Η παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, σήμερα στον Σκάϊ, που εξέφρασε μεν τους φόβους του ότι “η ΔΕΗ ίσως πουληθεί όσο όσο”, ωστόσο άφησε να εννοηθεί πως θα υπακούσει στις συλλογικές αποφάσεις, δείχνει πως το Μέγαρο Μαξίμου και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης βρίσκουν ώρα με την ώρα φόρμουλα διαχείρισης του θέματος πώλησης μονάδων της ΔΕΗ ώστε να ξεμπλοκάρει η αξιολόγηση.
Η ξεκάθαρη αισιοδοξία, δε, από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που είχε χθες στη Βουλή πως “η συμφωνία είναι πιο κοντά απ΄ότι νομίζουν κάποιοι” και το μήνυμα της Κομισιόν ότι είναι εφικτή η συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου, αποτελούν σημάδια πως επέρχεται στο παρασκήνιο μια συμφωνία για το συγκεκριμένο θέμα.
Δημήτρης Τζανακόπουλος και Ρένα Σβίγγου ομονόησαν, χθες, στο ότι βασικό θέμα είναι ότι σε κάθε περίπτωση να προασπίσει το δημόσιο χαρακτήρα της η ΔΕΗ. Σε δεύτερο επίπεδο, όμως, φαίνεται πως θα αξιοποιηθεί η ευρωπαϊκή υποχρέωση για μείωση της δεσπόζουσας θέσης της στον λιγνίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του tovima.gr, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι το κομμάτι που θα αφορά τα ενεργειακά και θα έρθει μαζί με τη συμφωνία στη Βουλή να μιλάει γενικά και αόριστα για μείωση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στον λιγνίτη, δίχως αναφορά ή έστω εξειδίκευση σε πώληση μονάδων.
Αλλωστε το πόσες και ποιες μονάδες θα πωληθούν θα καθοριστεί από το market του προσεχούς Σεπτεμβρίου που θα κληθεί να διαπιστώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ το πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση θα μεταφερθεί τον Δεκέμβριο του 2017.
Ένα από τα πιθανά σενάρια προβλέπει ότι η πρώτη διερευνητική προσπάθεια πώλησης μονάδων θα αφορά μόνο στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Ωστόσο, λόγω του μεγάλου κόστους που έχουν οι λιγνιτικές μονάδες -τιμές αγοράς δικαιωμάτων ρύπων-, η προσπάθεια αυτή πιθανότατα θα αποβεί άκαρπη. Έτσι, δεν αποκλείεται, στη συνέχεια να ανοίξει και το θέμα πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων.
Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης απέφυγε για άλλη μια φορά, χθες, να αποκαλύψει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Δυτικής Μακεδονίας, με τους οποίους συναντήθηκε, το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους δανειστές, συνεχίζοντας το κρυφτούλι γύρω από την υπόθεση ΔΕΗ.
Αλλά και οι βουλευτές από την πλευρά τους, όπως προκύπτει από τις χλιαρές αντιδράσεις τους μετά τη συνάντηση, δεν φάνηκαν έτοιμοι να τραβήξουν το σκοινί στα άκρα.
Κάποιοι από τους βουλευτές Δ. Μακεδονίας με τους οποίους συνομίλησαν Τα Νέα απέφυγαν να απαντήσουν ως προς το τι θα πράξουν οι ίδιοι εάν η συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή θα μιλά για εκποίηση σταθμών.
Επικαλέστηκαν επίσης και αυτοί την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, την υποχρέωση της χώρας να προσαρμοστεί με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για μείωση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στους λιγνίτες, παραπέμποντας σε «εναλλακτικούς τρόπους», πέραν της πώλησης μονάδων, όπως ανενεργά ή υπολειτουργούντα ορυχεία σε Κοζάνη και Φλώρινα (Αχλάδα, Σέρβια) που έχει ή πρόκειται να παραχωρήσει το Δημόσιο σε ιδιώτες.
Τους εναλλακτικούς τρόπους περιέγραψε καλύτερα ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος επίσης συναντήθηκε με τον κ. Σταθάκη, προκειμένου να ενημερώσει τα αρμόδια όργανα του κόμματός του. Όπως αποκάλυψε, «μονάδες της ΔΕΗ θα μπορούν να διεκδικήσουν στους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν και εταιρείες του Δημοσίου».
Το επόμενο επεισόδιο του σίριαλ αναμένεται να παιχθεί την Παρασκευή στην Κοζάνη, όπου ο Γιώργος Σταθάκης θα παραστεί σε συνεδρίαση του Περιφειακού Συμβουλίου, θα περιοδεύσει σε σταθμούς της ΔΕΗ και σε ορυχεία, αλλά και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη ΓΕΝΟΠ, η οποία συγκροτεί το κύριο μέτωπο αντιδράσεων.
Ηδη οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ έχουν προαναγγείλει συλλαλητήριο για τις 7 Απριλίου στην περιοχή, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα επιφυλάξουν ιδιαίτερα «θερμή» υποδοχή στον υπουργό την Παρασκευή.
Πηγή: tovima.gr