Συνεχίζει τις επαφές του στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο οποίος συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ για το Διεθνές Εμπόριο, Κένεθ Χάιατ.
Ο Νίκος Παππάς ανέλυσε την πορεία των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι η χώρα γυρίζει σελίδα και είναι πλέον σε θέση να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους διεθνείς επενδυτές:
«Είναι χαρακτηριστικοί οι σημαντικοί ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφηκαν στο τέλος τους περασμένου έτους, η μείωση της ανεργίας κατά 4 μονάδες την τελευταία διετία, η δημιουργία 230.000 θέσεων εργασίας, καθώς και η υπεραπόδοση σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο για το 2016 εκτιμούμε ότι θα κλείσει κοντά στο 3% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 0,5%. Με αυτά ακριβώς τα δεδομένα, δεν υπάρχει καμία οικονομική λογική πίσω από την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Μόνο πολιτικές σκοπιμότητες» υπογράμμισε ο υπουργός.
Επίσης, ο κ. Παππάς επισήμανε τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει ο τομέας των δικτύων νέας γενιάς στην Ελλάδα και η δυνατότητα μόχλευσης των κονδυλίων ύψους 415 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα από τα κοινοτικά ταμεία, μέσω πιθανής συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ). Ο υπουργός ανέλυσε ακόμη τη νομοθεσία που ψηφίστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, η οποία μειώνει κατά 60-80% το κόστος εγκατάστασης των δικτύων.
Ο Νίκος Παππάς ανέπτυξε το στρατηγικό σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης ώστε η Ελλάδα να αξιοποιήσει τη μοναδική γεωπολιτική της θέση, ακριβώς επάνω στην πορεία του εμπορίου από την Ανατολή προς τη Δύση, νοτίως της αναπτυγμένης ευρωπαϊκής αγοράς των 750 εκατομμυρίων ανθρώπων και βορείως των χωρών της Αφρικής, οι οποίες θα αποτελέσουν αγορές με τεράστιες ανάγκες σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, όταν σταθεροποιηθούν: «Προκειμένου όμως να καταφέρει να αξιοποιήσει πλήρως αυτή τη θέση της, η Ελλάδα οφείλει σήμερα να αναβαθμιστεί σε αξιόπιστο κόμβο μεταφορών, ενέργειας, τηλεπικοινωνιών κ.λπ., με διεθνή εμβέλεια» σημείωσε.
Τέλος, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, υπογράμμισε τη σημασία που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στην ανάπτυξη των αγωγών ενέργειας, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στον συντονισμό των ενεργειών – μέσω του υπό σύσταση Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών – ώστε η Ελλάδα να αξιοποιήσει την τροχιακή της θέση, αλλά και να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις και τους φορείς που ήδη δραστηριοποιούνται στον τομέα.
Σημειώνεται, ότι τον υπουργό συνοδεύει στην επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας.