Τα ελλείμματα του ευρωπαϊκού Νότου είναι τα υπερβολικά πλεονάσματα, έξω από τους κανόνες, κάποιων άλλων χωρών, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου των χωρών του Νότου, ζητώντας «να τηρούν όλοι τους κανόνες».
Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας είπε: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ισπανό πρωθυπουργό για τη φιλοξενία σε μία πρωτοβουλία σημαντική για την πορεία του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης και την παρουσία του Νότου στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα στην κοινή συνέντευξη Τύπου των ηγετών του Ευρωπαϊκού Νότου.
«Σήμερα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε για το μέλλον αλλά και για το παρόν της Ευρώπης του Νότου. Είμαστε όλοι χώρες του ευρωπαϊκού νότου και όλοι διατηρούμε την πίστη μας στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Οι σημερινές μας συνομιλίες αποτυπώνουν την κοινή μας βούληση για την οικοδόμηση μιας αναπτυξιακής και ουσιαστικής Ευρώπης με ένα ευρωπαϊκό πυλώνα» ανέφερε.
«Η Ελλάδα έχει καταφέρει το τελευταίο διάστημα εξαιρετικές επιδόσεις στην ελληνική οικονομία.Έχουμε καταφέρει από το 20016 να πιάσουμε τους στόχους για το ‘18 Τώρα είναι η ώρα να υπάρξει οριστική λύση για το πρόβλημα της Ελλάδος. Και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν τα βήματα για τα μεσοπρόθεσμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και τα μεσοπρόθεσμα για την απομείωση του χρέους» ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.
«Πιστεύω ότι τελειώνοντας τη β’ αξιολόγηση ανοίγει η δυνατότητα να θέσουμε επί τάπητος οι χώρες του νότου μια σειρά από ζητήματα. Το αίτημα για τη να ανάγκη να περιορίσουμε την αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη. Χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό ομόλογο. Χρειάζεται ισχυρό προϋπολογισμό σημαίνει ευρωπαϊκά προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας. Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε για την προσφυγική κρίση για τις εξελίξεις στη Συρία και για το Κυπριακό. Για τη Συρία έχουμε όλοι ιδιαίτερο ενδιαφέρον, οι χώρες του νότου. Πρέπει να αναλάβει η ευρωπαϊκή ένωση πρωτοβουλίες για την ειρήνευση στην περιοχή. Ο νότος της Ευρώπης μπόλιασε την ευρωπαϊκή σκέψη για το παρόν και για το μέλλον της. Ο Θερβάντες που πολέμησε στη χώρα μου στη ναυμαχία της Ναυπάκτου που είχε πει ότι «αυτό που είναι παράλογο είναι να βλέπεις των κόσμο έτσι όπως είναι και ότι όπως θα έπρεπε να είναι. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε την Ευρώπη όπως θα έπρεπε να είναι», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός
Ολάντ: Πρέπει να υπάρξει κατάληξη στη β’ αξιολόγηση
Εντυπωσιακά χαρακτήρισε τα επιτεύγματα της Ελλάδας ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, συμπληρώνοντας ότι πρέπει τώρα να υπάρξει μια κατάληξη, σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Κατά την κοινή συνέντευξη μετά από το πέρας της Συνόδου των χωρών του Νότου στη Μαδρίτη, ο κ. Ολάντ χαρακτήρισε προτεραιότητα την πολιτική επενδύσεων για την Ελλάδα.
Ο κ. Ολάντ σημείωσε ότι οι χώρες του Νότου μπόρεσαν να ανακάμψουν παρά τις δυσκολίες, ενώ τόνισε ότι οι ηγέτες των χωρών τους αναφέρθηκαν στο Brexit αλλά και σε ζητήματα ασφάλειας και τρομοκρατίας.
Όπως είπε, πρέπει να υπάρξει απάντηση στη χρήση χημικών στη Συρία. «Ηρθε απάντηση από τις ΗΠΑ την οποία κατανοήσαμε», πρόσθεσε.
Οι χώρες του Νότου διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στο διάλογο για την Ευρώπη
Νωρίτερα με ανάρτηση του στο Twitter, μετά την οικογενειακή φωτογραφία, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε για τη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου ότι πρόκειται για “μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε στην Αθήνα, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης”. Γενική θέση της Αθήνας είναι ότι αυτό το φόρουμ διαλόγου που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού, πλέον καθιερώνεται και αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά, καθώς η σημερινή είναι η τρίτη κατά σειρά Σύνοδος και η τέταρτη ήδη έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στη Λευκωσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, και όπως έχει δημοσιεύσει από χτες το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβαση του θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες του Νότου να προτείνουν στην ΕΕ να αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο ως προς το Συριακό. Η ελληνική πλευρά θεωρεί επιπλέον ότι η ύπαρξη ενός πλαισίου ειρήνης και σταθερότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και σταθερότητας.