Το Συμβούλιο της Ευρώπης παίρνει θέση ενάντια στη σύλληψη του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη και τη μήνυση Στουρνάρα, αφήνοντας έκθετο τον Έλληνα τραπεζίτη.
Στην σύλληψη του Κώστα Βαξεβάνη αναφέρεται σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του, τo Συμβούλιο της Ευρώπης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Ο Έλληνας δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης κρατήθηκε από την αστυνομία με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης μετά την εθελούσια άφιξή του στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας στην Αθήνα, στις 10 Απριλίου 2017.
Ο εισαγγελέας διέταξε αργότερα την αποφυλάκισή του δημοσιογράφου, εν αναμονή και της προκαταρκτικής έρευνας.
Οι κατηγορίες αφορούν ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento, που δημοσιεύθηκε στις 9 Απριλίου 2017, και ισχυρίζεται ότι η Σταυρούλα Νικολοπούλου-Στουρνάρα, σύζυγος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, εκμεταλλεύτηκε το αξίωμα του συζύγου της, εξασφαλίζοντας δημόσια χρηματοδότηση για τη διοργάνωση ιατρικών συνεδρίων χωρίς να περάσει από δημόσιο διαγωνισμό.
Το ρεπορτάζ εγείρει επίσης ερωτηματικά, σχετικά με τις διασυνδέσεις της Νικολοπούλου-Στουρνάρα με τη φαρμακευτική βιομηχανία, καθώς και τη συμμετοχή του συζύγου της, Γιάννη Στουρνάρα, στα συνέδρια.
Η Νικολοπούλου-Στουρνάρα, το σπίτι της οποίας ερευνήθηκε από τις αρχές το περασμένο έτος για πιθανή δωροδοκία στην οποία εμπλέκεται το ΚΕΕΛΠΝΟ, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της εφημερίδας και υπέβαλε μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του Κώστα Βαξεβάνη.
Τον Μάρτιο του 2015, δικαστήριο καταδίκασε τον δημοσιογράφο Βαξεβάνη σε 26 μήνες φυλάκιση για δυσφήμιση κατά του Έλληνα επιχειρηματία, Ανδρέα Βγενόπουλου, στο πλαίσιο έρευνας που έλαβε χώρα το 2012-2013 για την οικονομική κρίση στην Κύπρο. Την καταδίκη του δημοσιογράφου ανέτρεψε ομόφωνα τριμελής επιτροπή δικαστών του Εφετείου Αθηνών τον Σεπτέμβριο του 2016».
Καταδικάζει το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου
«Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου καταδικάζει τη σύλληψη του επιφανούς ερευνητή δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη για την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης εις βάρος της συζύγου του Έλληνα διοικητή της ΤτΕ».
Στο πλευρό του Κώστα Βαξεβάνη αλλά και του Βασίλη Ανδριανόπουλου βρίσκεται μετά από τον Οργανισμό Μέσων Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEMO) και το διεθνή οργανισμό για την υπεράσπιση της Ελευθερίας του Τύπου INDEX υπό την αιγίδα του Guardian, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI).
Ο διεθνής οργανισμός καταδικάζει τη σύλληψη των δημοσιογράφων έπειτα από τη μήνυση που κατέθεσε η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου εις βάρος τους για τα όσα αποκάλυψε το Documento της περασμένης Κυριακής.
Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου στην ανάρτησή του αναφέρεται με ακρίβεια στα όσα συνέβησαν μετά την παράδοση των δυο δημοσιογράφων στο αστυνομικό τμήμα της Καλλιθέας αλλά και το ότι τελικώς αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους ασκηθούν διώξεις μετά από την απόφαση του Εισαγγελέα.
«Η σύλληψη ενός δημοσιογράφου για συκοφαντική δυσφήμηση όχι μόνο αποτελεί ξεκάθαρα καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά αποθαρρύνει άλλους δημοσιογράφους από το να ερευνήσουν υποθέσεις διαπλοκής και κατάχρησης εξουσίας στην Ελλάδα», δήλωσε ο επικεφαλής του IPI για την Ελευθερία του Τύπου, Scott Griffen στέλνοντας παράλληλα ισχυρό μήνυμα στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.
«Καλούμε ξανά την Ελλάδα να καταργήσει από ποινικό αδίκημα τη συκοφαντική δυσφήμηση και να ευθυγραμμιστεί με τις συστάσεις πολλών διεθνών οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα», συμπλήρωσε ο Scott Griffen.
Υπενθυμίζεται πως το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου όπως και άλλοι διεθνείς οργανισμοί είχαν σταθεί και παλαιότερα στο πλευρό του Κώστα Βαξεβάνη με αφορμή την καταδίκη του σε 26 μήνες φυλάκιση έπειτα από μήνυση του Ανδρέα Βγενόπουλου για συκοφαντική δυσφήμηση. Σημειώνεται πως ο Κώστας Βαξεβάνης κρίθηκε στο τέλος ομόφωνα αθώος από το τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθήνας για τις αποκαλύψεις του Hot Doc αναφορικά με τη δραστηριότητά του Ανδρέα Βγενόπουλου στη Λαϊκή Τράπεζα και την επακόλουθη κατάρρευση της κυπριακής Οικονομίας. Αποκαλύψεις που ο αποθανών χαρακτήριζε δήθεν συκοφαντικές.
Τέλος, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου επισημαίνει πως υπάρχουν αρκετά παραδείγματα κατάχρησης των όσων ορίζει ο νόμος για συκοφαντική δυσφήμηση στην Ελλάδα από πολιτικούς αλλά και πρόσωπα που κατέχουν «ισχυρές θέσεις». Μάλιστα, ασκεί κριτική με έμμεσο τρόπο στον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή ο οποίος το Μάρτιο δήλωσε πως το υπάρχον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές και ότι το αυτόφωρο για τους δημοσιογράφους θα παραμείνει.