Άρον άρον φέρνει τροπολογία η κυβέρνηση για να επιλύσει το σοβαρό πρόβλημα που ανέκυψε από το πρόστιμο – μαμούθ που “φόρτωσε” η ελληνική γραφειοκρατία στη ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη. Η υπόθεση ξέσπασε πριν μερικές ημέρες όταν το Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής επικύρωσε πρόστιμα και προσαυξήσεις ύψους 38,2 εκατ. ευρώ που έχουν βεβαιωθεί από το Τελωνείο της Ξάνθης .
Η υπόθεση αφορά σε για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές που έγιναν το 2009, με την εταιρεία να κρίνεται συνυπεύθυνη. Όπως είναι προφανές η εταιρεία όχι μόνο δεν ανήκε στον Ιβάν Σαββίδη το 2009 αλλά ήταν υπό τον έλεγχο της τότε… ΑΤΕ. Το αστρονομικό ποσό των 38,2 εκατ. ευρώ προκύπτει από πρόσθετους φόρους, τέλη και προσαυξήσεις.
Μάλιστα, η πλευρά Σαββίδη εμφανίζεται να μην γνώριζε την συγκεκριμένη υπόθεση όταν το 2013 αγόραζε την ΣΕΚΑΠ για ποσό 5 εκατ. ευρώ και πλέον καλείται να διαχειριστεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Να υπενθυμιστεί πως από το 2013 η συνολική επένδυση Σαββίδη για την ανάπτυξη της επιχείρησης ανήλθε στα 35 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενης και της επένδυσης του νέου εξοπλισμού, που κόστισε περίπου 4,2 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, το ύψος του προστίμου ξεπερνά τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας και επί της ουσίας την θέτει σε άμεσο κίνδυνο.
Οι πληροφορίες θέλουν τον ομογενή επιχειρηματία (που έχει επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια στη χώρα: Μακεδονία Παλλάς, Σουρωτή κ.ά, ενώ ενδιαφέρεται να εισέλθει και στον χώρο των μίντια) να είναι εξοργισμένος και απογοητευμένος από την απόφαση του πρωτοδικείου.
Χθες, εξάλλου, ανοίχθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές του για τον ΟΛΘ, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται αυτή των Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Belterra Investments LTD (όμιλος Ιβάν Σαββίδη) and Terminal Link SAS (CMA CGM, Γαλλία), που συνεχίζει και στον δεύτερο γύρο.
Δεδομένου, μάλιστα, ότι τα φυσικά πρόσωπα της τότε διοίκησης της Αγροτικής Τράπεζας δεν έχουν υποστεί την παραμικρή κύρωση για όσα συνέβησαν και προκάλεσαν το θηριώδες πρόστιμο, είναι, όντως, κραυγαλέα άδικο να επωμισθεί το βάρος ο μετέπειτα ιδιοκτήτης, όταν μάλιστα ο βασικός λόγος που αγόρασε την εταιρεία ήταν η εγγύηση που έλαβε από το κράτος ότι είναι “καθαρή βαρών”.
Οι πληροφορίες, πάντως, θέλουν την κυβέρνηση να προωθεί άμεσα σχετική τροπολογία που να απαλλάσσει τη ΣΕΚΑΠ από το πρόστιμο της πρώην ΑΤΕ. Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν, μάλιστα, πως το αρμόδιο υπουργείο είχε προσπαθήσει να φέρει την τροπολογία και πριν λίγο καιρό αλλά συνάντησε άρνηση από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Κι αυτό διότι θεωρήθηκε “χαριστική” υπέρ του Ιβάν Σαββίδη, δεδομένου ότι κάποιοι στα κόμματα της αντιπολίτευσης συνδέουν τον επιχειρηματία με σχέδια στον χώρο των μέσων ενημέρωσης.
Τώρα, ωστόσο, φαίνεται να έχουν πεισθεί πως μία αποχώρηση του συγκεκριμένου επιχειρηματία θα αποτελούσε αρνητικό σήμα για επενδυτές Έλληνες και ξένους που επιθυμούν να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα.