Η οικονομική ύφεση που έχει «χτυπήσει» εδώ και οκτώ χρόνια την Ελλάδα έχει οδηγήσει πολλά ζευγάρια στο να σκέφτονται σοβαρά να κάνουν παιδιά, ενώ όσοι έχουν ήδη ένα δυσκολεύονται να πάρουν την απόφαση και για δεύτερο.
Ο γυναικολόγος Μηνάς Μαστρομηνάς, ειδικός σε θέματα γονιμότητας, μιλώντας στους New York Times, ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετές γυναίκες στην Ελλάδα που έχουν αποφασίσει να μείνουν στο ένα παιδί, ενώ σε περίπτωση που μείνουν και πάλι έγκυες ζητούν έκτρωση.
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν είναι μόνο η Ελλάδα που έχει χαμηλά ποσοστά γεννήσεων. Στην πραγματικότητα, η τάση εξαπλώνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπως στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία.
Η ανεργία στην Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα αφού μπορεί να έχει σημειώσει μικρή πτώση φέτος σε σχέση με το 2016, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα υψηλή.
Η ύφεση έχει επηρεάσει περισσότερο τις γυναίκες, με τα ποσοστά ανεργίας να αγγίζουν το 27% σε σύγκριση με το 20% των ανδρών.
Οι φοροαπαλλαγές και οι επιδοτήσεις για τις πολύτεκνες οικογένειες έχουν μειωθεί επίσης στην Ελλάδα, υπογραμμίζουν οι new York Times.
Μάλιστα, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, οι γυναίκες αναβάλουν το ζήτημα του παιδιού και επικεντρώνονται στη δουλειά τους. Καθώς τα χρόνια περνούν, το ποσοστό της γονιμότητας έχει μειωθεί, καθώς βιολογικά γίνεται όλο και πιο δύσκολο στο να συλλάβουν, επισημαίνει το δημοσίευμα.
Όσον αφορά τις επιπτώσεις των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων, το άρθρο αναφέρει ότι θα επηρεαστούν σημαντικά οι συντάξεις και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.
Επιπλέον, σύμφωνα με την Eurostat, τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων θα μπορούσαν να προκαλέσουν δημογραφική καταστροφή. Αυτό θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στις συντάξεις, με λιγότερους νέους να εργάζονται.
Πηγή: koutipandoras.gr