Απέρριψε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί αξιοποίησης της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία σαν επικοινωνιακό εργαλείο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, λέγοντας πως η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πολιτικού σχεδίου της κυβέρνηση για την «ηθικοποίηση» του συστήματος Υγείας.
Δεν είναι εργαλειακή η χρήση της διαφθοράς, ούτε μας ενδιαφέρει η σκανδαλολογία, μας ενδιαφέρουν τα μέτρα εφαρμοσμένης πολιτικής, για να πείσουμε τους πολίτες ότι αυτή η περίοδος έκλεισε οριστικά ότι υπάρχουν μηχανισμοί και θεσμοί, που εγγυώνται από δω και πέρα την χρηστή διαχείριση των λιγοστών πόρων που έχει αυτή την περίοδο η πατρίδα μας, ανέφερε.
Πρόσθεσε πως «κάνουμε αυτή την συζήτηση, επειδή η ηθικοποίηση του συστήματος Υγείας είναι στοιχείο ενός ευρύτερου πολιτικού σχεδίου, που θέλει καθολική κάλυψη των πολιτών, προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη, αναδιοργάνωση του ΕΣΥ με επίκεντρο την πρωτοβάθμια φροντίδα, εξυγίανση στον τομέα των φαρμάκων και των προμηθειών και κυρίως σεβασμό στα δικαιώματα των ανθρώπων».
Παράλληλα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει να δώσει ένα σήμα στην κοινωνία ότι δεν υπάρχει «ομερτά» και συγκάλυψη, ότι δεν έχει κανένα λόγο να δίνει την αίσθηση ότι παρέχει ασυλία σε απαράδεκτες συμπεριφορές του παρελθόντος.
Όπως είπε ο κ. Ξανθός, έχει εκτιμηθεί η επίπτωση αυτής της περιόδου ασυδοσίας, έλλειψης μηχανισμών ελέγχου, προκλητής σπατάλης, διαφθοράς, συναλλαγής με συμφέροντα και φυσικά εκμετάλλευσης των αρρώστων και με οικονομικούς όρους. «Θα κάνουμε αυτή την προσπάθεια για να θωρακίσουμε το σύστημα, να εντοπίσουμε τους μηχανισμούς που μπορούσαν να παρεμβαίνουν στην νομοθέτηση, να επηρεάζουν τις πολιτικές επιλογές, να εξυπηρετούν συμφέροντα» πρόσθεσε.
Επίσης, ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αυτοσυγκράτηση, χαμηλούς τόνους και όχι λεονταρισμούς, καθώς και να επιδειχθεί ωριμότητα για την προστασία κυρίως της κοινωνίας, αλλά και του πολιτικού κόσμου και της δημόσιας ζωής.
Πολάκης: Κάποιοι να κοιμούνται ανήσυχοι
«Όταν ο ελληνικός λαός, μετά από 20 χρόνια σας εμπιστευθεί ξανά, να μας ελέγξετε εσείς», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, με αφορμή το αίτημα της αντιπολίτευσης περιληφθεί στην Εξεταστική για την Υγεία και η περίοδος διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ σημείωσε ότι «κάποιοι να κοιμούνται ανήσυχοι», καθώς θα ελεγχθεί η διαδρομή του «μαύρου» χρήματος.
Όπως ανέφερε μιλώντας στη Βουλή, το «μαύρο» χρήμα ανέρχεται σε 85 δισ. ευρώ, ενώ έκανε λόγο για υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, αναλώσιμων και ορθοπεδικών υλικών, που έγιναν, όπως είπε, με τις ευλογίες ενός κατεστημένου που κυβέρνησε την Ελλάδα 40 χρόνια.
Σημείωσε ότι από το 1991 έως 2010 δόθηκαν για δημόσια και ιδιωτική δαπάνη στον χώρο της υγείας, περίπου 265 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 60% δημόσια και 40% ιδιωτική. «Τα 45 δισ. από την δημόσια δαπάνη και τα 40 δισ. από την ιδιωτική, ήταν “μαύρο” χρήμα», πρόσθεσε.
Σχετικά με την φαρμακευτική δαπάνη, ανέφερε ότι από 1,9 δισ. ευρώ το 2001, έφτασε τα 5,4 δισ. το 2009. «Τόσο πολύ αρρωστήσαμε, τόσο πολύ αυξήθηκαν οι τιμές;» αναρωτήθηκε.
Ο κ. Πολάκης χαρακτήρισε το ΚΕΕΛΠΝΟ «μαυσωλείο διαφθοράς» ενώ μίλησε και για παράνομες προσλήψεις από υπουργούς Υγείας.
Απαντώντας στο επιχείρημα της αντιπολίτευσης, γιατί στην εξεταστική δεν περιλαμβάνονται και τα δύο τελευταία χρόνια, είπε: πως «όταν ο ελληνικός λαός, μετά από 20 χρόνια σας εμπιστευθεί ξανά, να μας ελέγξετε εσείς».
Κόντρα Κουρουμπλή Δένδια
Αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Δένδια με αφορμή τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης για μη τιμολόγηση φαρμάκων επί ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα το 2015, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά το Δημόσιο και να ευνοηθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες.
Διαψεύδοντας ότι δεν έγινε τιμολόγηση των φαρμάκων όταν ήταν υπουργός Υγείας, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε πως η τιμολόγηση καθυστέρησε λίγο αφού η τρόικα ζήτησε να καταργήσουμε το όριο προστασίας των 12 ευρώ, αλλά έγινε, υπήρξε υπουργική απόφαση. «Πού βλέπετε τη σκοπιμότητα; Στις 20 Αυγούστου ελέγχθηκε η υπουργική απόφαση. Αν νομίζετε ότι υπάρχει κενό στείλτε το στον εισαγγελέα και να παραιτηθώ από την ασυλία. Αλλά να είμαστε σοβαροί, δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ευθύνες» πρόσθεσε.
Παράλληλα, απαντώντας στη θέση της Ν.Δ. ότι εξαιρέθηκε από τη διερεύνηση η περίοδος κατά την οποία διετέλεσε Γ.Γ. Πρόνοιας, τόνισε ότι δεν ήταν Γραμματέας Υγείας, αλλά Γραμματέας Πρόνοιας και προφανώς όσοι υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη άποψη δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί το υπουργείο Υγείας. Όπως είπε, αν είχε ερωτηθεί για την περίοδο που πρέπει να διερευνηθεί θα είχε δεχτεί να ερευνηθεί το διάστημα της θητείας του στη Γραμματεία Πρόνοιας, «γιατί πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει πού πήγαν τα εκατομμύρια που συγκέντρωσε το Σωματείο Αλληλεγγύης της αείμνηστης μητέρας του για το Μαρίκειο. Αφού θέλουν ανταρτοπόλεμο να ξέρουν ότι εγώ είμαι από μια περιοχή του ιστορικού Βάλτου που ξέρουμε καλά τι σημαίνει ανταρτοπόλεμος».
Ο υπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ακόμη ότι κανένας Έλληνας δεν αμφισβητεί ότι στην Υγεία έγιναν τα μεγάλα πάρτι, με τις υπερτιμολογήσεις από το 2007 και μετά, «τις οποίες νομιμοποίησε δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ τον Ιούλιο του 2010 και όταν δήλωσα ότι δε θα ψηφίσω με αντικατέστησε το κόμμα μου».
Είπε επίσης ότι υπάρχουν τεράστιες ποσότητες φαρμάκων αδιάθετες στις αποθήκες του Υπουργείου Υγείας, τα οποία αγοράστηκαν χωρίς την πρόβλεψη να επιστραφούν όταν θα πλησίαζε η λήξη τους και γι αυτό υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να ερευνηθεί αν οι πολυεθνικές των φαρμάκων επέστρεψαν ποτέ χρήματα στα Ταμεία για τις αγορές των φαρμάκων όπως προέβλεπε ο νόμος του 2006.
Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας προκάλεσε τον υπουργό να ξεκαθαρίσει μετά από τα όσα είπε αν θα ψηφίσει να γίνει έρευνα το 1996, αφού επιθυμεί απαντήσεις για το Σωματείο της Μαρίκας Μητσοτάκη, αλλά και για την περίοδο του 2015- 2017, ώστε να αποδειχθεί ότι έγινε τιμολόγηση φαρμάκων, όπως υποστηρίζει ο ίδιος.
«Τι έγινε αυτό το Δελτίο Τιμών που λέτε κύριε υπουργέ; Γιατί εμείς πρώτη φορά το ακούμε αυτό. Γιατί αν υπήρξε το Δελτίο και παρά ταύτα ο επόμενος υπουργός, δεν έκανε κάτι, τότε έχει εκείνος ευθύνες. Αν δεν υπήρξε, όμως, έχει ο υπουργός που δεν το εξέδωσε. Δεν υπάρχει όμως καμία πιθανότητα να μην υπάρχουν καθόλου ευθύνες» κατέληξε ο κ. Δένδιας.