Την ελπίδα του ότι θα υπάρξει στο «άμεσο μέλλον» μία λύση στο ελληνικό ζήτημα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να συζητήσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Θεωρούμε ότι αυτό είναι κυρίως ευρωπαϊκό θέμα, αν και είναι κάτι που παρακολουθούμε, επειδή είναι σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία και τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, αν και ο Μνούτσιν τόνισε ότι ο βασικός ρόλος του ΔΝΤ δεν είναι να δανείζει πλούσιες χώρες, τα λόγια του δεν δείχνουν ότι προτίθεται να βάλει εμπόδια σε μία ενδεχόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Εάν κάποιοι φοβόντουσαν ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία μπορεί να σηματοδοτούσε την απόσυρση των ΗΠΑ από τον κόσμο, ο Μνούτσιν έδωσε σημάδια για την προθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να εμπλακεί σε προσπάθειες για την αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων αλλού.
Απαντώντας στην ερώτηση, αν θα έπρεπε το ΔΝΤ να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τελευταίο ελληνικό πρόγραμμα, ο αμερικανός υπουργός απάντησε: «Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε κάποιες κατ’ ιδίαν συζητήσεις για την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα. Προφανώς, έχω ενημερωθεί κατ’ ιδίαν για αυτό.
Ενθαρρύνουμε το ΔΝΤ να έχει συζητήσεις με τους Ευρωπαίους ομολόγους μας για το θέμα. Όπως έχω ήδη πει, θεωρούμε ότι αυτό είναι κυρίως ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, αν και είναι κάτι που το παρακολουθούμε, επειδή είναι σημαντικό για τις οικονομίες στον κόσμο και τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Θα ήταν πρόωρο να κάνω κάποιο σχόλιο για την όποια συμμετοχή του ΔΝΤ ή το συνολικό σχέδιο. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει κάτι στο άμεσο μέλλον που θα αντιμετωπίσει την κατάσταση στην Ελλάδα. Θα ήταν, όμως, πρόωρο να κάνω σχόλιο για τις όποιες λεπτομέρειες (της συμμετοχής) του ΔΝΤ ή κάτι άλλο. Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο που να μου έχει παρουσιασθεί, αν και, όπως είπε, έχουμε κατ’ ιδίαν συζητήσεις».
Απαντώντας στην ερώτηση, αν το ΔΝΤ έχει κάποιο ρόλο στο να δανείζει και να βοηθά πλούσιες χώρες, που βρίσκονται σε οικονομική κρίση, ο Μνούτσιν σημείωσε: «Δεν είναι, κατά την άποψή μου, ο βασικός του στόχος. Το αν έχει έναν ρόλο ή όχι – έχουμε ένα περίπλοκο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
Το ελληνικό ζήτημα υφίσταται για μία σημαντική χρονική περίοδο, είναι ένα περίπλοκο θέμα. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω κατ’ ανάγκη την Ελλάδα ως παράδειγμα για το τι πρέπει να γίνει. Υπάρχει μία ιστορία του ΔΝΤ στην Ελλάδα και, όπως είπα, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση».
Αναλυτικά οι ερωτήσεις/απαντήσεις για την Ελλάδα:
Πριν προχωρήσουμε πέρα από την εβδομάδα αυτή, μια γρήγορη ερώτηση για την Ελλάδα: πιστεύετε πως το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετέχει οικονομικά στην τελευταία διάσωση της Ελλάδας;
– Σοκάρομαι που σας πήρε 42 λεπτά για να με ρωτήσετε για την Ελλάδα.
Είναι στρατηγική συγκράτηση…
– Το βλέπω, το βλέπω. Είμαι σίγουρος πως θα έχουμε κάποιες ιδιαίτερες συζητήσεις για την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα. Προφανώς ενημερώνομαι ιδιωτικά για το θέμα. Ενθαρρύνουμε το ΔΝΤ να έχει συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για το θέμα. Όπως έχω ξαναπεί, νομίζουμε πως πρόκειται πρωτίστως για ευρωπαϊκό ζήτημα, αν και είναι κάτι που παρακολουθούμε, διότι είναι σημαντικό για τις παγκόσμιες οικονομίες και για τις παγκόσμιες χρηματαγορές. Θα ήταν πρόωρο να σχολιάσω οποιαδήποτε συμμετοχή του ΔΝΤ ή το γενικότερο σχέδιο. Ευελπιστούμε πως θα υπάρξει κάτι στο κοντινό μέλλον, που θα αντιμετωπίζει την κατάσταση της Ελλάδας. Όμως θα ήταν πρόωρο να σχολιάσω λεπτομέρειες για το ΔΝΤ ή άλλως πώς. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο που μου παρουσιάστηκε, αν και όπως είπα, είχαμε ιδιωτικές συζητήσεις.
Απλώς ένα βήμα πίσω για να θέσουμε μια βάση για τα επόμενα χρόνια. Πιστεύετε πως το ΔΝΤ έχει ρόλο στον δανεισμό και στην παροχή βοήθειας πλούσιων εθνών που περνούν οικονομικές κρίσεις;
Δεν είναι, στο μυαλό μου, ο πρωταρχικός του στόχος. Είτε έχει ρόλο είτε όχι -έχουμε ένα περίπλοκο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Το ελληνικό ζήτημα συνεχίζεται τώρα για μια σημαντική χρονική περίοδο, είναι ένα περίπλοκο ζήτημα. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω την Ελλάδα απαραιτήτως ως παράδειγμα του τι θα έπρεπε να συμβαίνει. Υπάρχει μια ιστορία του ΔΝΤ στην Ελλάδα και, όπως είπα, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ