Η κίνηση έκπληξη της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έρχεται με τη χώρα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις – όλες στενά συνδεδεμένες με την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διαπραγματεύσεις για το Brexit
Στις 29 Μαρτίου, η Βρετανία ανακοίνωσε επίσημα στις άλλες 27 χώρες της ΕΕ ότι θα αποχωρήσει από την Ένωση, ξεκινώντας μια διετή αντίστροφη μέτρηση για το Brexit. Τα κύρια θέματα περιλαμβάνουν το λογαριασμό πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ της Βρετανίας και τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και το αντίστροφο.
Ο / η επόμενος / η πρωθυπουργός θα βρεθεί υπό πίεση στο εσωτερικό για να πάρει μια συμφωνία που εξασφαλίζει τα συμφέροντα της Βρετανίας στην Ευρώπη, ενώ η ΕΕ είναι αποφασισμένη να πράξει το αντίθετο. Οι διαπραγματεύσεις επρόκειτο να αρχίσουν στα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου, και η ΕΕ αναφέρει ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν έχει αλλάξει.
Μετανάστευση
Η μαζική μετανάστευση στη Βρετανία από την ΕΕ ήταν ένα σημαντικό θέμα Στις εκλογές για το δημοψήφισμα τον Ιούνιο, με τους υποστηρικτές της καμπάνιας του ΟΧΙ να υποστηρίζουν ότι η έξοδος είναι η μοναδική λύση. Η Μέι έχει υποσχεθεί να περιορίσει τη μετανάστευση, ακόμη και με το αναλάβει το κόστος της εξόδου από την ενιαία αγορά της Ευρώπης, στην οποία η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων είναι βασική αρχή.
Ωστόσο, ορισμένοι τομείς της οικονομίας, ιδίως ο τουρισμός και η γεωργία, ανησυχούν για την απώλεια ενός σημαντικού μέρους του εργατικού δυναμικού τους. Το Brexit έχει προκαλέσει επίσης αναστάτωση σε περισσότερους από τρία εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία – θα είναι σε θέση να παραμείνουν στη χώρα και υπό ποιες προϋποθέσεις;
Οικονομία
Η βρετανική οικονομία τα πάει καλύτερα από ότι αναμενόταν μετά το δημοψήφισμα, αλλά η τελική συμφωνία για την έξοδο δεν έχει πάρει ακόμη μορφή. Η Μέι επιδιώκει τη «μέγιστη δυνατή πρόσβαση» για τις βρετανικές επιχειρήσεις στην ενιαία αγορά, εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις της εξόδου από το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον κόσμο για τα ζητήματα της απασχόλησης και της ανάπτυξης.
Αλλά η σφυρηλάτηση μιας εμπορικής συμφωνίας θα είναι ένα τεράστιο έργο, με τη Βρετανία να έχει έλλειψη έμπειρων διαπραγματευτών, και η προοπτική της επανένταξης στους βασικούς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου να δεσπόζει στο παρασκήνιο. Η επιβλητική θέση του Λονδίνου ως οικονομικό κέντρο της Ευρώπης θα μπορούσε να απειληθεί, με τις τράπεζες ενδεχομένως να χάσουν τα «δικαιώματα διαβατηρίου» τα οποία τους επιτρέπουν να πωλούν υπηρεσίες σε όλη την ΕΕ.
Σκωτία
Η ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δεχθεί νέες πιέσεις στον απόηχο του Brexit, με την πρωθυπουργό της Σκωτίας Nicola Sturgeon να ζητάει τον περασμένο μήνα από τη Μέι ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Η Σκωτία απέρριψε την ανεξαρτησία στο δημοψήφισμα του 2014, αλλά η Sturgeon ισχυρίζεται ότι οι συνθήκες έχουν πλέον αλλάξει, καθώς οι περισσότερα Σκωτσέζοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.
Όποιος αναλάβει την εξουσία στο Westminster θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να διαχειριστεί την πίεση από το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας της Sturgeon, το οποίο κυριαρχεί στη βόρεια πλευρά των συνόρων.
Ασφάλεια
Η τρομοκρατική επίθεση τον περασμένο μήνα έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο έφερε το ζήτημα της τρομοκρατίας πάλι στο προσκήνιο. Στην επιστολή της προς τα κράτη μέλη της ΕΕ για το Brexit, η Μει εξέφρασε την ανησυχία της στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι η μη επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το εμπόριο θα αποδυνάμωνε την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αν και ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον αργότερα δήλωσε ότι η Βρετανία δεν θα χρησιμοποιήσει συνεργασία για την ασφάλεια ως μοχλό πίεσης στις συνομιλίες.
Οι ευχές του Ντόναλντ Τραμπ στην Τερέζα Μέϊ
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ευχήθηκε στους Βρετανούς «καλή τύχη» στις πρόωρες εκλογές, τις οποίες ανακήρυξε η πρωθυπουργός τους Τερέζα Μέι, την Τρίτη (18 Απριλίου), δήλωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο Τραμπ ευχήθηκε καλή τύχη όταν «έλαβε ένα τηλεφώνημα από την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι … σχετικά με τα σχέδιά της για πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο», σύμφωνα με μια σύντομη ανακοίνωση.
«Ο Πρόεδρος Τραμπ ευχήθηκε στον βρετανικό λαό καλή επιτυχία στην εκλογική διαδικασία», πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συζήτησης.
Ο Τραμπ έχει ήδη χαιρετίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για το Brexit.
Το Brexit, δήλωσε όταν φιλοξένησε τη Μέι στο Λευκό Οίκο στα τέλη Ιανουαρίου, θα είναι ένα «θαυμάσιο πράγμα».
Η Μέι, την Τρίτη προκήρυξε αιφνιδιαστικά εκλογές για τις 8 Ιουνίου με στόχο να ενισχύσει τη θέση της πριν από την έναρξη των συνομιλιών με την ΕΕ. Ένας από τους στόχους της είναι να προχωρήσει τελικά μια ελεύθερη εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επισπεύδεται το Brexodus λόγω ρυθμιστικών ελέγχων
BoE και ΕΚΤ «εντείνουν προσεκτικά» την πίεση για σχέδια έκτακτης ανάγκης από τις τράπεζες και αγχώνουν τα ιδρύματα που μάλλον θα επισπεύσουν την έξοδο από το Λονδίνο. Οι εταιρίες δεν θέλουν να φύγουν, αλλά αναγκάζονται να το κάνουν.
Οι ευρωπαϊκές και βρετανικές ρυθμιστικές αρχές διακινδυνεύουν να επισπεύσουν ακούσια την απώλεια κάποιων τραπεζικών δραστηριοτήτων από το Λονδίνο, με το να πιέζουν τα ιδρύματα να καταστρώσουν λεπτομερή σχέδια για το χειρότερο σενάριο του Brexit, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση και τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.
Ανώτατα στελέχη της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας ανησυχούν πως οι απαιτήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πλήρη σχέδια έκτακτης ανάγκης μπορεί να πυροδοτήσουν την μετεγκατάσταση δραστηριοτήτων από το Λονδίνο προς την ήπειρο, τόνισαν οι πηγές.
Καθώς η Βρετανία ετοιμάζει την αποχώρησή της από το ευρωπαϊκό μπλοκ μέχρι το Μάρτιο του 2019, οι τράπεζες φιλοδοξούν να διατηρήσουν την πρόσβαση στην κοινή αγορά. Η πίεση αυτή αντανακλά μια λεπτή ισορροπία που πρέπει να επιτύχουν οι ρυθμιστικές αρχές, διασφαλίζοντας πως υπάρχουν σχέδια για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας χωρίς να «τρομάξουν» τις τράπεζες κάνοντάς τες να μεταφέρουν δραστηριότητες.
Η Προληπτική Κανονιστική Αρχή της BoE (Prudential Regulation Authority) έχει στείλει επιστολή στις τράπεζες και σε άλλες χρηματοοικονομικές εταιρίες, ορίζοντας προθεσμία μέχρι τις 14 Ιουλίου ώστε να υποβάλλουν τα σχέδιά τους. Η ΕΚΤ, από την άλλη, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα πως χρειάζονται τουλάχιστον έξι μήνες για να εξασφαλίσει κανείς άδεια για τραπεζικές δραστηριότητες.
«Θα δείτε μια επιτάχυνση στην πραγματική δραστηριότητα που αφορά σε αυτά τα σχέδια», επιβεβαίωσε ο Andrew Gray, επικεφαλής Brexit για τις βρετανικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στην PricewaterhouseCoopers στο Λονδίνο. «Οι ρυθμιστικές αρχές, όλες εντείνουν προσεκτικά την πίεση στα συμβούλια και τις διοικήσεις καταστημάτων, για να αρχίσουν να εκτελούν κάποια από τα σχέδιά τους. Οι εταιρίες δεν θέλουν να το κάνουν αυτό, αλλά όλες πλέον αναγνωρίζουν πως είναι αναγκασμένες να το κάνουν», εξήγησε.
Η αβεβαιότητα επιδεινώνεται από το γεγονός πως είναι σχετικά μικρή η περίοδος προετοιμασίας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, σύμφωνα με τον Rob Aird, εταίρο στο δικηγορικό γραφείο Ashurst LLP.
«Εκτός κι αν υπάρξει μια πολύ σαφής ανακοίνωση και σύντομα, για το πώς θα είναι η μεταβατική συμφωνία, ο κόσμος θα αρχίσει να αποχωρεί και θα αρχίσει να προχωρά με πράξεις», παρατήρησε ο Aird και πρόσθεσε: «Ο κίνδυνος είναι πως μπορεί να μην υπάρξει καθόλου σαφήνεια μέχρι και μετά τις γερμανικές εκλογές το Σεπτέμβριο».
Αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, ενώ η ΕΚΤ επανέλαβε ότι η υποβολή των σχεδίων θα βοηθήσει να διασφαλιστεί πως η εφαρμογή θα εκτυλιχθεί «όσο πιο ομαλά γίνεται».
Πηγή: euractiv.com