όλα, χωρίς να βρίσκονται πρόσωπα στο απυρόβλητο, χωρίς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και μεθοδευμένες αποκαλύψεις. Εσείς μέσα από νομικούς υπερβατισμούς και υπερβατική αιτιολογία προσπαθείτε να παρουσιάσετε τη πρότασή σας, για να σπρώξετε τον πολιτικό χρόνο που πιέζει, προς το καλοκαίρι, όπου εκεί θα ανακαλύψει ο λαός τα επιτεύγματα των διαπραγματεύσεών σας» κατέληξε ο κ. Παπαθεοδώρου.
«Ναι» του ΚΚΕ για σύσταση επιτροπής
«Η φασιστική Χρυσή Αυγή δεν έχει καν το ηθικό ανάστημα να αναφέρεται στη δράση του Μπελογιάννη και του ΚΚΕ. Όταν αυτός πολεμούσε τους ναζί κατακτητές, αυτοί ήταν αυτοί που συνεργάστηκαν μαζί τους, φορούσαν κουκούλες και έστελναν αγωνιστές στο εκτελεστικό απόσπασμα. Δεν μπορούν ακόμα να χωνέψουν την ήττα του φασισμού από τον Κόκκινο Στρατό», υπογράμμισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, απαντώντας στην επίθεση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής νωρίτερα στην Ολομέλεια. Για την πρόταση συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής, ο Σάκης Βαρδαλής ανέφερε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «υπέρ» ωστόσο υπογράμμισε ότι λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα από παρόμοιες επιτροπές στο πρόσφατο παρελθόν. Ταυτόχρονα, ο βουλευτής του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιλέγει να καταθέσει αυτή την πρόταση τώρα γιατί θα λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά στη λαίλαπα των νέων μέτρων και για να καλύψει τα πραγματικά αίτια της καπιταλιστικής κρίσης. Στόχος είναι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «να πιστέψουν οι πολίτες ότι η οικονομική κρίση είναι συνέπεια κάποιων που τα φάγανε, που κάνανε ρεμούλες, που λαδώθηκαν και όχι ως αποτέλεσμα του καπιταλιστικού συστήματος και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης».
Για τις υποθέσεις που θα τεθούν στην έρευνα της προανακριτικής επιτροπής, ο κ. Βαρδαλής είπε ότι «δεν είναι παρά ένα απλό σύμπτωμα μιας πραγματικά σκανδαλώδους και διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα –και της σημερινής. Μιας πολιτικής που εδώ και δεκαετίες σημαίνει ότι οι προμήθειες πολεμικού υλικού για τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν εξυπηρετεί, όπως θα έπρεπε, αποκλειστικά και μόνο την υπεράσπιση των συνόρων, αλλά σε σημαντικό βαθμό είναι προσανατολισμένες στις απαιτήσεις που πηγάζουν από την ανάγκη υπηρέτησης των ΝΑΤΟϊκών σχεδίων». «Η Ελλάδα είναι 10η χώρα στις εξοπλιστικές δαπάνες», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι «μέσω των αντισταθμιστικών οι πολεμικές βιομηχανίες εξαγοράζουν, διαφθείρουν για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερα κέρδη και να είναι πιο ανταγωνιστικές από τους αντιπάλους τους». Ο Σάκης Βαρδαλής υπενθύμισε τις πάγιες θέσεις του ΚΚΕ και τις προτάσεις του για τον περιορισμό των φαινομένων της διαφθοράς, δηλαδή, την ονομαστικοποίηση των μετοχών των ανωνύμων εταιριών, την κατάργηση κάθε είδους απορρήτου (τραπεζικού, εταιρικού κ.λπ.), την απαγόρευση των λεγόμενων off shore εταιριών κ.λπ.