Πριν από δύο χρόνια το όνομα του Θεόδωρου Δουζόγλου δεν ήταν γνωστό, τουλάχιστον στον τουριστικό κύκλο. Αυτό πλέον δεν ισχύει. Ο ομογενής από τη Βενεζουέλα, γόνος επιχειρηματικής οικογένειας που δραστηριοποιείται στο χώρο των τροφίμων, αποκτά όλο και μεγαλύτερη παρουσία στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά, προχωρώντας στην απόκτηση μονάδων με κομβική θέση αφενός, με πολλές δυνατότητες ανάπτυξης αφετέρου.
Η σύγκρουση της Ν.Δ με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά ανέδειξε μεταξύ άλλων μία άγνωστη πλευρά της κινητικότητας που υπάρχει στο επίπεδο των επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ της Βενεζουέλας και της Ελλάδας. Ο υπουργός επισήμανε πως αρκετοί Έλληνες έχουν αναπτύξει δραστηριότητα στην μακρινή χώρα του Τσάβες και του Μαδούρο, ενώ εφοπλιστές διακινούν με τα τάνκερ τους πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα.
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Πριν λίγο καιρό είχε ανακοινωθεί πως ένας ομογενής επιχειρηματίας από το Καράκας εξαγόρασε το ιστορικό ξενοδοχείο Πεντελικό στην Κηφισιά. Τώρα γίνεται γνωστό πως ο Θεόδωρος Δουζόγλου βρίσκεται πίσω από μία αλυσίδα επενδυτικών κινήσεων με την εξαγορά και ανακαίνιση ξενοδοχείων και ιστορικών κτιρίων στην Αθήνα. Ο κ. Δουζόγλου ακολουθεί διακριτική επικοινωνιακή πολιτική και φαίνεται πως αρέσκεται να κλείνει συμφωνίες στο παρασκήνιο πριν αυτές ανακοινωθούν. Οι κινήσεις του αποκτούν μεγάλο ενδιαφέρον καθώς αργά αλλά σταθερά μετατρέπεται σε έναν σημαντικό επιχειρηματικό παίκτη που δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ.
Η αρχή έγινε την άνοιξη του 2015, όταν οι Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Βαρδή ανακοίνωσαν την μεταβίβαση, μέσω πλειστηριασμού, του ιστορικού ξενοδοχείου “Πεντελικόν” στο Κεφαλάρι Κηφισίας, του ομώνυμου κτήματος, όπως και των αντίστοιχων δύο σημάτων (“hotel Pentelikon”, “Κτήμα Πεντελικόν Catering Center”) σε σχήμα συμφερόντων του Θεόδωρου Δουζόγλου. Οι πληροφορίες θέλουν στο ίδιο σχήμα να συμμετέχει και ο Δ. Κούτρας, εκ των ιδρυτικών στελεχών του Άκτωρα. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε κομβικής σημασίας, κυρίως λόγω της ιστορικότητας του ξενοδοχείου, και αποτέλεσε την απαρχή της τοποθέτησης του ομογενούς επιχειρηματία στο χώρο των ξενοδοχείων.
Όπως αναφέρει σε παλαιότερο εκτενές ρεπορτάζ του το capital.gr, το ακίνητο πέρασε στον έλεγχο του επιχειρηματίας μέσω της Alpha Bank έναντι υποχρεώσεων ύψους 26 εκατ. ευρώ των προηγούμενων ιδιοκτητών του και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το ξενοδοχείο, έπειτα από ανακαίνιση, θα λειτουργήσει πριν την έναρξη της φετινής σεζόν, υπό τη διαχείριση πολυεθνικού ομίλου.
Η δεύτερη επενδυτική κίνηση δεν άργησε να έρθει. Το Μάιο του 2016, μέσω της εταιρείας Αστέρας 2020, ο επιχειρηματίας αποκτά το ξενοδοχείο Λητώ στη Μύκονο με τίμημα 16,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή με σημαντικό premium, συγκριτικά με το τίμημα εκκίνησης ύψους 10 εκατ. ευρώ από το ΤΑΙΠΕΔ. Για το ξενοδοχείο, δυναμικότητας 25 δωματίων και 48 κλινών είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον περισσότερα από 15 σχήματα στα οποία περιλαμβάνονταν μεγάλοι, εγχώριοι και ξένοι, παίκτες της αγοράς ακινήτων. Αν και η μονάδα κατασκευάστηκε το 1952, η αξία του είναι μεγάλη λόγω της προνομιακής του θέσης με θέα στο παλιό λιμάνι της Μυκόνου… σε ένα προορισμό εξαιρετικά δημοφιλή στο εξωτερικό με σταθερά αυξανόμενη ζήτηση.
Ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Δουζόγλου
Σήμερα ο επιχειρηματίας βρίσκεται ένα βήμα πριν την απόκτηση ακόμη δύο ακινήτων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι ο αγοραστής του ακινήτου του ΟΤΕ, στην πλατεία Κολοκοτρώνη και πιο συγκεκριμένα στην οδό Σταδίου 15 και Ανθιμου Γαζή, πλησίον του κτιρίου της Παλιάς Βουλής. Το νεοκλασικό, συνολικού εμβαδού 1.400 τ.μ. οικοδομήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’30, βάσει σχεδίων του σημαντικού αρχιτέκτονα του μεσοπολέμου Αναστασίου Μεταξά, και μια από τις προτεινόμενες χρήσεις των κτιρίων είναι και αυτή για τη λειτουργία ξενοδοχείου.
Έτσι ο επιχειρηματίας τοποθετείται ενεργά και στην αγορά του κέντρου της Αθήνας, το οποίο τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στον πυρήνα των ξενοδοχειακών επενδύσεων, με σημαντικότερες το άνοιγμα του ξενοδοχείου Wyndham Grand Athens στην πλατεία Καραΐσκάκη, του Athens Tiare Hotel στην Ομόνοια, την κατασκευή του Electra Metropolis στο Σύνταγμα, τη συμφωνία της Marriott για το ξενοδοχείο Metropolitan, ενώ επίκεινται ο πλειστηριασμός για το Athens Ledra και ο διαγωνισμός για το Esperia στη Σταδίου.
Και η περιοχή του Πειραιά φαίνεται όμως να κέντρισε την προσοχή του Θ. Δουζόγλου. Ο ίδιος φέρεται πρόσφατα να εξαγόρασε το ξενοδοχείο Mistral, τριών αστέρων και δυναμικότητας 74 δωματίων, στην περιοχή της Καστέλας, έναντι 6 εκατ. ευρώ. Οι πληροφορίες θέλουν τη συνολική επένδυση, συμπεριλαμβανομένων και των εργασιών ανακαίνισης, να ανέρχεται περίπου στα 12 εκατ. ευρώ.
Ούτε η επιλογή του Πειραιά είναι τυχαία. Ο κινεζικός κολοσσός της Cosco, μετά και τα εγκαίνια της νέας προβλήτας κρουαζιέρας Αγίου Νικολάου, δείχνει να προσανατολίζεται στη δημιουργία ξενοδοχείου στη χερσαία λιμενική ζώνη στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των επιβατών κρουαζιέρας ενώ “θέση” στο λιμάνι έχει λάβει και η Dimand, υλοποιώντας την πρώτη φάση ενός από τα μεγαλύτερα προγράμματα ανάπλασης με συμμέτοχο την εισηγμένη Grivalia ΑΕΕΑΠ στα παλιά κτίρια της Παπαστράτος.
Ποια είναι η οικογένεια Δουζόγλου
Ενα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τους ομογενείς που διαπρέπουν επιχειρηματικά σε μια χώρα η οποία κυριαρχείται από τον τσαβισμό και σε μια κλειστή αγορά η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και σίγουρα δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για επιχειρηματική δράση, ιδίως από ξένους. Ακόμα και στον Τύπο της Βενεζουέλας δεν υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα για τους Δουζόγλου. Ενα από τα ρεπορτάζ όπου εντοπίζεται το όνομά τους, αφορά έναν γάμος το 2009 του Διογένη Δουζόγλου με την δικηγόρο Ζορζέτ Κορονάδο Βαγκόγκνι που «πραγματοποιήθηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια» στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Φλόριντα της Βενεζουέλας παρουσία και του Θεόδωρου Δουζόγλου.
Η οικογένεια του Θεόδωρου Δουζόγλου έχει καταγωγή από τη Ρουμανία. Πριν από 50 χρόνια τα μέλη της μετανάστευσαν στη Βενεζουέλα.
Επίσης, ο Τύπος της χώρας είχε και αφιερώματα στον πατριάρχη της οικογένειας Διογένη Δουζόγλου-Αντωνιάδη, όταν πέθανε το 2005. Τέλος, η Νταϊάνα Κριστίνα Δουζόγλου, αδελφή του νεότερου Διογένη, που σπούδασε και έζησε ένα διάστημα στη Βοστόνη, έχει το δικό της μπλογκ -πολιτικού περιεχομένου- το οποίο και αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση, συχνά με «πύρινα» άρθρα.
Ωστόσο, η μυστηριώδης αυτή οικογένεια των επιχειρηματιών, η οποία σημειωτέον δεν έχει κάνει ποτέ ενεργή την παρουσία της στην ελληνική αγορά, φαίνεται ότι τα κατάφερε και τώρα εμφανίζεται έτοιμη να επεκταθεί.
Πάντως, πριν από μια 15ετία, το 2001, είχε προκαλέσει έκπληξη το γεγονός ότι στο κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα στην οδό Μιχαλακοπούλου, ξεκίνησε η ανέγερση ενός αγάλματος. Ηταν η προτομή του Φρανσίσκο ντε Μιράντα (1750 -1816) ο οποίος αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας από το ισπανικό στέμμα. Ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι χορηγοί ήταν Ελληνες, και μάλιστα οι αδερφοί Δουζόγλου, μαζί με την Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας. Οι παντελώς άγνωστοι στην Ελλάδα, αλλά ιδιαίτερα γνωστοί επιχειρηματίες στη Βενεζουέλα, αδελφοί Δουζόγλου δραστηριοποιούνται στη Νότια Αμερική με εταιρείες στον χώρο του εμπορίου ενώ έχουν κάνει ανοίγματα και στον ξενοδοχειακό κλάδο. Η καταγωγή τους είναι από τη Ρουμανία καθώς εκεί γεννήθηκαν αλλά η οικογένεια μετανάστευσε πριν από 50 και πλέον χρόνια στη Βενεζουέλα όπου και πρόκοψε.
Η Νταϊάνα Κριστίνα Δουζόγλου, αδελφή του νεότερου Διογένη.
Στο Καράκας βρίσκεται η εταιρεία Indian Especieras Company Limited, η οποία σύμφωνα με τις λιγοστές πληροφορίες που δίνονται σε ιστοσελίδες από τη Βενεζουέλα, ιδρύθηκε το 1955 από τον Διογένη Δουζόγλου-Αντωνιάδη με κύριο στόχο την κατασκευή και συσκευασία ειδών όπως σάλτσες και τσάι, καθώς και την αγορά και την πώληση των άλλων εγχώριων και εισαγόμενων αγαθών. Πριν από μια δεκαετία, ο «πατριάρχης» της οικογένειας μοίρασε τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων στα παιδιά του.
Ο Διογένης Δουζόγλου με τη δικηγόρο Ζορζέτ Κορονάδο Βαγκόγκνι. Ο γάμος τους πραγματοποιήθηκε στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Φλόριντα της Βενεζουέλας.
Ο Διογένης Δουζόγλου-Αντωνιάδης υπήρξε δραστήριο μέλος της ελληνικής κοινότητας, ιδρυτής της Ορθόδοξης Κοινότητας της Βενεζουέλας, ακούραστος σε ό,τι αφορούσε τη διατήρηση του ελληνικού στοιχείου μεταξύ των ομογενών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια σκεφτόταν τον τελευταίο καιρό να διευρύνει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και στην Ελλάδα, με το «Πεντελικόν» να φαντάζει ως ιδανική ευκαιρία.
Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα οδηγούν τους επιτυχημένους ομογενείς με την ισχυρή κεφαλαιακή βάση να επενδύσουν στον ξενοδοχειακό κλάδο.
Ωστόσο, η αχλύς του μυστηρίου που κρύβει η κίνηση της οικογένειας Δουζόγλου να μπει στην ελληνική αγορά θα φουντώνει μέχρις ότου φανερωθούν οι πραγματικές προθέσεις τους για το «Πεντελικόν». Εχουν σκοπό να ανοίξουν ξανά το ξενοδοχείο; Ποια είναι η κεφαλαιακή τους δυνατότητα και ποια η πείρα που έχουν από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις; Θα λειτουργήσει με την ονομασία «Πεντελικόν»; Αγόρασαν τόσο το ακίνητο όσο και την επωνυμία; Και γιατί οδηγήθηκαν στο ξαφνικό λουκέτο προκαλώντας ζημιά στο όνομα της επιχείρησης; Είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που θα πρέπει σύντομα να απαντηθούν.
Οι αδελφοί Δουζόγλου χρηματοδότησαν την κατασκευή της προτομής του Βενεζουελανού αγωνιστή Φρανσίσκο ντε Μιράντα στην οδό Μιχαλακοπούλου.
Η ανακαίνιση-εξπρές και οι επαφές με τους 120 εργαζομένους
Το ξενοδοχείο-κόσμημα με ιστορία 88 ετών, παρά τα οικονομικά προβλήματα των τελευταίων ετών, παραμένει ένα εντυπωσιακό κτίριο το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν προδίδει την κατάσταση που επικρατούσε. Η πλήρης ανακαίνιση που είχε γίνει από το 2002 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με μια επένδυση άνω των 17 εκατ. ευρώ, είχε καταστήσει το «Πεντελικόν» συνώνυμο της πολυτέλειας και της αριστοκρατίας.
Τίποτε δεν προμήνυε τα όσα θα συνέβαιναν τα επόμενα χρόνια όταν και η οικονομική κρίση θα έπληττε τον ιδιοκτήτη Χ. Βάρδη, ομογενή από την Αυστραλία, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα και ανέλαβε να αναστήσει το ξενοδοχείο. Τα τελευταία πέντε χρόνια η ιδιοκτήτρια εταιρεία έκανε αγωνιώδεις προσπάθειες να κρατήσει ζωντανή την επιχείρηση, ωστόσο, τα χρέη «γονάτισαν» το ξενοδοχειακό συγκρότημα με τα 4 νεοκλασικά κτίσματα, μέσα στον κατάφυτο κήπο των 3.500 τ.μ. Οι Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Βάρδη βρήκαν τον δρόμο για το άρθρο 99 και έκτοτε ξεκίνησε η μεγάλη περιπέτεια.
Και ενώ οι εργαζόμενοι αλλά και όσοι ασχολούνται με τον ξενοδοχειακό κλάδο περίμεναν μέχρι τη Δευτέρα την «ανάσταση» του ξενοδοχείου, μετά την εξεύρεση νέου ιδιοκτήτη, ήρθε το ξαφνικό λουκέτο και η εκδίωξη των τουριστών, ένα γεγονός που αποτελεί «μαύρη σελίδα» στην υπέρλαμπρη ιστορία του «Πεντελικόν».
Η πλευρά Βάρδη υποστηρίζει ότι είχε έρθει σε συνεννόηση με τον νέο ιδιοκτήτη για την απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησεις, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάβασης. Αφήνει, όμως, να εννοηθεί ότι υπήρξε ασυμφωνία χαρακτήρων και ότι το ξενοδοχείο θα λειτουργήσει σε άλλο χώρο, εκτός της Κηφισιάς και του νεοκλασικού κτιρίου.
Φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά λένε ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ του Χ. Βάρδη και του νέου ιδιοκτήτη Θ. Δουζόγλου για να μην κλείσει το ξενοδοχείο ούτε λεπτό και να συνεχίσει να λειτουργεί με το ίδιο μάνατζμεντ, ωστόσο, η πλευρά του ομογενούς φέρεται να άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να κάνει «έξωση» στον παλαιό ιδιοκτήτη. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πώληση αφορά μόνο το ακίνητο που φιλοξενεί το ξενοδοχείο, ενώ η επιχείρηση και το brand «Πεντελικόν» εξακολουθούν να ανήκουν στους παλαιούς μετόχους.
Πηγή: capital.gr, eirinika.gr